hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Őstermelői nyilvántartás: közeledik az adatváltozások bejelentési határideje

  • Lepsényi Mária adószakértő

Milyen adatváltozásokat kell bejelenteniük a mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal rendelkezőknek június 15-éig? Ismertetjük.

A mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló 436/2015. (XII. 28.) kormányrendelet (továbbiakban: kormányrendelet) 7. § (1) bekezdése szerint, a kormányrendelet 3. számú melléklete szerinti egyes adatokban bekövetkezett változások egy részét a változás bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül kell bejelenteni a kiállítónak vagy évente egyszer, június 15-éig.

A kormányrendelet 5. § (1) bekezdése szerint kiállítónak az ügyfél bejelentett lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti NAK megyei ügyintéző szervezete (a továbbiakban: kiállító) minősül.

A kormányrendelet 7. § (2) bekezdése szerint a mezőgazdasági őstermelő köteles a 3. számú melléklet 1–17. pontjai, 20. pont 20.4. alpontja, 21. pont 21.2. alpontja, 22. pont 22.1. alpontja, valamint 25. pontja szerinti adataiban bekövetkezett változásokat a változás bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül bejelenteni a kiállítónak. E § (2a) bekezdése szerinti bejelentés azon adatok tekintetében, amelyeket más nyilvántartás közhitelesen tartalmaz, úgy is teljesíthető, hogy az adatváltozásról a közhiteles nyilvántartást vezető szerv – ha ezt tőle a mezőgazdasági őstermelő kéri – a (2) bekezdés szerinti határidőben értesíti a nyilvántartást vezető szervet. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ez a kérés azokra az adatokra vonatkozhat, amelyeket 15 napon belül kell bejelenteni.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük, hogy milyen adatváltozásokat kell június 15-éig bejelenteniük a mezőgazdasági őstermelőknek!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close