hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kinek járhat 2024-ben a csok? Fókuszban a gyermekvállalás

  • adozona.hu

Jövő évtől már csak a falvakban, preferált kistelepüléseken lehet igényelni jelenlegi formájában a családi otthonteremtési kedvezményt (csok). A városokban is érkezik egy új lakástámogatási forma, itt azonban változhatnak a feltételek. A Bankmonitor szakértői szerint elképzelhető, hogy a módosítások miatt számos eddigi igénylő nem lenne jogosult a kedvezményre.

A csok támogatást érdemben átalakítják 2024-től, a preferált kistelepüléseken elérhető kedvezményt a jelenlegivel nagyjából megegyező jogosultsági feltételekkel, emelt összegben lehet majd elérni. A városokban ugyanakkor előreláthatóan egy teljesen új konstrukció jelenik majd meg, várhatóan CSOK Plusz néven.

Még konkrétum nem jelent meg támogatással kapcsolatban, de a kormány bejelentéseiből már néhány részlet kiderült.

– Előreláthatóan 2024. év elejétől lesz elérhető az új támogatás, vagyis nem lesz olyan átmeneti időszak, amikor a nagyobb települések otthonteremtési támogatás nélkül maradnának.

– Bár ezzel kapcsolatban nem hangzott el konkrét információ, jó eséllyel emelkedni fog a támogatás összege, hiszen az átalakítás egyik legfőbb indoka éppen az volt, hogy a jelenlegi kedvezmény a városokban nem nyújt elegendő segítséget.

– A támogatást előreláthatóan vállalt gyermekekre lehet igényelni. (Arról nincs információnk, hogy meglévő gyermekek mellé vállalt újabb baba esetén mennyi gyerekre jár majd a támogatás.)

– Előreláthatóan a gyermekvállaláshoz kapcsolódó életkori előírás nem változik, továbbra is fiatal házaspárok használhatják ki a kedvezményt. (Igényléskor legalább a pár egyik tagja még nem töltötte be a 40. életévét.)

– A bejelentések alapján az első lakás megszerzésére, illetve a családbővítés miatt szükséges nagyobb ingatlan megvásárlására fordítható majd a támogatás összege. Természetesen a pontos részletek még nem ismertek, a Bankmonitor szakértői azonban megvizsgálták azt, hogy a meglévő információmorzsák alapján hogyan alakulhat át a támogatási rendszer, a jogosultak köre.

A 2020-ban támogatást igénylők közel kétharmada nem vállalt gyermeket

Érdemes elsőként a gyermekvállalásra tekinteni, hiszen az eddigi ismeretek alapján a kedvezményt vállalt gyermekre lehet majd kihasználni. A hitelintézeti szemlében megjelent tanulmány alapján a 2016-2020 között csokot igénylők 23 százaléka vette igénybe a kedvezményt vállalt gyermekre. (A tanulmány egy bank adatait vizsgálta meg.)

Ha ezen intervallumon belül egy közelebbi időszakot nézünk, akkor a helyzet valamelyest javul: a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (KINCS) elemzése szerint 2019 júliusa és 2020 júniusa között a támogatást igénylők 35 százaléka kérte a CSOK-ot vállalt gyermekre.

Az elemzés alapján a vizsgált évben 28 883 szerződést kötöttek, ebből 6 155 család egy gyermeket, 3 645 család két gyermeket, míg 232 család három gyermeket vállalt. Viszont 18 851 család nem vállalt újabb gyermeket a támogatás igénylésekor.

Ez alapján a korábban igénylők közel kétharmada nem tudná kihasználni jövő évtől a városi CSOK Pluszt, hiszen nem vállalt újabb gyermeket.

Természetesen elképzelhető, hogy 2020 után a gyerekvállalási arány magasabb volt az igénylők között. Illetve az is előfordulhat, hogy a jövő évtől többen vállalnak gyermeket azért, mert az nagyobb fókuszt kap a lakástámogatásoknál.

Ez utóbbi lehetőségnél azonban azt is szem előtt kell tartani, hogy a vállalt gyermekek nem „teljesítése” az eddigi kedvezményeknél a támogatás visszafizetését, valamint büntetőkamat megfizetését vonta maga után. Jó eséllyel ez az új CSOK Plusznál sem lesz másképp, emiatt a gyermekvállalást minden családnak alaposan át kell gondolnia.

A 41 évnél idősebbek kieshetnek a támogatási rendszerből

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy előreláthatóan a gyermekvállalásra vonatkozó életkori szabályok nem változnak, vagyis igényléskor a házaspár legalább egyik tagja nem töltheti be a 40. életévét.

A KINCS korábban említett elemzése az igénylőket életkor szerint is csoportosította. Az első igénylő a szerződések 31,9 százalékánál, a második igénylő a szerződések 20,9 százalékánál volt 40 évnél idősebb. (Pár esetén ugyebár két igénylőről beszélhetünk.)

Arról nincs információ, hogy hány olyan szerződés volt, ahol mindkét fél átlépte a 40 éves kort, de a megismert felmérésekből arra lehet következtetni, hogy ez a csoport sem lehetett kicsi. Ők alapból kiesnek a támogatási rendszerből, hiszen már nem is tudnának gyermeket vállalni.

A városi CSOK Pluszról tehát még nem lehet sokat tudni, de az eddig bejelentett, elhangzott ismeretek alapján az igénylők köre átalakulhat, a korábbi években jogosultak jelentős része nem tudja majd kihasználni az új lakástámogatást.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkahelyi baleset utáni ellátás számviteli elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Bt.-beltag, -kültag ingyenes munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Indiai áru árutovábbítása – áfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31