hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Júniusban 678 millió euróval csökkent a tartalék

  • MTI/Adózóna

Júniusban 678 millió euróval 24,785 milliárd euróra csökkentek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemzetközi tartalékai – derül ki a jegybank honlapján csütörtökön megjelent legfrissebb adatokból. A tartalékok 5,537 milliárd euróval csökkentek az idei első fél évben és 9,976 milliárddal az eltelt egy év alatt.

Az MNB 2014 óta a külső sérülékenység megítélésének javítása érdekében számos lépést tett, amelyekből eleve következett a devizatartalék szintjének csökkenése. Ezek között a két legfontosabb a külső adósság belföldi finanszírozásának erősítése és a jelzáloghitelek forintosítása.

Júniusban nem volt esedékes devizakötvény-lejárat, míg a tartalékok májusi 970 millió eurós csökkenésében  szerepe volt egy nyolcéves, 200 millió svájci frank értékű kötvény visszafizetésének. Júliusban majd ismét jelentősebb zsugorodás következhet a tartalékokban, mert 18-án lejár majd egy 1 milliárd euró értékű, 10,5 éves futamidejű devizakötvény. A tartalékok idei csökkenésében benne van még  az a 1,5 milliárd euró, amellyel a kormány visszafizette a 2008-ben felvett IMF/EU-hitel utolsó részletét az Európai Uniónak. 

Az első negyedévben 2,771 milliárddal, a másodikban hasonló 2,766 milliárddal apadtak a devizatartalékok. Míg azonban az első negyedévben kéthavi  1,393 milliárdos növekedés után márciusban egyedül 4,164 milliárddal zsugorodott a tartalékállomány, a második negyedévben minden hónapban csökkenés volt.  

Az MNB kommunikációjából kiderül, addig engedi csökkenni a nemzetközi tartalékok szintjét, amíg az még  érdemben meghaladja a befektetők által elvárt mértéket, amelyet általában az éven belüli lejáratú külső adóssághoz viszonyítanak. 

A jegybank múlt héten kiadott Fizetési mérleg jelentéséből kiderült, hogy az ország rövid – éven belüli – lejáratú adóssága az első negyedévben 1 milliárd euróval, 20 milliárd euró közelébe csökkent. Az eredeti futamidő szerint is éven belül lejáró adósság az első negyedévben 0,6 milliárd euróval, március végére, a 2005 óta a legalacsonyabb szintre,  13,4 milliárd euróra apadt. A hátralévő futamidő szerint egy évesnél rövidebbé váló külső adósság 0,4 milliárd euróval csökkent az első három hónapban.

A rövidlejáratú külső adósság 1 milliárdos csökkenésével szemben a devizatartalékok 2,8 milliárd euróval zsugorodtak és március végén 27,6 milliárd eurón álltak, vagyis apadt a tartalékoknak a rövid külső adóssághoz viszonyított többlete. A befektetők és a jegybank által is kiemelten követett Guidotti-szabálynak megfelelően azonban a tartalékok az idei első negyedévében is számottevően, több mint 7 milliárd euróval meghaladták a rövid lejáratú külső kötelezettségállományt - mutatott  rá jelentésében az MNB.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő traktor beszerzése

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Életkori pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Rehab mentor

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs