hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt vannak a negyedéves adatok a gazdaság teljesítményéről

  • adozona.hu

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2021 II. negyedévében 17,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez viszonyítva 2,7, az előző év azonos időszakához képest 17,7 százalékkal emelkedett. 2021 I. félévében a gazdaság teljesítménye 7,6 százalékkal (a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 7,2 százalékkal) meghaladta az előző év azonos időszaki szintet, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentésében.

2021 II. negyedévében

A GDP volumene 17,9 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest. A második becslés nyers volumenindexe az első becslésben közölt II. negyedévi adathoz viszonyítva nem változott.

A GDP a nyers adatok szerint 2,2 százalékkal nagyobb volt a 2019. II. negyedévinél.

Termelési oldal

Az ipar teljesítménye 36,9, ezen belül a feldolgozóiparé 39,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben a közútijármű-gyártás növekedése járult hozzá az ipar bővüléséhez. Az építőipar hozzáadott értéke 18,4, a mezőgazdaságé 1,1 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 12,4 százalékkal lett nagyobb. A legerőteljesebb növekedés a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (71,5 százalék), illetve az egészségügyi, szociális ellátás (23,2 százalék) nemzetgazdasági ágban történt. A művészet, szórakoztatás, egyéb szolgáltatás teljesítménye 17,1, a kereskedelemé 16,9, az információ, kommunikációé 16,7 százalékkal emelkedett. A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység hozzáadott értéke 16,4 százalékkal nőtt. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 3,7 százalékkal bővült. A közigazgatás hozzáadott értéke 1,9, az oktatásé 8,8 százalékkal emelkedett.

A bruttó hazai termék 2021. II. negyedévi, 17,9 százalékos növekedéséhez az ipar 7,3, a szolgáltatások 7,0, az építőipar 0,9 százalékponttal járult hozzá. A szolgáltatásokon belül a leginkább (2,2 százalékponttal) a kereskedelem, gépjárműjavítás, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás növelte a GDP-t.

Felhasználási oldal

A háztartások tényleges fogyasztása 9,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 10,6 százalékkal nőtt. A háztartások Magyarország területén realizálódó (hazai) fogyasztási kiadása 12,2 százalékkal nagyobb lett az egy évvel korábbinál. A hazai fogyasztási kiadások volumene a tartósság szerinti csoportok mindegyikében emelkedett, a szolgáltatásoké 19,9, a tartós termékeké 19,4, a féltartósaké 13,2, a nem tartósaké 4,3 százalékkal.

A kormányzattól kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 7,5 százalékkal nagyobb lett, a közösségi fogyasztásé 0,5 százalékkal mérséklődött. A háztartásokat segítő nonprofit intézményektől kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 6,1 százalékkal emelkedett.

A fenti folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 8,1 százalékkal magasabb lett.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás a II. negyedévben 8,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az építési beruházások volumene kismértékben, a gép- és berendezésberuházásoké nagymértékben nőtt. A beruházásokon belül a legnagyobb bővülés az építőiparban és a szolgáltatási ágakban történt, a kereskedelem, az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység, valamint a művészet, egyéb szolgáltatás esetében jelentős volt a növekedés.

A bruttó felhalmozás az egy évvel korábbihoz képest 19,7 százalékkal nőtt.

A fogyasztási és felhalmozási folyamatok révén a belföldi felhasználás az II. negyedévben összességében 11,3 százalékkal magasabb lett.

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában – folyó áron – aktívum keletkezett, 298 milliárd forint értékben. Az export volumene (33,0 százalék) erőteljesebben bővült, mint az importé (23,4 százalék). Az áruforgalomban a kivitel 35,9, a behozatal 28,6 százalékkal nagyobb lett az egy évvel korábbinál. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 20,3 százalékkal nőtt, importja 3,4 százalékkal csökkent.

A bruttó hazai termék 2021. II. negyedévi, 17,9 százalékos növekedéséhez a végső fogyasztás 6,0, a bruttó felhalmozás 5,4 százalékponttal járult hozzá. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 6,5 százalékponttal növelte a gazdasági teljesítményt.

2021 II. negyedévében az előző negyedévhez képest, szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján

A gazdaság teljesítménye 2,7 százalékkal növekedett.

A termelési oldalon az ipar hozzáadott értéke 2,8, az építőiparé 3,6, a szolgáltatásoké 1,8 százalékkal nőtt, a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke 1,2 százalékkal csökkent.

A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadása 1,7 százalékkal emelkedett. A kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások volumene 1,1, a közösségi fogyasztásé 2,3 százalékkal csökkent. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 3,2 százalékkal nőtt. A külkereskedelemben az export volumene 0,8 százalékkal kisebb, az importé 1,1 százalékkal nagyobb lett.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs