hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fakereskedőket bírságolt a Nébih

  • adozona.hu

Több ezer faanyag-kereskedelmi ellenőrzést hajtottak végre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) erdészeti szakemberei az elmúlt három évben, amelyek nyomán 157 millió forint volt a kirótt bírság és az elkobzott bevétel együttes értéke, s összesen háromezer köbméter illegálisan kitermelt faanyagot foglaltak le – közölte Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára mai sajtótájékoztatóján.

A faanyag-kereskedelmi lánc ellenőrzése is a Nébih feladata 2015-től. Az ellenőrzéseket a Nébih európai faanyag terméklánc-felügyelet (EUTR - European Union Timber Regulation) részlegének ellenőrei végzik.

Az Európai Unió (EU) az illegális fakitermelések ellen akciótervet indított, az EUTR-szabályozás célja, hogy megakadályozza az illegális fakitermelésekből, erdőirtásokból származó faanyag értékesítését. Ezzel hozzájárulnak az erdők védelméhez és ezen keresztül a klímavédelmi és más környezetvédelmi célok eléréséhez is – emlékeztetett az államtitkár.   

A szabályozással nyomon követhetővé válik a faanyag, az értékesítőknek igazolniuk kell jogszerű kitermelését. A Nébih mint kijelölt tagállami hatóság a teljes láncban, az egész ország területén ellenőrizheti a termékek nyomon követhetőségét, mennyiségi, minőségi, fajtabeli azonosságát – tette hozzá Zsigó Róbert.

Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár felhívta a figyelmet a kormányzati szociális tüzelőanyag-támogatásra, amelyet legutóbb 2019 augusztusában hirdetett meg a Belügyminisztérium. A pályázat nyári kiírásának köszönhetően az állami erdőgazdaságok a leginkább rászorulóknak száraz, előző téli termelésből származó tűzifát tudtak szállítani. Eddig az állami erdőgazdasági cégcsoport 186 ezer köbméter tűzifát biztosított mintegy kétezer önkormányzatnak. Ezzel a mennyiséggel együtt az elmúlt tíz évben összesen közel 1 millió 150 ezer köbméter szociális tűzifát biztosítottak az állami erdőgazdaságok a rászorulók számára – jegyezte meg.

Helik Ferenc, a Nébih elnökhelyettese szólt arról, hogy az uniós és a hazai jog is engedi az elkobzott fatermékek közérdekű felhasználását, elosztását a szociálisan rászorultak között. Ezért a Nébih pályázati rendszert indít, amelynek első szakaszában csaknem 1300 köbméter tűzifára pályázhatnak ingyenesen önkormányzatok, közhasznú szervezetek, valamint egyházak és egyházi jogi személyek.

A fakiosztást 10 telephelyen végzik majd az országban. Egy-egy pályázó tulajdonába évente legfeljebb 3 millió forint nyilvántartási értékű, de legfeljebb 120 köbméter mennyiségű tűzifa kerülhet ingyenesen. A pályázat részleteiről a hivatal honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kártérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Amerikai cég

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close