hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az MNB kamatemelése hatással lesz a változó kamatozású lakáshitelek törlesztőrészleteire

  • adozona.hu

A jegybank ismét emelte az alapkamatot, ami közvetve a változó kamatozású lakáshitelt fizetők számára jelent pluszterhet a kamatfordulót követően. A Bank360 kiszámolta, mennyit számít az októberi kamatemelés ezeknek a hiteleseknek a törlesztőjére nézve.

1,8 százalékra emelte a Magyar Nemzet Bank (MNB) az alapkamatot az októberi kamatdöntő ülésen, így sorozatban ötödik hónapja emelkedett a bankközi kamatokat meghatározó legfontosabb jegybanki mutató. A 15 bázispontos drágulás megegyezett az előző havi emelés mértékével, így nem számított meglepetésnek. A kamatemelési ciklus célja, hogy a jelenleg magas inflációs dinamikát mérsékelje a jegybank.

A töretlen kamatemelési folyamat közvetve drágítja a hiteleket is: amint eljön a kamatforduló, már az újabb referenciakamat lesz érvényes, ami az alapkamat-emelés hatásának kitéve szintén emelkedik – ez elsősorban azokat az adósokat érinti hátrányosan, akik változó kamatozású hitelt törlesztenek. A Bank360.hu elemzői egy konkrét példán keresztül szemléltetik, hogy milyen hatással van az alapkamat emelkedése a törlesztőrészlet alakulására.

Egy hathónapos kamatperiódusú lakáshitel esetében már több, mint egyszázalékos drágulást jelentett a kamatemelési ciklus, hiszen az erre vonatkozó referenciakamat, a hathónapos BUBOR a nyár eleji 0,99 százalék után már elérte a 2 százalékot a kamatemelések hatására, szorosan követve az alapkamat változásának mértékét. A Bank360 egy 2015 novembere óta fizetett, 20 évre felvett 20 millió forint összegű lakáshitel esetében vizsgálta meg, mekkora emelkedést jelent mindez a törlesztőrészletekben, ha hathavonta van a kamatforduló.

A teljes kamatemelési folyamat már 70 ezer forintot meghaladó törlesztőrészlet emelkedést jelenthet éves szinten

A változó kamatozású hitelek során fizetett kamat a referenciakamat mellett a bank által meghatározott kamatfelárból áll, jelen esetben 3 százalékot feltételeztek. A példában szereplő hitel legutóbbi kamatfordulója májusban volt, amikor még csupán 3,86 százalékot tett ki a változó hitel kamata. A kamatemelési ciklus azonban beindult, így október közepén már kerek 5 százalékos értéket tenne ki ugyanennek a hitelnek a kamata.

A mostani kamatemelés pedig újabb 15 bázispontos emelést jelentett az alapkamatban, ami a referenciakamat azonos mértékű változása esetén már 5,15 százalékos kamatszintet jelentene a novemberi kamatforduló esetén. Ez a lakáshitel esetében a májusban még 97 173 forintos törlesztőrészletet 103 224 forintra növelné meg, vagyis 6 051 forint emelkedést jelentene havonta. Mindebből 942 forintot jelent a mai emelés, vagyis majdnem havi ezer forinttal jelent magasabb összeget a havi törlesztő a példában kiszámolt lakáshitel esetében. A törlesztőrészlet növekedése az 1 millió forintot is meghaladhatja a futamidőből hátralévő 14 év alatt a hitel teljes visszafizetéséig.

Egyre inkább számít a piac a jegybank kamatemeléseire

A novemberi kamatforduló esetén az október 27-én publikált referenciakamat mértéke lesz irányadó, így a pontos szám ismeretében lehet megmondani, hogy mekkora emelést jelent a BUBOR-ban a mostani alapkamatemelés. A korábbiakkal összhangban nem várható, hogy eltérne egymástól a jegybanki alapkamat és a bankközi kamatok emelkedése.

A példában szereplő hitelnél így mindenképpen közel ezer forintos összeggel nő a törlesztőrészlet a kamatemelés hatására, az viszont nem mindegy, hogy mikor érzékelik az árjegyzők a bankközi kamatszintek emelkedését. Míg a nyári kamatemelések idején még jelentőset ugrott felfelé a BUBOR a kamatemelés utáni napokban, már egyre kevésbé jelent meglepetést a jegybanki szigorítás, és a referenciakamat fokozatosan, napról napra emelkedik. Így lehetséges, hogy a hónapban 15 bázispontot emelkedő BUBOR már előre beárazta a mostani kamatdöntést. Ha ez a helyzet, a mai kamatemelés 937 forintos drágulást hozott, ami összesen 5 109 forintot jelentene a kamatemelési ciklus alatt.

A szigorítás folytatódik, így a BUBOR fokozatos növekedése mellett a törlesztőrészletek is egyre magasabbak lesznek a változó kamatozású hitelek esetében, ha elérik a kamatfordulót.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alapanyag árának számlára történő utalása és számlázás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő bevétele

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őcsg adózása kilépő tag esetében

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs