hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fiktív adatokat közöltek a gazdasági növekedésről – közölte az üzbég elnök

  • MTI

Üzbegisztán éveken át valótlan adatokat közölt a gazdasági növekedésre és a foglalkoztatottságra vonatkozóan – mondta Savkat Mirzijojev üzbég elnök pénteken, fiktívnek nevezve a túlzó mutatókat.

Mirzijojev a taskenti parlament előtti felszólalásában reformok végrehajtását ígérte a közép-ázsiai országban.

A volt szovjet tagköztársaság egy évtizeden át a hazai össztermék 8 és 10 százalék közötti éves növekedéséről tett közzé jelentéseket, bár külföldi közgazdászok gyakran megkérdőjelezték ezek hitelességét.

„Nyolc százalékos (GDP növekedés) kitaláció volt” – nyomatékosította az egy éve megválasztott üzbég államfő,
hozzátéve, hogy az idei növekedés 5,5 százalékos volt.

„Igazat szólva, legalább tízszer adtam utasítást az 5,5 százalék ellenőrzésére” – tette hozzá.

Mint mondta a munkaerőpiaci adatok is túlzóak voltak. „2017-ben 336 ezer új munkahelyet sikerült teremteni, és ez egy valós szám. Ezt megelőzően évente egymillió új munkahelyről tettünk közzé jelentéseket. Erre viszont egyetlen ország sem képes a világon!” - hangoztatta. Mirzijojev 2003 és 2016 között az ország kormányfője volt, s tavaly került az elnöki székbe az országát 25 éven át vaskézzel irányító Iszlam Karimov halálát követően.
Mirzijojev a félrevezető gazdasági jelentésekért a korábbi kormányzat közgazdászait hibáztatta, nevek említése nélkül.

Megfogadta, folytatni fogja a reformokat, és bejelentette, Üzbegisztán jövőre újraindítja a csatlakozási tárgyalásokat a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO).

Szót ejtett az ország titkosszolgálatának mélyreható reformjáról is. Szerinte a KGB szovjet állambiztonsági szervezet helyi utódja mértéktelen befolyást szerzett Karimov elnöksége alatt, a biztonsági szerveket pedig emberi jogok megsértésével vádolta. Az 1995 óta hivatalban lévő Rusztám Inoijatov, az üzbég titkosszolgálat igazgatója a Karimov-korszak egyetlen magas rangú tisztségviselője, aki megtarthatta pozícióját Mirzijojev egy éve tartó kormányzása óta.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed – naptári napi alap

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Munkabér módosítása gyes alatt

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Katás beltag

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs