hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kérdések és válaszok az otthonfelújítási támogatásról

 • adozona.hu

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Magyar Államkincstár a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásának igénybevételére vonatkozó tudnivalókról, egyebek mellett arról, hogy milyen dokumentumokra lesz szükség az igénylés elbírásához – vette észre a Bankmonitor.hu.

A 518/2020. kormányrendeletben meghatározott feltételekkel a központi költségvetésből vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásként otthon-felújítási támogatást vehetnek igénybe a gyermeket nevelő családok 2021. január 1-jétől 2022. december 31-éig. A támogatást a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő igénylő – azonos  lakóhellyel rendelkező házastársak vagy élettársak közösen, együttes igénylőként – igényelheti. Igénylő lehet az a nagykorú, cselekvőképes  természetes személy, aki

– magyar állampolgár vagy a magyar állampolgárságról szóló törvény alapján magyar állampolgárnak tekintendő, valamint

– az a nagykorú, cselekvőképes természetes személy, aki a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező  személyek  beutazásáról  és  tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó, a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja.

A támogatási kérelem 2021. január 1-je után az alábbi módokon nyújtható be a kincstárhoz:

– Elektronikus úton, ügyfélkapus bejelentkezést követően a SZÜF felületén elérhető elektronikus nyomtatvány (Kérelem gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatására) kitöltésével, a szükséges adatok megadásával , és  az  előírt dokumentumok, valamint nyilatkozatok becsatolásával,

–a kincstár honlapjáról letöltött és kitöltött kérelem, illetve nyilatkozatok, valamint az előírt dokumentumok másolatának postai úton történő megküldésével (cím:  Magyar Államkincstár, 1938 Budapest),

– személyesen bármely kormányablakban a kincstár honlapjáról letöltött és kitöltött kérelem, illetve nyilatkozatok, valamint az előírt dokumentumok másolatának leadásával.

Az elektronikusan kitölthető és a papír alapon benyújtható  formanyomtatványok hamarosan elérhetőek lesznek a kincstár honlapján. 

Ezekre a dokumentumokra lesz, lehet szükség majd a felújítási támogatás igényléséhez:  

 • Vállalkozási szerződések másolata. (kötelező) 
 • Számlák, valamint az átutalással teljesített számlák kifizetését igazoló dokumentum másolata. (kötelező)
 • Az igénylő(k)nek és a támogatásra való jogosultságnál figyelembe vett gyermek(ek) lakcímet igazoló hatósági igazolványának másolata. (kötelező) 
 • Örökbefogadott gyermek esetén a gyámhatóság véglegessé vált engedélyező határozatának másolata. (opcionális)
 • A várandósság 12. hetét betöltött magzat esetén a várandósgondozási könyv vonatkozó része, vagy a kezelőorvos által kiállított, a várandósság tényéről és annak fennállása időtartamáról szóló igazolás. (opcionális)
 • 25. életévét betöltött gyermek esetén:
  • A megváltozott munkaképességű személlyé válásról szóló, orvosszakértői szerv által kiállított igazolás másolata. (opcionális)
  • A súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás folyósításának szabályairól szóló 141/2000. kormányrendelet szerinti fogyatékossági támogatásra való jogosultság fennállásáról szóló nyilatkozat másolata. (opcionális)
  • vakok személyi járadékának folyósításáról szóló nyilatkozat másolata. (opcionális)
  • gyermekek otthongondozási díjának megállapításáról szóló, a járási vagy fővárosi (kerületi) hivatal által kiállított határozat másolata. (opcionális)
 • Több lakásból álló közös tulajdonú ingatlan esetében a közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalt használati megállapodás vagy bírósági ítélet másolata. (opcionális)
 • Számlaösszesítő. (kötelező) 
 • Mozgáskorlátozott személyhez kapcsolódó akadálymentesítési munkák esetén:
  • A súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló 102/2011. kormányrendelet 2/A §-a vagy 7. § (3) bekezdés a) pontja szerinti iratok másolata. (opcionális)
  • Súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás folyósításának szabályairól szóló 141/2000. kormányrendelet szerinti súlyos fogyatékosság minősítésére vonatkozó nyilatkozat másolata arról, hogy az igénylő vagy gyermeke mozgásszervi fogyatékos vagy súlyos mozgáskorlátozott. (opcionális)
 • Amennyiben a szülők lakóhelye nem azonos és mindkettejük lakóhelye megegyezik legalább az egyik gyermekük lakóhelyével, és az egyik szülő az őt megillető támogatási részről lemond a másik szülő javára, a lemondó szülő nyilatkozata. (opcionális)
 • Együttes igénylés esetén a házastárs/élettárs teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt hozzájáruló nyilatkozata a kérelem másik igénylő által történő benyújtásához és adatainak kezeléséhez. (opcionális)
 • Az igénylő büntetőjogi felelőssége tudatában tett 1. számú melléklet szerinti nyilatkozata. (kötelező) 
 • Amennyiben a gyermek az igénylő kiskorú rokona és a gyermek szüleinek halála miatt az igénylő a kirendelt gyámja gyermeknek, a gyámrendelésről szóló végleges és hatályban lévő gyámhatósági határozat másolata. (opcionális)
 • Tbj. 4. § 11. pontja szerinti kiegészítő tevékenység folytatásáról a foglalkoztató által teljes bizonyító erejű magánokiratként kiállított igazolás vagy egyéni vállalkozó esetén a Tbj. 4. § 2. pontja szerinti hatósági nyilvántartásból kiállított hatósági bizonyítvány, illetve igazolvány, engedély vagy kamara, kar által kiállított igazolás másolata. (opcionális)
 • Amennyiben az igénylő kereső tevékenysége alapján valamely másik állam vagy nemzetközi szerződéssel létrehozott nemzetközi szervezet társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott, az illetékes külföldi hatóság vagy a nemzetközi szervezet által kiállított igazolás hiteles magyar nyelvű fordítása. (opcionális)
 • Személyazonosság igazolására személyazonosító igazolvány, útlevél vagy kártyaformátumú vezetői engedély másolata. (kötelező)
 • Három hónapot meghaladó tartózkodás jogát tanúsító, a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény szerinti regisztrációs igazolás, érvényes tartózkodási kártya vagy állandó tartózkodási kártya másolata. (opcionális)
 • Ha az igénylő végleges határozat alapján gyermekek otthongondozási díjában vagy ápolási díjban részesül, a
  gyermekek otthongondozási díja vagy az ápolási díj megállapításáról szóló, a járási vagy fővárosi (kerületi) hivatal által kiállított határozat másolata. (opcionális)
 • Nagykorú, de 25 év alatti gyermek adatkezelési hozzájárulása. (opcionális)
 • A felújítással érintett lakásra korábban a 17/2016. (kormányrendelet 6. § c) pontja szerinti korábban igénybevett családi otthonteremtési kedvezményhez kapcsolódóan a hitelintézet által elfogadott költségvetés, valamint a családi otthonteremtési kedvezmény tekintetében elszámolt vagy elszámolni tervezett számlák másolata. (opcionális)

Az államkincstár tájékoztatójában összegzi azt is, milyen nyilatkozatok szükségesek a kérelemhez, mik az igénylés feltételei, milyen felújítással kapcsolatos tevékenységekre igényelhető a támogatás, hogyan kell értelmezni az anyagköltség és a munkadíj megoszlására vonatkozó előírást, hogyan történik a kérelmek elbírálása, illetve a támogatás jogszerű igénybevételének ellenőrzése.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemélyek közötti kamatmentes kölcsön adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Átmeneti bányászjáradékos munkaideje

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs