hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ilyen támogatást kapnak majd a dohányosok

  • MTI

Várhatóan a következő napokban jelenik meg a Magyar Közlönyben a dohányágazat támogatási rendszeréről szóló rendeletcsomag – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára egy szakmai nyílt napon csütörtökön, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértón.

Feldman Zsolt, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (Madosz) által rendezett eseményen elmondta, a dohánytermesztéshez évente összesen 5 milliárd forintot kaphatnak majd a termelők, az összeg nagyobb részét, 3,5 milliárd forintot átmeneti nemzeti támogatásként, a fennmaradó 1,5 milliárdot pedig a de minimis forrásból folyósítják majd számukra.

Ez hektáronként átlagosan 900 ezer forintos támogatás lesz, amit a gazdálkodók számára, az idei támogatási feltételek teljesítése esetén, várhatóan 2016 második negyedévben fizetnek ki. A dohánytermelők az új rendszerben való részvételének igényeit a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) fogadja majd a rendelet megjelenését követően – tette hozzá Feldman Zsolt.

A nyílt napra meghívott termelők, feldolgozó társaságok és szakmai szervezet képviselői előtt megtartott előadásban Feldman Zsolt emlékeztetett, a termeléshez az Európai Unió által indított szerkezetátalakítási program részeként kaphattak brüsszeli támogatást a gazdálkodók, az uniós politika változásával azonban már nem lehet termeléshez kötött támogatásokat folyósítani a dohányágazat számára, és a korábbi programot sem lehet önmagában folytatni.

Az EU által nem támogatott agrárcélokra lényegében csak de minimis, azaz csekély összegű támogatást lehet fordítani, valamint limitálttá vált az egy-egy termelő által egyéb más jogcímen elérhető támogatás összege - mondta a helyettes államtitkár. Az új, a hazai költségvetésből finanszírozott, 5 milliárd forint összegű támogatási rendszer a korábban is meglévő átmeneti nemzeti támogatás folytatásából, a szerkezetátalakítási program "közös feltételrendszerként való továbbviteléből", valamint a de minimis konstrukcióból áll össze.

Ez a három elem lényegében a maximumot hozza ki a jelenlegi uniós támogatási környezetben, amelyet a dohányágazat számára folyósítani lehet – fogalmazott Feldman Zsolt, hozzátéve, a gazdálkodóknak 2020-ig várhatóan ezzel a nemzeti támogatási keretrendszerrel kell számolniuk.

Kitért arra is, hogy az idén az eredetileg 2014-re meghirdetett, de 2015-ben kifizetendő támogatás keretében a Burley dohányfajtánál hektáronként átlagosan közel 500 ezer forintot, a Virginia esetében közel 660 ezer forintot kapnak még a termelők. A korábban a dohányágazatra el nem költött támogatásokat hozták át erre az évre és fizetnek ki - magyarázta a helyettes államtitkár.

Az új, egymásra épülő támogatási konstrukciók célja, hogy a termelést és a foglalkoztatást lehetőség szerint fenntartsák. A jövő évtől átmeneti nemzeti támogatásból például az a termelő részesülhet, aki a szerkezetátalakítási programban jogosultsággal rendelkezik és aktiválja azt – ismertette Feldman Zsolt, hozzátéve, utóbbi lényegében nem egy klasszikus támogatási forma, hanem a támogatáshoz való hozzáférést biztosító alapfeltétel lesz.

A programban való részvételt, illetve a jogosultságra vonatkozó szándékot a vonatkozó jogszabály kihirdetése után, szeptember 14-étől október 7-éig kell az MVH-nál jelezniük a termelőknek – mondta. A cél az, hogy a jogosultságokról az MVH december végéig döntést hozzon – folytatta –, ami azért fontos, mert a következő években ez a támogatási jogosultság lesz az a referencia, amely a források elérését teszi lehetővé a gazdálkodóknak.

A de minimis támogatással kapcsolatban elmondta, az Európai Unió termelőnként három évre 15 ezer euró, a feldolgozói tevékenységhez kötődően pedig szintén három évre, maximum 200 ezer euró olyan támogatás lehívását engedi, amelyet nem köt konkrét feltételhez. A most induló új rendszer a termelők esetében kombinálja és kiterjeszti a termelői és feldolgozói támogatási lehetőségeket: minden dohánytermelő három családtagja után például igénybe vehet évente további 5-5 ezer eurót - tette hozzá.

Bényei Illés, a Madosz elnöke elmondta, az idén háromszáz hektárral csökkent a dohány termőterület 2014-hez képest. Az aszályos nyár eleji, majd nyár végi esős időszak okozta visszazöldülés miatt mennyiségi és minőségi terméscsökkenéssel kell számolniuk a termelőknek, véleménye szerint az augusztusban tapasztalt, 25 százalékos terméskiesés azonban valamelyest kompenzálható lesz.

A korábbi adatok szerint a leszerződött 8200 tonnás termésmennyiség helyett 7000 tonna körüli termés várható az ország 4400 hektáros dohánytermő területén.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Reklámajándék 2.

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Eltulajdonított eszköz

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Meghiúsult tárgyieszköz-értékesítés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close