hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Használt lakás vásárlásához, bővítéshez így kaphat csok-ot

  • Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő

Családi otthonteremtési támogatást kérhet az a gyermeket nevelő, illetve vállaló felnőtt is, aki használt lakást vásárolna, illetve legalább egy lakószobával bővítené meglévő otthonát. Ismertetjük a feltételeket.

2016. február 11-én lépett életbe az a két kormányrendelet, mely az új lakások építéséhez valamint az új és a használt lakások vásárlásához, illetve utóbbiak bővítéséhez kapcsolódó támogatások, kedvezmények feltételeit szabályozza. A 2016. január 1-jén vagy az után benyújtott és még el nem bírált kérelmekre már e rendeletek előírásait kell alkalmazni.

Cikksorozatunkban ezúttal a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezmény (csok) szabályait ismertetjük.

Ki igényelheti?

A gyermeket nevelő, valamint a gyermeket vállaló magyar állampolgárságú – vagy a kormányrendelet szerint annak minősülő – nagykorú személy igényelhet használt lakáshoz családi otthonteremtési támogatást. Házastársak vagy élettársak kizárólag együttesen igényelhetik, a feltételeknek külön-külön meg kell felelniük. Az egy háztartásban élők egyidejűleg egy kedvezmény igénybevételére jogosultak.

Mire igényelhető?

Használt lakás vagy egylakásos lakóépület vételárára vagy bővítés esetén a meglévő lakás bővítési bekerülési költségére. Használt lakásnak olyan lakóingatlan minősül, amely a lakáscélú támogatásról szóló kormányrendelet szerint nem tekinthető újnak.

A lakás hasznos alapterületének el kell érnie

egy gyermek esetén a 40 négyzetmétert,
két gyermek esetén az 50 négyzetmétert,
három gyermek esetén a 60 négyzetmétert,
négy vagy több gyermek esetén a 70 négyzetmétert.

A szükséges méretű lakás hasznos alapterületének kiszámításánál az igénylővel közös háztartásban élő és vállalt valamennyi gyermeket figyelembe kell venni, függetlenül attól, hogy korábban kaptak-e már valamelyikük után állami támogatást vagy ezt megelőlegező kölcsönt.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, pontosan milyen (tucatnyi) feltételt kell teljesíteni a csokhoz! 
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Olvassa el az új otthon vásárlásához, építéséhez igényelhető csok-ról megjelent írásunkat is!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyed melletti munkavégzés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Gyesről visszatérő másodállása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close