hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingyen jogosítvány középiskolásoknak, közmeghallgatás korlátozása, szakszervezeti jogok leépítése, munkavédelmi szabályok lazítása – katyvasz salátatörvény a parlament előtt

  • MTI/Adózóna

Általános vita keretében tárgyalta mai ülésén az Országgyűlés az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló törvényjavaslatot.

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára expozéjában kiemelte: a kormány kiemelt célja az állam működésének egyszerűsítése, észszerűsítése, az erős és hatékony állam működésének megteremtése. A 78 törvény módosítását tartalmazó anyag legfontosabb irányai között említette az állam vállalkozásokkal szembeni felesleges és szükségtelen intézkedéseinek leépítését, valamint azt, hogy a javaslat elfogadása esetén a módosítás szűkíti a különböző szabályzatok készítésére kötelezettek körét.

Pozitív változás, hogy kiszélesítik az egyszerűsített éves beszámoló benyújtására jogosult vállalkozások körét, a jövőben a kötelező munkavédelmi oktatás egyes esetekben egy általános tematika átadásával teljesíthetővé válik, a korábbi hat helyébe pedig egy egységes foglalkozási igazolás lép, amelyet akár elektronikus formában is kiadhatnak a munkáltatók. Emellett kiterjesztik az egyszerűsített bejelentés jogintézményét is. Fontos elemként említette az államtitkár az egyes hatósági engedélyek érvényességének határozatlan tartamúvá alakulását.

A közmeghallgatás veszélyhelyzeti szabályozásának törvényi keretbe ültetése kapcsán megemlítette: személyes megjelenés nélkül, honlapon történő közzététellel meghirdetett konzultációkat a koronavírus-járvány és a jelen helyzet okán már tartottak. Úgy nyilatkozott, ez "az ügyfelek és a hatóság részéről is kényelmes megoldás". Megjegyezte: az internet és az elektronikus közigazgatás elterjedtsége miatt "anakronisztikus egyes döntések hirdetőtáblás közzététele".

A családok segítésének eszközeként említette az államtitkár, hogy a jövőben a házasságkötési szándékot személyes jelenlét helyett elektronikus úton is be lehet jelenteni, és csak akkor kell megtenni a családi adókedvezményekhez kapcsolódó nyilatkozatokat, ha változás állt be a körülményekben.

Kitért arra is: a középiskolában és szakképző intézményekben tanulók számára ingyenes lesz a jogosítvány megszerzése, a 18. életévüket betöltötteknek automatikusan ügyfélkaput nyitnak.

Nagy Csaba, a Fidesz vezérszónoka szerint a javaslat csökkenti a vállalkozások és a munkavállalók adminisztratív terheit, a közigazgatás működésének modernizálása növeli a partnerséget és az átláthatóságot, az egyszerűsített, digitalizált folyamatok csökkentik az állam költségeit, valamint a vállalkozások és a munkavállalók adminisztratív terheit.

Arató Gergely, a DK vezérszónoka szerint a kormány célja ezzel a javaslattal is az oligarchák érdekeinek kiszolgálása és a munkavállalók kiszolgáltatottá tétele. "Kevesebb védelem a munkavállalóknak, a polgároknak, több hatalom a kormánynak és a nagyvállalatoknak, erről szól ez a történet" – összegzett az ellenzéki politikus.

Kifogásolta a munkavédelmi oktatást helyettesítő munkavédelmi tematikát, jelezve, meglátása szerint ez a valódi munkavédelmet nem biztosítja. Javasolta a kormánynak, hogy ha valóban a vállalkozások terheit akarják csökkenteni, akkor töröljék el a kötelező kamarai tagságot.

Arató Gergely szerint "kilóg a politikai lóláb" a javaslatnak a szakszervezeti tagdíjak átutalásáról szóló része alól. A kormánynak nem tetszik a szakszervezetek működése, ezért megpróbálják ellehetetleníteni őket.

A kormánynak nem tetszik továbbá, hogy a közmeghallgatásokon az emberek elmondhatják a véleményüket, ezért javasolják a "jobban kézben tartható", online részvételt a személyes helyett.

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka rámutatott: a bürokráciacsökkentés legalább olyan fontos, mint az adócsökkentés. Az ilyen intézkedések nemcsak az embereknek és a vállalkozásoknak jók, hanem az ország versenyképességét is javítják.

A kormány eredményei között említette, hogy már 2500 ügytípust lehet kormányablakokban, online intézni, és 2021-től másfélmillió ügy vált illetékmentessé.

Komjáthy Imre, az MSZP vezérszónoka szerint a salátatörvények sajátossága, hogy nagyon jó, hasznos és előremutató javaslatok közé vannak elbújtatva azok, amelyek károsak. A Fidesz salátatörvényeiben az ördög a részletekben lakik, és jelen esetben is el vannak rejtve azok a passzusok, amelyek a munkavállalókat és a szakszervezeteket érintik.

A szakszervezetek megdöbbentek, hogy a korábbi heves tiltakozás ellenére ismét előzetes egyeztetés nélkül, két munkavállaló-ellenes javaslatot akarnak megszavaztatni a parlamenttel. Szerinte az új módosításban kőkemény retorzióval reagál a kormány a korábbi tiltakozásokra.

Kitért a szakszervezetek által indított tiltakozó petícióra is, majd azt mondta: a kormány nemcsak arcul csapta a munkavállalókat, hanem ismét megszegte a Brüsszelnek tett egyeztetési ígéretét, és totálisan semmibe vette a munkavállalók jogait. A képviselő óriási felelőtlenségnek tartja, hogy a munkavédelmet leépíti a kormány. Problémának nevezte, hogy egyre több külföldi munkavállaló érkezik, de tolmácshiány van. Ezért is hoznák ezt a javaslatot, hogy a saját nyelvén odaadják a munkavállalóknak a munkavédelmi leírást. Ennek elolvasását az egyénre bíznák, aminek végzetes következményei is lehetnek – figyelmeztetett.

Úgy látta, a szakszervezetek működését, a munkavállalók egységes és erős fellépését, lépésről lépésre lerombolná a kormány, ez a javaslat valódi célja.

Fekete-Győr András, a Momentum vezérszónoka szerint a kormány folyamatosan csökkenti a demokratikus beleszólás lehetőségét, és Magyarországon ez különösen igaz az akkumulátorgyárakra. Szóvá tette, hogyha a debreceniek népszavazást akarnak az akkumulátorgyárakról, akkor azt nem lehet, viszont adófizetők százmilliárdjaiból támogatják, hogy ezek a monstrumok áramot kapjanak, és lazítanak a munkavédelmi előírásokon is.

Kitért a javaslat azon részére is, miszerint nem kellene személyesen közmeghallgatást tartani. Azt ígérte, ők minden egyes településen megszervezik a helyieket, ha bármilyen, az érdeküket sértő beruházást akarnak odavinni. Felvetette, hogy akár a jövőben online is tarthatnának parlamenti üléseket, kényelmesebb lenne bejelentkezni pizsamában. Aki nem mer a magyarok szemébe nézni, az ne jöjjön ide, hanem menjen máshova – jelentette ki, hozzátéve: az embereknek joguk van a gyártulajdonosok szemébe nézni és kérdéseket feltenni.

Feltette a kérdést, hogy amikor keleti befektetőkkel van dolga a kormánynak, miért viselkedik nyusziként? Hajtsák végre a környezetvédelmi szabályokat! - szólított fel, hozzátéve: ha meghalnak magyarok, ne alacsony bírságot, tízmillió forintot kelljen fizetniük ezeknek a gyáraknak, hanem tiltsák be az adott tevékenységet.

Dudás Róbert, a Jobbik vezérszónoka szerint számos fontos javaslatot tartalmazó salátatörvényt tárgyalnak. Akkor adnák meg a tiszteletet minden területnek, ágazatnak és a törvényalkotásnak, ha témánként, ágazatonként tárgyalnák az egyes kérdéseket – szögezte le. Amikor a közmeghallgatás, a B-típusú jogosítvány érintve oktatással, egészségüggyel kerül egy javaslatba, azzal a parlamentben ülő képviselőket és a magyar állampolgárokat egyaránt megsértik és semmibe veszik.

Kritikaként fogalmazta meg, hogy a javaslat alapján az állampolgárok nem élhetnének a jogukkal, hogy szemtől szemben találkozzanak a települések vezetésével véleményük elmondására. Az, hogy a digitális világban kiszélesítik a lehetőségeket, támogatható, de ez ne váltsa ki a személyes meghallgatást – húzta alá.

Maximálisan támogathatónak gondolja a középiskolákban és a szakképző intézményekben a B-típusú jogosítvány megszerzésének ingyenességét. Szükségesnek tartaná ugyanakkor a tehergépjármű-vezetéshez szükséges jgosítvány megszerzésének támogatását is, tekintettel arra, hogy  több tízezren hiányoznak a rendszerből.

Tordai Bence, a Párbeszéd vezérszónoka kijelentette, az állam feladata a polgárainak a szolgálata, "önök viszont azt gondolják", hogy az állam a hatalom gyakorlásának és a polgárok elnyomásának az eszköze. A nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségűnek mondott ügyekben útban van a közmeghallgatás, a hirdetmények száműzésével az átláthatóságot akarják csökkenteni, a szakszervezetek tagdíjbevételének mérséklésével a munkások erejét akarják letörni, a munkavédelmi törvény gyengítésével pedig a dolgozók ellen lépnek fel – sorolta meglátásait.

A "köz nélküli közmeghallgatás" eddig a veszélyhelyzetre hivatkozva rendelet formájában működött. Most azt a gyakorlatot akarják felszámolni, hogy a választók két választás között is kifejezhessék véleményüket, ez azonban alkotmányellenes – jelentette ki a politikus.

A nemzetgazdaságilag kiemelt beruházások ügyintézését is tovább gyorsítják, a hirdetményeket pedig a legtöbb közigazgatási hatósági eljárásban "száműzni akarják" – mutatott rá a képviselő.

Tordai Bence arra is kitért, hogy az indítvány alapján a jövőben a szakszervezeti tagdíjakat sem lehet a megszokott módon beszedni. A szakszervezet nem valamiféle államszocialista csökevény, még a kapitalista rendszerben is a szervezett dolgozói érdekvédelem legfontosabb intézménye – szögezte le.

Apáti István, a Mi Hazánk vezérszónoka arról beszélt, hogy a javaslatnak vannak kifejezetten jó részei, például a büntetlen előélet ellenőrzésének leegyszerűsítése. A nagyobb állami beruházások, például a vízkárelhárítási célú létesítmények esetében azonban nem szerencsés a közmeghallgatást a végletekig leegyszerűsíteni – hangoztatta. Az embereket nem nagyon érdeklik a közügyek, éppen ezért inkább motiválni kellene őket, hogy legalább évente egyszer részt vegyenek egy általános célú közmeghallgatáson – jegyezte meg.

A csomagból kimaradt a termőföldek adásvételéhez kapcsolódó szabályrendszer, pedig a magyar vidék, az agrárium számára fontos lenne a folyamatok egyszerűsítése – vetette fel. Az akkumulátorgyárak esetében azonban éppen, hogy nem egyszerűsíteni, hanem szigorítani kellene – szögezte le.

Csárdi Antal, az LMP vezérszónoka a közmeghallgatás elhagyhatóságáról azt mondta, hogy a járvány alatt az emberek közti kontaktus minimálisra csökkentése volt a cél. Jelenleg a kontaktus csökkentésének a célja a nagy cégek érdekeinek kritikátlan kiszolgálása. Hozzátette, az átláthatóság ott kezdődik, amikor egy beruházónak válaszolnia kell a működéséhez kapcsolódó kérdésekre.

A mikrogazdálkodók és a mikrovállalkozások valóban érdemi segítséget kapnak a törvényjavaslatban, azonban az is lehetővé válik, hogy azok a környezetszennyező cégek is hozzájuthassanak az állami támogatásokhoz, amelyek fennakadnak a hatósági rostán – mutatott rá Csárdi Antal.

Kijelentette: az indítvány megnehezíti a munkavállalói érdekképviseletek helyzetét. "Önök eladják a nagy cégek és a NER-hez közelálló gazdasági érdekcsoportok érdekeinek oltárán a magyar állampolgárt" – foglalta össze véleményét.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész értékesítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyam kiva elszámoló bevallásban

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Nyugdíjas tag jövedelme

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31