hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megtorpant a járműgyártás, az ipari termelés egésze csökkent is, erősödött is

  • adozona.hu

Az idén januárban a munkanaphatással korrigált adatok szerint 2,2 százalékkal erősödött Magyarország ipari termelése. A dinamikus, 7,7 százalékos tavalyi növekedés után a várhatóan átmeneti mérséklődést az év végi autóipari leállások elhúzódása okozta – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján.

A feldolgozóiparon belül mind az elektronika, mind a fémipar kétszámjegyű növekedést tudott elérni az év elején. A nemzetgazdasági tárca az ipar érdemi bővülésére számít az év hátralévő részében, amit a rendelésállományra vonatkozó adatok is alátámasztanak.

2016 januárjában az ipari termelés a kiigazítatlan adatok szerint 0,2 százalékkal csökkent éves összevetésben, míg a munkanaphatással korrigáltan 2,2 százalékos növekedést mutatott. Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a döntő súlyt képviselő feldolgozóipar 0,3 százalékos, valamint az energiaipar 2,1 százalékos emelkedést produkált januárban.

A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés közel egyharmadát képviselő járműgyártás kibocsátása az év végi leállások miatt 3,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ugyanakkor a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 6,6 százalékos, a járműgyártáshoz kapcsolódó gumiipar 1,8 százalékos növekedést mutatnak. A második legjelentősebb alág, az elektronika kiemelkedő 16,6 százalékos növekedést ért el. Rövidtávon a magyarországi bizalmi indikátorok alakulása pozitív irányba mutat, ezt erősíti, hogy a teljes rendelésállomány 11,2 százalékkal meghaladta a tavaly januári értéket.

A hazai mutatókat tekintve az elmúlt két évben tapasztalt erőteljesebb ipari növekedés miatt magas bázis alakult ki, ez várhatóan valamivel alacsonyabb volumenindexeket eredményez majd 2016-ban, de az előző évben elért eredmények is bizonyítják, hogy a hazai ipar képes a fenntartható, kiegyensúlyozott növekedésre. Ahhoz, hogy a magyar ipar folyamatos növekedési ütemet tudjon tartani, a kormány az Irinyi Terv megvalósításakor különös gondot fordít az Ipar Stratégia tudásgazdasági sarokpontjainak integrálására. Az iparstratégia fő fejlesztési iránya tovább erősíti a nemzeti ipart, jelentősen épít az innovációra, segíti az új munkahelyek létrehozását, támogatja a hazai vállalatok verseny- és exportképességét.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Önkéntes pénztárakra rendkívüli kedvezmények

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Civil szervezet megszüntetése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close