hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Engedély nélküli tevékenységet gyanít az MNB (Frissítve)

  • adozona.hu

Az MNB engedély nélküli tevékenységek gyanújával vizsgálódik az olajkutam.com nevű portált működtető amerikai céggel szemben. Befektetési döntés előtt mindig érdemes áttekinteni az MNB honlapján elérhető legális piaci szereplők lajstromát, illetve a befektetői figyelmeztetések listáját is. Cikkünket frissítettük (2024.04.24.).

Frissítés! 2024. február 15-én portálunk az MNB honlapján megjelent közlemény alapján hírt közölt arról, hogy az MNB engedély nélküli tevékenységek gyanújával vizsgálódik az olajkutam.com nevű portált működtető amerikai céggel (OMR OIL Llc.) szemben.

A társaság korábban valótlanul állította nyilvános felületén, így közösségi médiaoldalán, hogy az MNB piacfelügyeleti vizsgálata lezárult volna – tájékoztatta közleményében és honlapján a sajtót az MNB 2024. február 15-én. Az MNB figyelmeztetést is közzétett honlapján a társaságról [elérhetősége: Intézménykereső (mnb.hu)]. Ezek után a társaság eltávolította nyilvános felületéről a valótlan állítást, így az MNB is törölte honlapjáról a közleményt.

A vizsgálat azonban nem zárult le, és a figyelmeztetés továbbra is elérhető az MNB honlapján, amelynek szövege szerint az OMR OIL Llc. „az MNB által vezetett nyilvántartásokban nem szerepel, felügyeleti engedélyhez vagy bejelentéshez kötött – így különösen betét gyűjtése és más visszafizetendő pénzeszköz nyilvánosságtól történő elfogadása pénzügyi szolgáltatási – tevékenység Magyarországon történő végzésére nem jogosult”. A vizsgálat lezárulta után az MNB ígérete szerint tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.

Az Adózónán 2024. február 15-én megjelent hír:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2023 óta – többek között – jogosulatlan betétgyűjtés gyanújával piacfelügyeleti vizsgálatot folytat az Egyesült Államokban bejegyzett (állítása szerint a magyar ügyfeleknek amerikai olajkutak résztulajdonosi jogait forgalmazó) OMR OIL Llc. (Kansas Branch) társaságnál. Eljárása kapcsán a pénzügyi felügyelet figyelmeztetést is közzétett honlapja Befektetői figyelmeztetések menüpontjában, amelyben jelezte: a társaság az MNB által vezetett nyilvántartásokban nem szerepel, s nem jogosult felügyeleti engedélyhez vagy bejelentéshez kötött – így különösen betét gyűjtése és más visszafizetendő pénzeszköz nyilvánosságtól történő elfogadása pénzügyi szolgáltatási – tevékenység végzésére Magyarországon.

Az OMR OIL Llc. budapesti információs irodája által működtetett, magyar nyelvű olajkutam.com elnevezésű portál nyitó oldalán ugyanakkor nemrég valótlan, a tényeknek meg nem felelő hírt tett közzé az MNB vizsgálatáról. A cég állításával ellentétben a pénzügyi felügyelet piacfelügyeleti eljárása még nem zárult le, ennek megfelelően hamis az az általuk tett kijelentés is, amely szerint „nem talált szabálytalanságot az MNB”.

Az MNB valamennyi piacfelügyeleti eljárását a jegybanktörvényben meghatározott jogszabályi időkeretek betartásával végzi. A vizsgálat jogsértést megállapító eredményéről a pénzügyi felügyelet honlapján a vizsgálatot lezáró határozatban tájékoztatja a nyilvánosságot – emlékeztet az MNB.

A legálisan, felügyeleti engedély vagy regisztráció birtokában működő pénzügyi intézmények az MNB honlapjának Piaci szereplők keresése menüpontjában találhatók meg. A felügyeleti weblap Befektetői figyelmeztetések menüpontjában viszont azok a piaci szereplők érhetők el, amelyek – az MNB, illetve a világ egyéb pénzügyi felügyeletei, jegybankjai adatai szerint – nem rendelkeznek ilyen jogosítványokkal, s ezért nem zárható ki, hogy jogosulatlan tevékenységet folytatnak.

A befektetők az MNB Intézménykeresőjében tudják ellenőrizni, hogy egy adott társaság rendelkezik-e a szükséges MNB engedéllyel vagy van-e vele szemben érvényben piacfelügyeleti figyelmeztetés, azaz az MNB, illetve a világ egyéb pénzügyi felügyeletei, jegybankjai adatai szerint nem rendelkezik a szükséges jogosítványokkal, s ezért nem zárható ki, hogy jogosulatlan tevékenységet folytat.

Befektetési döntés előtt szükség esetén érdemes lehet egyeztetni az MNB Ügyfélszolgálatával, illetve a minden megyeszékhelyen elérhető Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodák munkatársaival is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tőketartalék megszűntetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Eredménytartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Civil szervezet 1 százalék felhasználása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink