hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Eltörölnék a PB-palackok hatósági árát

  • lapszemle

Kivezetik a 11,5 kilogrammos töltettömegű PB-gázpalackra és a lakossági tartályos PB-gázra vonatkozó hatósági árakat, mert úgyse működtek, de bármikor vissza is vezethetik. A PB-gázpalackok forgalmazását külön energiahivatali engedélyhez kötnék – emelte ki a hvg.hu a parlamentnek ma benyújtott bányászati és a földgázellátásról szóló törvényt módosító előterjesztésből.

„A 2013-ban bevezetett hatósági árakat a kereskedők a PB-gáz esetén az utóbbi időben a szabályok megkerülésével nem érvényesítik” – ezzel a beismeréssel indokolja Németh Szilárd rezsibiztos az általa jegyzett, ma az Országgyűlés elé benyújtott törvénymódosító javaslatát, amely egyszerre módosítja a bányászati és a földgázellátásról szóló törvényt.

A kormány hatósági árat vezetett be a 11,5 kilogrammos kiszerelésű palackokra, amelyeket rögzített áron, 5175 forintért kellett árulni. Több gyártó elkezdett kisebb, 10,9 kilogrammos PB-palackokat forgalmazni, drágábban – 7-8 ezer forintért –, mint a hatósági áras nagyobb töltőtömegűt. A hagyományos, 11,5 kilogrammos, hatósági áras palackokból már 2022 tavaszán hiány alakult ki..

A benyújtott törvényjavaslat szerint a hatósági áras PB-gázpalack jelentette előírások piaci megkerülése miatt inkább megszüntetik a gyakorlatban úgysem működő hatósági árat. Ugyanakkor a lakossági felhasználók érdekeinek védelmében a PB-gáz-forgalmazóknak rendelkezniük kell a jövőben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által kiadott engedéllyel. Mind a 11,5 kilogrammos, mind az attól eltérő bármilyen töltőtömeghez a forgalmazóknak az eddig is kötelező műszaki-biztonsági hatósági engedélyt kell beszerezniük, hanem az energiahivatal plusz engedélyét is.

A törvénymódosító javaslat kötelezi az energiahivatalt, hogy kísérje figyelemmel a PB-gáz-forgalmazók tevékenységét, a forgalmazott termékek volumenét és a PB-gáz-forgalmazók tevékenységével kapcsolatos költségeket, és negyedévente elemzést tegyen közzé erről – ismerteti cikkében a hvg.hu.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkába járás költségtérítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Céges kisteherautó magáncélú használata

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3