hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így értékeli az MNB az áprilisi inflációt

  • adozona.hu

2021 áprilisában az éves összevetésben számított infláció 5,1 százalék volt, míg a maginfláció és az indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,1 százalékon alakult. Az előző hónaphoz képest az infláció 1,4 százalékponttal, míg a maginfláció 0,3 százalékponttal emelkedett. Az infláció emelkedését döntően az üzemanyagok áremelkedése okozta, olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétett elemzésben.

A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutatók – a keresletérzékeny termékek árindexe és a ritkán változó árú termékek és szolgáltatások inflációja – emelkedtek az előző hónaphoz képest.

2021 áprilisában a keresletérzékeny termékek inflációs hozzájárulása enyhén nőtt. Az üzemanyagok 2,3 százalékponttal járultak hozzá az inflációhoz.

Az árazási döntéseket a koronavírus-járvány megjelenését követően nagyobb változékonyság és a szokásostól eltérő szezonális mintázat jellemezte. 2020 szeptemberétől a dezinflációs hatások erősödésével párhuzamosan az év utolsó hónapjaiban általánosan alacsonyabb árdinamika volt megfigyelhető. Az idei év első hónapjaiban a tavalyinál alacsonyabb, áprilisban ugyanakkor a 2020-asnál magasabb átárazás valósult meg. Az összehasonlítást statisztikai hatások (2020. áprilisi árfelírási nehézségek) továbbra is torzítják. Jelenleg az infláció alakulását leginkább az üzemanyagok árindexének emelkedése határozza meg.

Az iparcikkek éves inflációja emelkedett áprilisban. A termékkörön belül a tartós iparcikkek árindexe az előző hónaphoz képest lényegében nem változott, míg a nem tartós iparcikkek árindexe nőtt. A nem tartós iparcikkek árainak emelkedéséhez több termék együttesen járult hozzá.

A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal nőttek. A korábbi évek átlagának lényegében megfelelő árdinamika a szolgáltatások széles körét jellemezte.

Az élelmiszerek inflációja tovább mérséklődött áprilisban. A termékkörön belül a feldolgozatlan élelmiszerek árindexének mérséklődéséhez döntően a friss zöldségek, gyümölcsök járultak hozzá, míg a feldolgozott élelmiszerek esetében elsősorban a tejtermékek magyarázzák az infláció emelkedését.

A szabályozott termékek árai márciushoz képest nem változtak. Az üzemanyagok ára az előző hónaphoz képest a jövedéki adó csökkentésével párhuzamosan mérséklődött.

Az üzemanyagok inflációjának kétszámjegyű emelkedésében a tavalyi évi árcsökkenés bázishatása jelentős szerepet játszott.

A lakosság inflációs várakozását mérő mutatókat, hasonlóan a fogyasztóiár-indexhez, a szokásosnál nagyobb változékonyság jellemzi. A mutató áprilisban a korábbi hónapokhoz képest emelkedett.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Amerikából származó osztalékjövedelem bevallása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szolgalmi jog, értékcsökkenés-kifizetés: szja-kötelezettség

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Kölcsön, engedményezés – szja

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs