hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Horvátokkal üzletel? Így ellenőrizheti adószámukat

  • adozona.hu

A horvát adóhatóság tájékoztatása szerint előfordulhat, hogy egy horvát közösségi adószám ellenőrzésekor nem maga a cég, hanem a mögötte levő magánszemély jelenik meg, mint érvényes közösségi adószámmal rendelkező - figyelmeztet honlapján a NAV:

Horvátországban a hatályos jogszabályok szerint, a jogi személyiség nélküli egyéni vállalkozás – az üzleti tevékenység egyik formája, amit természetes/magánszemély folytat. Következésképp, a magánszemély kapja az adószámot, és nem az általa működtetett egyéni vállalkozás.

Ez az adat szerepel a horvát adóhatóság adatbázisában, illetve kerül át a VIES rendszerbe. Azonban minden magánszemély - aki rendelkezik egyéni vállalkozással - adhat nevet a vállalkozásának, mely eltérhet a horvát adóhatóság által nyilvántartott adatoktól. Mindkét név használata hivatalos és érvényes az adott adószámmal.

Lehetőség nyílik leellenőrizni, hogy egy adott horvát adószámhoz, milyen nevű egyéni vállalkozás tartozik. A horvát „Vállalkozók és Kisiparosok Minisztériuma” (Croatian „Ministry of entrepreneurship and craft”) weboldalán http://or.minpo.hr/pretraga.htm található a horvát nyelvű link, melyben naprakész nyilvántartás található.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs