hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Használt lakás vásárlásához, bővítéshez így kaphat csok-ot

  • Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő

Családi otthonteremtési támogatást kérhet az a gyermeket nevelő, illetve vállaló felnőtt is, aki használt lakást vásárolna, illetve legalább egy lakószobával bővítené meglévő otthonát. Ismertetjük a feltételeket.

2016. február 11-én lépett életbe az a két kormányrendelet, mely az új lakások építéséhez valamint az új és a használt lakások vásárlásához, illetve utóbbiak bővítéséhez kapcsolódó támogatások, kedvezmények feltételeit szabályozza. A 2016. január 1-jén vagy az után benyújtott és még el nem bírált kérelmekre már e rendeletek előírásait kell alkalmazni.

Cikksorozatunkban ezúttal a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezmény (csok) szabályait ismertetjük.

Ki igényelheti?

A gyermeket nevelő, valamint a gyermeket vállaló magyar állampolgárságú – vagy a kormányrendelet szerint annak minősülő – nagykorú személy igényelhet használt lakáshoz családi otthonteremtési támogatást. Házastársak vagy élettársak kizárólag együttesen igényelhetik, a feltételeknek külön-külön meg kell felelniük. Az egy háztartásban élők egyidejűleg egy kedvezmény igénybevételére jogosultak.

Mire igényelhető?

Használt lakás vagy egylakásos lakóépület vételárára vagy bővítés esetén a meglévő lakás bővítési bekerülési költségére. Használt lakásnak olyan lakóingatlan minősül, amely a lakáscélú támogatásról szóló kormányrendelet szerint nem tekinthető újnak.

A lakás hasznos alapterületének el kell érnie

egy gyermek esetén a 40 négyzetmétert,
két gyermek esetén az 50 négyzetmétert,
három gyermek esetén a 60 négyzetmétert,
négy vagy több gyermek esetén a 70 négyzetmétert.

A szükséges méretű lakás hasznos alapterületének kiszámításánál az igénylővel közös háztartásban élő és vállalt valamennyi gyermeket figyelembe kell venni, függetlenül attól, hogy korábban kaptak-e már valamelyikük után állami támogatást vagy ezt megelőlegező kölcsönt.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, pontosan milyen (tucatnyi) feltételt kell teljesíteni a csokhoz! 
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Olvassa el az új otthon vásárlásához, építéséhez igényelhető csok-ról megjelent írásunkat is!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Német jövedelem, magyar kft.

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Helyi adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Családi gazdaság támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs