hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Legújabb MNB-fogások

  • adozona.hu

Az MNB 25 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a budapesti HANIFA Szolgáltató Kft.-re és azonnali hatállyal megtiltotta, hogy engedély nélkül üzletszerű pénzváltási tevékenységet végezzen. Az ügy kapcsán az MNB már tavaly figyelmeztette a fogyasztókat és büntetőfeljelentést is tett. Egy másik ügyben az MNB azonnali hatállyal megtiltotta K. László magánszemélynek, hogy az MNB engedélye vagy regisztrációja nélkül pénzügyi szolgáltatási – különösen jelzáloghitel közvetítői és függő ügynöki – tevékenységet végezzen. A jegybank a feltárt jogosulatlan tevékenységek miatt összesen 7,8 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a magánszemélyre – írja az mnb.hu.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból piacfelügyeleti eljárást folytatott a budapesti székhelyű HANIFA Szolgáltató Kft. (HANIFA) tevékenységének áttekintésére. A vizsgálat célja annak megállapítása volt, hogy a társaság végzett-e üzletszerűen – a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerint jegybanki engedélyhez kötött – pénzváltási kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységet.

A HANIFA korábban egy szövetkezeti hitelintézet kiemelt közvetítőjeként rendelkezett engedéllyel pénzváltási tevékenység végzésére, ám az azzal kötött megbízási jogviszonya megszűnt. A társaság ennek ellenére 2019. június 1-jétől, azaz engedélyének megszűnése napjától is folytatta pénzváltási tevékenységét.

Az MNB megállapította, hogy a társaság vizsgált tevékenysége kimerítette az üzletszerű pénzváltási tevékenységet, hiszen a HANIFA rendszeresen, nyereség és vagyonszerzési céllal végezte – a nyilvánosság számára hirdetett – pénzváltási tevékenységét. A jegybank munkatársai a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársaival közös akció keretében a vizsgálat során leplezett próbaügyletkötést hajtottak végre, helyszíni ellenőrzést tartottak a társaságnál, ahol közel 170 millió forint értékben mintegy harmincféle valutát – többek között a népszerű valuták mellett albán leket, grúz larit, makedón dínárt, maláj ringit és thai bátot – leltek fel.

Mindezek miatt a jegybank határozatában 25 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a HANIFA-ra, és azonnali hatállyal megtiltotta, hogy engedély nélkül üzletszerű pénzváltási tevékenységet végezzen. Az MNB súlyosító körülményként értékelte, hogy a – felügyeleti nyilvántartásában korábban szereplő – HANIFA tisztában volt azzal, hogy a pénzváltási tevékenység végzéséhez engedély szükséges. A társaság irodahelyisége ráadásul Budapest belvárosában volt, s ennek is köszönhetően jelentős forgalmat érhetett el. A jegybank ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte, hogy a társaság az eljárás során együttműködött az MNB-vel, és magatartásával a tényállás feltárását segítette.

Mint emlékezetes, az MNB az eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján még korábban, a helyszíni ellenőrzést követően ideiglenes intézkedés keretében eltiltotta a társaságot a jogsértő magatartás folytatásától és büntetőfeljelentést is tett az ügyészségen. Emellett – eddigi gyakorlatával összhangban – közzétette a HANIFA-ra vonatkozóan az ügyfeleknek szóló felhívását honlapjának Figyelmeztetések menüpontjában.

Az ügyfeleknek célszerű egy-egy pénzügyi szolgáltatás, termék igénybevétele előtt előzetesen ellenőrizni, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e az annak végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, s így szerepel-e a jegybank Piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásában. Az MNB ügyfélszolgálata, vidéki Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodái, illetve honlapja minden szükséges tájékoztatást megadnak ennek kapcsán a szerződésük megkötése előtt érdeklődőknek.

A másik ügyben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárása keretében megállapította, hogy K. László mintegy három esztendőn keresztül bejelentés hiányában függő ügynöki tevékenységet végzett, ezen időszakon belül a jegybank engedélye nélkül háromnegyed éven át üzletszerűen jelzáloghitel közvetítői tevékenységet folytatott.

A vizsgált időszakban egy, az MNB által felügyelt pénzügyi intézmény részére dolgozott közvetítőként, amely során számos alkalommal segítette elő a pénzügyi intézmény pénzkölcsönnyújtási tevékenységét. A magát „hitelügyintézőként” feltüntető magánszemély munkájáért közvetítői díjazásban részesült.

Az üzletszerűen végzett függő ügynöki tevékenység kizárólag az MNB-hez tett bejelentést követően, jelzáloghitel közvetítése pedig jegybanki engedéllyel gyakorolható. Tekintettel arra, hogy a felügyelt társaság közvetítőjeként az MNB függő ügynökökről vezetett nyilvántartásban K. László nem szerepel(t), s jelzáloghitel közvetítői engedéllyel sem rendelkezett, így nem volt – és jelenleg sem – jogosult pénzügyi szolgáltatás közvetítésére.

Az MNB így eljárása során megállapította, hogy K. László tevékenységeit az arra vonatkozó jogosultság nélkül végezte, ezzel pedig megsértette a hitelintézeti törvény rendelkezéseit. A magánszemély jogosulatlan tevékenysége alkalmas volt arra, hogy károkat okozzon mind a vele kapcsolatba kerülő adósoknak, mind a felügyelt intézménynek, illetve, hogy veszélyeztesse a pénzügyi rendszerbe vetett közbizalmat. Az engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási – így különösen a jelzáloghitel közvetítői – tevékenység bűncselekménynek is minősül, ezért az MNB jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt feljelentést tesz az ügyészségen.

Mindezek nyomán a jegybank határozatában K. László magánszemélyt 7,8 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte jogosulatlan jelzáloghitel közvetítői és függő ügynöki tevékenysége miatt, s azonnali hatállyal megtiltotta ezek folytatását.

A jogsértést súlyosbította többek között, hogy a magánszemély egy másik felügyelt intézmény bejelentett közvetítői alvállalkozójaként, azaz a jegybanki nyilvántartásban szereplő személyként folytatta tevékenységét. Így az adósokban azt a téves elképzelést kelthette, hogy jelen határozatban értékelt tevékenységét továbbra is engedélyezett/bejelentett módon és megbízhatóan végzi. Működését ráadásul huzamosabb ideig folytatta, mely révén a felügyelt intézmény jelentős összegű jelzáloghitelt, illetve pénzkölcsönt nyújtott az adósok részére. Az MNB enyhítő körülményként értékelte, hogy K. László közreműködése révén, illetőleg nyilatkozataival segítette az eljárás lefolytatását – olvasható az mnb.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close