57 találat a(z) de minimis cimkére

Taobevallás – támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságiadó-bevallás kitöltésénél az adórendszeren kívüli támogatásokat mikor kell feltüntetni a tao-bevallásban: amikor a pályázati összeg megérkezik, vagy a pályázat hatályba lépése napján? Az adórendszerbeli támogatások – mint kamatkedvezmény és beruházásikedvezmény-támogatás – tartalma mi alapján választható vagy de minimis, vagy csoportmentességi támogatásnak? Köszönettel!

Támogatások elszámolása Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Szja szerint adózó egyéni vállalkozóknál bevételek-e a következők: GINOP 5.1. bérköltség de minimis támogatás, illetve a vállalkozóvá válási támogatás 6 hónap időtartamban? Fel kell-e ezeket tüntetni az szja-bevallásban, ha igen, akkor hol és milyen összegben? Köszönöm a segítséget előre is.

Változik a de minimis támogatások értékhatára Cikk

Megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a 2020/4. Adózási kérdés, amely összefoglalja a mezőgazdasági de minimis támogatások értékhatárának változásáról szóló legfontosabb információkat.

Ezt kell tudni a megnövelt agrár de minimis értékhatárról Cikk

Az európai uniós tagállamok emelt összegű (25 ezer euró) egyéni és nemzeti (az éves mezőgazdasági termelés 1,5 százalékának megfelelő) keret figyelembe vételével nyújthatnak mezőgazdasági csekély összegű támogatást az egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülő kedvezményezettek részére, az Európai Bizottság 2019/316/EU rendelete nyomán.

Egyéni vállalkozó adózás utáni vállalkozási jövedelmének csökkentése, II.rész Kérdés

Tisztelt Lepsényi Mária szakértő! Lehet nem volt egyértelmű a kérdésfeltevésem, de én nem a kisvállalkozói kedvezményről érdeklődtem, hanem a használt tehergépkocsi vétele esetén a vállalkozói osztalékalap 49/C § (8) bekezdése szerinti lehetőségről. Ebben az esetben is csökkentő tételként vehetem figyelembe? Kell a minimis támogatás táblázatba feltüntetnem? További évek amortizációja elszámolható? Eladási korlátozás fennáll?

Mezőgazdasági de minimis támogatás mértéke Kérdés

Az MVH honlapján azt olvastam, hogy a mezőgazdasági csekély összegű támogatás összege 25 ezer euróra emelkedett 15 ezer euróról. A 2019-es szja-bevallás kitöltési útmutatójában 20 ezer euró található. Nem tudom, hogy most melyik összeggel kell számolni. Az agrárkamara honlapján azt is feltüntették, hogy az emelés visszamenőleges hatályú. Kérdésem, hogy 2017., 2018., 2019-ben mekkora keretösszeggel kell számolni Önök szerint? Köszönöm a segítséget.

De minimis Kérdés

Cégünk halászati tevékenységet folytató kkv. Tulajdonosai kizárólag magánszemélyek. 2018. évben MVH-támogatással – 50%-os támogatási intenzitással – termelőeszközt szereztünk be. Igénybe kívánjuk venni a tao-törvény 7. § (1) bekezdés zs) pontja szerinti beruházási kedvezményt, figyelemmel a 37/2011. kormányrendelet 25. § (2) pontjára. Kérdésem, hogy a támogatás halászati de minimisnek, vagy általános de minimisnek minősül?

Kkv-k beruházáshoz kapcsolódó társaságiadó-alap csökkentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy élhet-e a vállalkozás – ha egyébként a csekély összegű támogatások igénybevételére jogosult, és a határértékébe belefér – a 7. § (1) zs) ponttal, amennyiben a beruházáshoz igénybe veszi a maximális támogatástartalmú támogatást valamilyen támogatási intézkedésből? Köszönettel: Jászné

Támogatási adatok a tao-bevallásban Cikk

Milyen adatokat kell szolgáltatni a társaságiadó-bevallásban a csekély összegű (de minimis), a mezőgazdasági- és az általános csoportmentességi támogatásokról, milyen szabályok vonatkoznak az egyes adatlapok kitöltésére? Összefoglaltuk.

Tanyagazdasági támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő, Ügyfél kapott vissza nem térítendő tanyagazdasági támogatást (3 millió forintot, TP-2-2017). A támogatási szerződés szerint de minimis támogatás, melyet fejlesztésre kapott. Hazai forrásból érkezik ez az összeg. A támogatási szerződés tartalmazza az ügyfél adószámát, őstermelői igazolvány számát, mvh reg. számát. Elmondása szerint ennek a pályázatnak a feltétele az volt, hogy működő gazdának kell lenni. Ezen az ingatlanon neki mezőgazdasági őstermelése van. Elmondása szerint ezt a támogatást ő magánszemélyként kapta. Kérdésem az lenne, hogy kaphatta-e magánszemélyként. Be kell-e, ezt vallania? Ha őstermelőként kell bevallania, beszámít-e a bevételbe, illetve járulékot kell-e utána fizetnie, mivel ő biztosított őstermelő? Köszönöm OÁ

Építmény bérbeadása, tenyészállat, számlakiállítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Egy kft. 2014. évben magánszemélytől nagy értékű ingatlant vásárolt, mely gazdasági épületekből (állattartásra alkalmas) és udvarból áll. Ezeknek az épületnek egy részét szeretné bérbe adni egyéni vállalkozónak állattartás céljára. Kell-e felszámítani áfát a bérbeadás díjának kiszámlázásakor? A kft. tevékenysége között szerepel a bérbeadás. Az egyéni vállalkozó vásárolhat-e etetőberendezéseket a bérelt ingatlanra? 2. Egyéni vállalkozó tenyészállatot vásárol (szarvasmarha). Az szja-törvény 11. sz. melléklet II. 2.d.pontja alapján, akár egy összegben is elszámolható a tenyészállat beszerzési ára, de választható, hogy értékcsökkenés útján több év alatt számolom el. Ha egy összegben számolom el, akkor az de minimis támogatás? Ha nem, akkor a korábban elkülönített fejlesztési tartalék felhasználható-e a tenyészállat vonatkozásában? 3. Egyéni vállalkozó számlát állít ki áfa fizetésre kötelezett adózó részére. A szolgáltatás díjába pl. vetés beszámítódik a vetőmag értéke is, vagy műtrágyázás esetén a műtrágya értéke. Helyes ez a megoldás, vagy meg kell bontani és külön a vetésről és külön a vetőmagról kell kiállítani a számlát. 4. Mg-i e.v. termőföldet vásárol, de még nem tudja használatba venni 2 évig. A jelenlegi bérlő a bérleti díjat megfizeti. Ez a magánszemély vagy az egyéni vállalkozás bevétele? Van utána valamilyen adófizetési kötelezettség? Válaszukat előre is köszönöm!

De minimis támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott cég telephelyet vásárolt. Év végén adófeltöltés miatt kérdés, hogy igénybe tudja-e venni a beruházási adóalap-kedvezményt. Tudomásom szerint ez az adóalap-kedvezmény csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősül. Érdeklődnék, hogy hol tudom pontosan leellenőrizni, hogy a cég az elmúlt 3 évben milyen összegben vett igénybe csekély de minimis támogatást. A társaságiadó-bevallásában az általunk igénybevett kedvezmény világos. Ami esetleg ezen kívül még adódhatott, arról honnan tudnék például egy igazolást kérni? Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Finisben a tao-bevallás – ezekről se feledkezzen meg! Cikk

Sorozatunk harmadik részében a társaságiadó-bevallás egyéb kérdéseivel – az adóról való rendelkezéssel, a növekedési adóhitellel, a csekély összegű támogatással, továbbá az egyes kedvezmények megosztásához tartozó nyilatkozatokkal – foglalkozunk.

Ex ante-nyilatkozat Kérdés

Társaságunk ausztriai székhelyű osztrák tulajdonosa társaságunknak és más belföldi cégeknek is végez reklámadó-köteles tevékenységet. Bevétele nem éri el a 100 millió Ft-ot, így reklámadó-mentességet kíván igénybe venni. Kérdésem, hogy az ex ante nyilatkozatot az osztrák cégnek is be kell-e nyújtania a NAV-nak, mint igénybe vett de minimis támogatás, vagy rá nem vonatkozik? Ha igen, milyen módon kell benyújtania, kell hozzá adószám? Társaságunknak mint kapcsolt vállalkozásnak, figyelembe-kell-e vennie saját reklámadó-tevékenysége bevételének megállapításakor tulajdonosa árbevételét is? Nagyon szépen köszönöm segítségüket, válaszukat. Üdvözlettel: Kiss Györgyi

Társaságiadó-törvény 7. § (1) zs pontja II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az előző kérdésemben nem kérdeztem, de most már szeretnék teljes mértékben tisztában lenni azzal, mit jelent és a későbbiekben milyen következménnyel jár, illetve teljes mértékben adózói döntés-e az, hogy a beruházási adóalap-csökkentés de minimis vagy bizottsági rendeletben foglaltak szerinti támogatás? További fáradozását előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társaság katája, tb-je

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close