hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Titkos hálózaton keresztül vitték ki az adófizetők milliárdjait

  • adozona.hu

Az ötven legnagyobb amerikai vállalat – köztük például a Walmart, az Apple, vagy a General Electric – 2008 és 2014 között mintegy 1400 milliárd dollárt helyezett ki adóparadicsomokba, hogy így csökkentse adófizetési kötelezettségeit – közölte az Oxfam America segélyszervezet csütörtökön.

A segélyszervezet jelentést állított össze az ötven legnagyobb amerikai vállalat adóelkerülési gyakorlatáról, azokról az „agresszívnak” minősített titkos módszerekről, amelyek révén a cégek elkerülik a társasági adó megfizetését. Az Oxfam America jelentése emlékeztet rá: a kérdéses időszakban ezek a nagyvállalatok az amerikai „adófizetők támogatásának legfőbb haszonélvezői voltak”, mert hitelgaranciák vagy közvetlen szövetségi segítség révén mintegy 11 ezer milliárd dollárhoz jutottak – derül ki az MTI összefoglalójából.

Az Oxfam America részletes összeállítása szerint az 1400 milliárd dollárt 1600 leányvállalat „homályos és titkos” hálózatán keresztül vitték ki az adóparadicsomokba. „Ezeket az óriási summákat a szegénység leküzdésére és az Egyesült Államok infrastruktúrájának megújítására kellene felhasználni, és nem pedig olyan offshore központokban pihentetni, mint Panama, a Bahamák vagy a Kajmán-szigetek” – fogalmazott közleményében Raymond Offenheiser, az Oxfam America elnöke.

A segélyszervezet jelentéséből kitűnik, hogy az adóelkerülésben a legnagyobb amerikai cégek járnak élen: a tárgyalt időszakban az Apple például 181 milliárd dollárt helyezett el adóparadicsomban, a General Electric 119 milliárd után nem adózott az Egyesült Államokban, a Microsoft 108 milliárdot „mentett ki” így, a Pfizer gyógyszeripari óriás pedig 74 milliárd dollárt vitt adóparadicsomba.

E nagy cégek közül többeket már ért kritika korábban is, mert olyan mechanizmust építettek ki, amely lehetővé teszi, hogy profitjuk egy részét külföldre vigyék, s így kerüljék el a társasági adó megfizetését az Egyesült Államokban, ahol 35 százalékos ennek az adónemnek a mértéke. Ezek a cégek egyébként e módszereknek köszönhetően végül átlagosan 26,5 százalékos adót fizettek.

Az Oxfam egyébként honlapján arra buzdítja az amerikaiakat: írják alá azt a petíciót, amely felszólítja a washingtoni kongresszust, hogy fogadjon el törvényt az adóelkerülést lehetővé tevő jogi kiskapuk bezárására.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ügyvezetés – Megbízási jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Részesedés csökkenése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink