hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így igényelhető vissza az első sikeres nyelvvizsga díja, letölthető az űrlap

  • Széles Imre

Letölthető az első sikeres nyelvvizsga díjához nyújtott támogatás igényléséhez szükséges nyomtatvány a Magyar Államkincstár honlapjáról.

A támogatást az a magyar állampolgár vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (Nftv.) 39. paragrafus (1) bekezdésének a)-h) pontjaiban meghatározott első sikeres komplex nyelvvizsgát tett személy veheti igénybe a 503/2017. kormányrendelet alapján, aki

–       a vizsga napján (komplex nyelvvizsgának megfelelő honosított nyelvvizsga esetén a honosítási határozat kiállításának a napján) még nem töltötte be 35. életévét és

–       a támogatás alapjául szolgáló első sikeres komplex nyelvvizsgát igazoló nyelvvizsga-bizonyítványon megadott vizsganapra, érettségi bizonyítvány, tanúsítvány kiállítására vagy a honosítási határozat meghozatalára e rendelet hatálybalépését követően – 2018. január 1. – került sor.

A rendelet alkalmazásában első sikeres komplex nyelvvizsgának a támogatott nyelvek közül e rendelet hatálybalépését követően elsőként sikeresen megszerzett

–       államilag elismert általános nyelvi vagy szaknyelvi komplex B2 típusú (középfokú) vagy komplex C1 típusú (felsőfokú) nyelvvizsga,

–       írásbeli és szóbeli részvizsga, ha azok az idegennyelvtudást igazoló államilag elismert nyelvvizsgáztatásról és a külföldön kiállított, idegennyelv-tudást igazoló nyelvvizsga-bizonyítványok Magyarországon történő honosításáról szóló 137/2008. kormányrendelet 2. paragrafusának (5) bekezdésében és 1. számú mellékletében foglaltak alapján egyesíthetők,

–       az államilag elismert B2, C1 típusú nyelvvizsgával az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló 100/1997. kormányrendelet 45. paragrafusának (4) bekezdése alapján egyenértékű emelt szintű idegen nyelvi érettségi vizsga, továbbá

–       az államilag elismert B2, C1 típusú nyelvvizsgának megfelelő, a kormányrendelet 13. paragrafusában foglaltak szerint honosított nyelvvizsga tekintendő.

Támogatott nyelvnek az érintett személy állampolgársága szerinti ország hivatalos nyelvétől eltérő, a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló 423/2012. kormányrendelet 2. számú melléklet 1. pontjában, a 2. pont l) alpontjában és a 4. pontjában meghatározott idegen nyelvek valamelyike  (tehát angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma/cigány (romani, illetve beás), a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán, latin, portugál, arab, héber, japán, kínai, holland, finn) minősül azzal, hogy az Nftv. 39. paragrafus (1) bekezdésének a)-h) pontjaibanmeghatározott személy tekintetében a magyar nyelv is e körbe tartozik.

A támogatás összege: az első sikeres komplex nyelvvizsga nyelvvizsgaközpontnak vagy az Oktatási Hivatalnak ténylegesen megfizetett díjával, de legfeljebb a megfizetéskor érvényes minimálbér) 25 százalékának (2018-ban 138 000/4 = 34 500 forint) megfelelő összeg.

Abban az esetben, ha csak a második sikeres részvizsgát igazoló nyelvvizsga-bizonyítványon megadott vizsganapra került sor e rendelet hatálybalépését követően, a támogatás csak a második részvizsga díja után jár.

A kérelmet a Magyar Államkincstár honlapján a Társadalombiztosítás és Családtámogatás > Nyugdíjbiztosítás > További nyomtatványok > Nyelvvizsga Támogatás útvonalon lehet elérni és onnan letölteni, majd (nem magyar állampolgárságú személy esetén a pótlappal együtt) a MÁK Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz kell az 1820 Budapest címre beküldeni, de természetesen továbbítható elektronikus úton is. Kiskorú esetén a kérelmet a törvényes képviselőjének kell benyújtania.

A kérelemhez nem kell csatolni bizonyítványt, tanúsítványt vagy honosítási határozatot, mert ezeket az elbíráló az Oktatási Hivataltól beszerzi. Ugyanakkor mellékelni kell a kapott számlát, vagy annak hiányában a nyelvvizsgaközpont, illetve az Oktatási Hivatal által kiállított igazolást a befizetésre vonatkozóan.

A kérelem a bizonyítvány kiállításának, illetve a honosítási határozat közlésének időpontjától számított egy éven belül terjeszthető elő, ami az említett rendelet 4. paragrafusának (2) bekezdése értelmében egyébként jogvesztő határidő. Ez a rendelkezés azonban értelemszerűen csak 2019-től érinthet bárkit is.

A visszatérítés összege a személyi jövedelemadóról szóló CXVII. törvény 1. számú mellékletének 7.37. pontja érelmében adómentesnek minősül.  

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező bankkártyaterminál

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Beolvadás – sajáttőke-elemek

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Vadásztársaság áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close