hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kamatjövedelmek adatcseréje: Ausztria és Luxemburg blokkol

  • BruxInfo

Szó szerint az utolsó töltényig harcol Ausztria és Luxemburg annak az irányelvnek a korai elfogadása ellen, amelynek értelmében az Európai Unió tagállamai állampolgáraik és más jogi személyek egy másik ország bankjaiban keletkező kamatjövedelmeivel kapcsolatban automatikus adatcserét vezetnének be.

Bár a komoly pénzügyi szektorral rendelkező két uniós tagállam már korábban lemondott arról az eleve csak átmenetileg biztosított kiváltságáról, hogy a teljes körű információcsere helyett forrásadót von le külföldiek banki megtakarításokból származó kamatjövedelmei után, a mai napig azzal takaróznak, hogy az átállásra csak akkor kerülhet sor, ha az EU hasonló tartalmú megállapodásokat hoz a tető alá négy másik, tőkebefektetések számára kedvező kondíciókat kínáló mini-állammal (Monaco, Andorra, Liechtenstein és San Marino) és Svájccal.

Az Európai Tanács korábban már több ízben is felszólította a két országot, hogy álljon el a 2008 óta asztalon lévő irányelv-javaslat blokkolásától. A legutóbbi, decemberben megszabott határidő március végéig szól a megállapodás nyélbe ütésére. Luxemburg és Ausztria pénzügyminiszterei kedden Brüsszelben jelezték, hogy készek a március végi határidőre jóváhagyni az alkut (a Tanácsban adóügyekben egyhangú döntés érvényes), de magasabb szintre, a jövő héten összeülő Európai Tanácsra bíznák az erről szóló politikai döntést. A luxemburgi pénzügyér külön meg is jegyezte, hogy országa számára olyan horderejű döntésről van szó, amit csak az ország miniszterelnöke hozhat meg.

Algirdas Semeta, az Európai Bizottság adóügyekért felelős tagja a keddi vita előtt levélben számolt be az öt országgal folytatott eddigi tárgyalások eredményeiről, és azt állította, hogy a partnerek egytől-egyig készek az uniós jogszabállyal összhangban álló rendelkezéseket aláírni. Addig azonban bölcsebbnek tartják kivárni, amíg az OECD-ben el nem fogadják a kamatjövedelmek átlátható adózását szavatoló új, globális szabványokat. A luxemburgiak és az osztrákok most részben éppen azzal az érvvel húznák tovább az időt, hogy az uniós szabályok elfogadásával érdemes lenne megvárni, hogy lezáruljon a munka az OECD-ben. Semeta ezzel szemben úgy véli, hogy az EU nem késlekedhet tovább, és a globális sztenderdek fényében még mindig utólag ki lehet igazítani az EU-szabályokat, ha erre egyáltalán szükség van.

A görög elnökség végül azzal zárta le a nyilvános vitát, hogy a téma jövő csütörtök-pénteken ismét felkerül az állam- és kormányfők elé, hogy aztán majd a következő (áprilisi) pénzügyminiszteri tanácsülésen további vita nélkül elfogadják a közös álláspontot.

A megtakarítási adót (kamatadót) még 2005-ben fogadták el a tagállamok, 2008-ban azonban egy új javaslat látott napvilágot a jogszabályon meglévő kiskapuk bezárására és - egy menetközben történt módosítással - az adó hatálya alá tartozó kör és tevékenységek kiterjesztésére, továbbá az automatikus információcserére történő teljes átállással. Az adómegkerülés- és adócsalás elleni erélyesebb fellépés (és a költségvetési bevételek növelésének szándéka) az elmúlt két évben nagy lökést adott a folyamatnak Európa és világszerte.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bevétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékelőleg után fizetendő szocho

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs