Inflációs emlékek – Heti PénzPiac – 2024. 6. hét

  • adozona.hu

A Global Tax-Office Kft. heti pénzpiaci összefoglalója az elmúlt hét fontosabb pénzpiaci és gazdasági eseményeit tartalmazza, melyek hatással lehetnek a hazai vállalkozások életére.

A fejlett világban lassan a jegybankok által elvárt szintre csökken a pénzromlás üteme. A monetáris irányítók mégis vonakodnak elindítani a kamatcsökkentési ciklust. Több indokot is felhoznak a miértre, de a legfőbb ezek közül a történelmi tapasztalatokra utal vissza. A túl korán megkezdett enyhítések később erőteljes beavatkozást tettek szükségessé.

Az elmúlt évek inflációs periódusát az USA-ban számos elemző az 1970-es évekkel állítja párhuzamba. És valóban, a két időszakban (1973–1976 és 2021–2024) felrajzolható pálya gyakorlatilag teljesen fedi egymást, legalábbis az első hullámban. Azt látják a jegybankárok, hogy mindkét esetben valamilyen külső sokk indította be a fogyasztói árak jelentős emelkedését.

Az 50 évvel ezelőtti kiváltó ok az első olajárrobbanás volt. Az addig igen olcsó fekete arany rövid idő alatt négyszeresére drágult a világpiacon, ami valóban dermesztő nagyságrendet jelentett. Az energiahordozók áremelkedése végiggyűrűzött minden ország minden termékén és szolgáltatásán.

Az infláció így nemcsak Amerikában, hanem Európa nyugati felén is hamar több évtizedes magasságba szárnyalt. A központi bankok jelentős kamatemeléseket eszközöltek (a Fed 13 százalékig, míg a német Bundesbank 14 százalékig), majd amikor enyhülni kezdett a fogyasztói árnyomás, akkor az irányadó ráták jelentős csökkentésével reagáltak.

A fogyasztói árak ilyen gyors megugrása főként Németország számára volt ijesztő: az első világháborút követően őket sújtotta a világtörténelem egyik legpusztítóbb hiperinflációja. Ez az emlék generációkon átívelve ívódott be az emlékezetükbe.

A jelenlegi fogyasztói áremelkedési trend 2021-ben indult, amikor a globális gazdaságot még a pandémia okán elrendelt lezárások láncolták le. Az állami stimulosoknak és támogatásoknak köszönhetően viszont a lakosságnál jelentős megtakarítások, ha úgy tetszik fölös pénzek kezdtek felhalmozódni. Eltérő mértékben ugyan, de ez az egész világra jellemző volt. Az USA-ban viszont minden korábbinál nagyobb juttatásokat kaptak az állampolgárok, aminek döntő többségét el is költötték az elmúlt két évben.

2021–2022-ben tehát egyszerre jelentkezett a kínálati szűkösség (lezárt gazdaságok, elszakadó ellátási láncok, ezek nyomán termékhiányok és szállítási késések) és a keresleti többlet. Ezt a helyzetet tette még bonyolultabbá a tőlünk keletre kirobbant háború, és az arra adott európai és amerikai gazdasági-politikai „válaszok”.

Az áremelkedés az USA-ban 2022. év közepén, az eurózónában pedig 2022. év végén tetőzött. Azóta folyamatos a csökkenés, de a kitűzött 2-3 százalékos szinthez közelítve megtorpanás látszik. A múltbeli analógiát elemezve a jegybankárok arra a következtetésre jutottak, hogy addig, amíg egy újabb emelkedő hullám összes lehetséges kiváltó okát meg nem szüntetik, addig nem lehet érdemben lazítani a monetáris feltételeken.

A váratlan eseményeket azonban nem lehet kizárni. A ’70-es évek végén egy újabb, a második olajárrobbanás (ezúttal „csak” 2,5-szeres volt a növekedés) rázta meg a világot, mely ismét a magasba lökte az inflációs mutatókat. Ennek leküzdéséhez pedig már 20 százalékot közelítő dollár-kamatlábat, valamint 13 százalékos német márka irányadó rátát kellett bevetni. Drasztikusan szigorodtak mindenhol a finanszírozási feltételek és ez akkor évekre visszavetette a globális konjunkturális teljesítményt.

A jegybankok tehát el akarják kerülni azt a helyzetet, amire aztán erőteljes válaszlépéseket kellene tenniük. Így inkább döntenek azon lehetőség mellett, amely egy alacsonyabb potenciális gazdasági növekedést kínál, de az infláció fellángolásának kicsi az esélye. Így a monetáris enyhítés megkezdését el fogják húzni addig, ameddig csak lehetséges.

A növekedés motorja – Heti PénzPiac – 2024. 5. hét

Magyarország

A héten publikált hazai gazdasági adatok vegyes képet mutatnak.

A 2023. decemberi külkereskedelmi egyenleg meglepetésre 188 millió euró deficitet mutatott, és a szintén év végi ipari termelési adatok pedig jelentős, 13,7 százalékos visszaesést jeleztek az egy évvel korábbi értékhez képest.

A kiskereskedelmi forgalom azonban végre érezhető, 1,4 százalékos javulást mutatott karácsony havában novemberhez viszonyítva.

A központi költségvetés gazdálkodásában 54,4 milliárd forint többlet alakult ki 2024. év januárjában.

Az infláció eközben zavartalanul folytatta útját a déli irányba, az idei év első hónapjában már csak 3,8 százalékot mértek a statisztikusok.

A forint árfolyama megbillent az előző heti kedvező teljesítmény után, 383-ról elrugaszkodva 389-ig emelkedett az euróval szembeni árfolyama. Ebben a gyengélkedésben szerepe lehetett a kilátásba helyezett újabb, hazánk elleni uniós eljárás lehetőségének is.

Európai Unió – Eurózóna

A német export és import is csökkent 2023. decemberben, ami meglepte az elemzőket. Emellett csökkent az ipari termelés is ebben a hónapban, ami így már érthetővé teszi a gyenge magyar teljesítményt is.

Az euróövezet összesített kiskereskedelmi adatai további lejtmenetet mutattak az év végén. Még mindig borúsnak látják a közeljövőt az uniós lakossági fogyasztók.

Az EKB vezetői ismét megerősítették, hogy a kamatcsökkentést nem fogják elkapkodni, még akkor sem, ha a gazdaság a gyengélkedés jeleit mutatja. A legfőbb félelmük most az elvárhatónál magasabb bérnövekedési ütem, mely az utóbbi időben meghaladta az inflációt. A jegybankárok szerint az alacsony infláció mellett hasonló mértékű legyen az átlagos munkaerőköltség emelkedése is. Így lehet biztosítani a kiegyensúlyozott fogyasztói árváltozást hosszú távon.

Az óceán túlpartjáról viszont továbbra is kedvező gazdasági adatok érkeztek, így a dollár 1,2 százalékkal, 1,075-ig erősödött a héten az euróval szemben.

USA

A gazdaság továbbra is kedvező formáját mutatja.

A munkaerőpiac ismét feszesebbé vált, ami a bérnövekedési mutatókat is felfelé húzta.

A fogyasztói hangulatindexek lakossági optimizmust tükröznek, ami várhatóan további kiskereskedelmi forgalom-növekedést fog jelenteni a következő hónapokban.

A Fed éppen ezeket a mutatókat figyeli a legjobban, így arra lehet számítani, hogy nemcsak a kamatcsökkentések kezdő időpontját fogja kitolni, hanem az idei lépések mértékét is szolidabbra veszi a piac által várthoz képest.

A tájékoztatás nem teljeskörű, nem minősül befektetési ajánlásnak. A tájékoztatás a dokumentum készítésének idején irányadó piaci helyzetet tükrözi, azonban az információk csak időleges tájékoztatást nyújtanak, és a piaci viszonyokkal, körülményekkel megváltozhatnak. Jelen dokumentum elkészítése során felhasznált adatok, tények, információk lényeges forrásai az alábbiak: Bloomberg, Reuters, KSH, EuroStat, MNB, ÁKK, EKB – olvasható a Global Tax-Office Kft. tájékoztatójában.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Export szolgáltatás mérnöki tevékenység

Bunna Erika

adótanácsadó

Áfabevallás 8. sora

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3