hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kata, eva, éves áfa: már csak pár nap a bevallási határidő

  • adozona.hu

Több adónemben jövő kedd, azaz február 25-e a bevallás határideje - figyelmeztet honlapján a NAV.

Jövő keddig, vagyis 2014. február 25-éig kell teljesíteni az alábbi adóbevallási kötelezettségeket:
•Teljesítenie kell a 1365 számú áfa-bevallást és adófizetési kötelezettséget az általános szabályok szerint adózó áfa-alanyok közül az éves áfa-bevallás benyújtására kötelezett adózónak.
•A vállalkozói tevékenységet folytató, vagy általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélynek eleget kell tennei személyijövedelemadó-bevallási kötelezettségének a 1353 számú bevallás benyújtásával. (A tevékenységét 2013-ban megszüntető, illetve a teljes adóévben szüneteltető egyéni vállalkozó esetében a bevallási határidő 2014. május 20.)
•Az eva-alanyának a 1343 számú bevalláson kell benyújtania az éves bevallását, amennyiben egyéni vállalkozó, bevételi nyilvántartást vezető betéti vagy közkereseti társaság.
•A kisadózó vállalkozásnak a 13KATA nyomtatványon nyilatkoznia kell az adóévben adóalanyként megszerzett bevételéről, illetőleg ugyanezen a nyomtatványon kell bevallást tennie százalékos mértékű adófizetési kötelezettségéről is. Az adózót a kisadózó vállalkozás adóalanyiság időszakát megelőzően a társasági adóról és osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény előírásai szerint érvényesített kedvezményekkel kapcsolatban terhelheti társaságiadó-fizetési kötelezettség - ha a kedvezményre a megszerzett jogosultságot elveszítette -, melyet az adókötelezettséget kiváltó eseményt követő kisadózó vállalkozás 13KATA jelű adóbevallásban kell bevallania.

Idei változás:

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 31. § (5) bekezdésének 2014. január 1-jétől hatályos módosítása alapján a társaságiadó-bevallás helyett az adóévet követő év május 31-éig a 1301 számú bevalláson kell nyilatkozatot tenni bizonyos szervezeteknek akkor, ha az adóévben vállalkozási tevékenységből (az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár kiegészítő vállalkozási tevékenységéből) származó bevételt nem értek el, vagy e tevékenységéhez kapcsolódóan költséget, ráfordítást nem számoltak el.

Ezek a szervezetek a következők: alapítvány, közalapítvány, egyesület, köztestület, egyházi jogi személy, lakásszövetkezet, önkéntes kölcsönös biztosítópénztár, közhasznú szervezetként besorolt felsőoktatási intézmény, európai területi együttműködési csoportosulás, foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény.

Ha ezen adózói körnek kizárólag a nyilatkozat tekintetében kell benyújtania a 1301-es bevallást, a nyilatkozat benyújtási határideje 2014. május 31-e - tájékoztatott a NAV.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó foglalkoztatása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Tanulószerződés nyári gyakorlat

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs