hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Őstermelői nyilvántartás: közeledik az adatváltozások bejelentési határideje

  • Lepsényi Mária adószakértő

Milyen adatváltozásokat kell bejelenteniük a mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal rendelkezőknek június 15-éig? Ismertetjük.

A mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló 436/2015. (XII. 28.) kormányrendelet (továbbiakban: kormányrendelet) 7. § (1) bekezdése szerint, a kormányrendelet 3. számú melléklete szerinti egyes adatokban bekövetkezett változások egy részét a változás bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül kell bejelenteni a kiállítónak vagy évente egyszer, június 15-éig.

A kormányrendelet 5. § (1) bekezdése szerint kiállítónak az ügyfél bejelentett lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti NAK megyei ügyintéző szervezete (a továbbiakban: kiállító) minősül.

A kormányrendelet 7. § (2) bekezdése szerint a mezőgazdasági őstermelő köteles a 3. számú melléklet 1–17. pontjai, 20. pont 20.4. alpontja, 21. pont 21.2. alpontja, 22. pont 22.1. alpontja, valamint 25. pontja szerinti adataiban bekövetkezett változásokat a változás bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül bejelenteni a kiállítónak. E § (2a) bekezdése szerinti bejelentés azon adatok tekintetében, amelyeket más nyilvántartás közhitelesen tartalmaz, úgy is teljesíthető, hogy az adatváltozásról a közhiteles nyilvántartást vezető szerv – ha ezt tőle a mezőgazdasági őstermelő kéri – a (2) bekezdés szerinti határidőben értesíti a nyilvántartást vezető szervet. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ez a kérés azokra az adatokra vonatkozhat, amelyeket 15 napon belül kell bejelenteni.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük, hogy milyen adatváltozásokat kell június 15-éig bejelenteniük a mezőgazdasági őstermelőknek!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezető nem működő cégben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalékelőleg előző év

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Import Angliából

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close