Külföldiek ingatlanvásárlása: itt vannak a tavalyi adatok

  • adozona.hu

Erősödött a külföldi állampolgárok jelenléte a magyar ingatlanpiacon a 2023-as év során, 2024-ben pedig várhatóan további élénkülés várható mind a hazai, mind más nemzetek befektetői felől. A külföldiek a tavalyi enyhe piacon 2981 esetben nyújtottak be ingatlanvásárlási kérelmet, ami 18 százalékos növekedést jelez 2022-höz képest és a teljes évre becsült hazai ingatlantranzakciók 3 százalékát fedi le a Duna House elemzése szerint.

A KSH előzetes adatai és a Duna House által becsült tavalyi tranzakciószámok alapján mindössze 3 százalékos arányban képviselték magukat a magyar ingatlanokat érintő adásvételekben az EU-n kívüli állampolgárok, ugyanis a Miniszterelnökség által közzétett statisztika alapján 2981 esetben nyújtottak be ingatlanszerzés iránti kérelmet tavaly az erre kötelezett külföldiek. Ezzel szemben a 2022-es év a KSH adatbázisa szerint 138 022 ingatlaneladással zárult, amelyből 2 százalékot tett ki a külföldi vásárlók száma.

„A 2023-as ingatlanpiacon erősödő tendenciát mutatott tehát a külföldiek jelenléte, azonban fontos kiemelni, hogy nem minden külföldi állampolgár által vásárolt ingatlan tartozik ide. A szabályozás szerint külföldiként külön kormányhivatali engedély szükséges egy magyarországi ingatlan megvásárlásához, amelyet az ingatlan fekvése szerint illetékes fővárosi és vármegyei kormányhivatalhoz kell benyújtani. Engedély nélkül is megoldható azonban a vásárlás, de kizárólag az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség tagállamai, valamint Svájc állampolgárai szerezhetnek ilyen módon ingatlant hazánkban. Az Unión belüli nemzetiségek ingatlanszerzéséről nincsenek pontos statisztikák, de a Duna House szakértőinek tapasztalatai alapján továbbra is a német, a holland és az osztrák állampolgárok a legaktívabbak a hazai ingatlanpiacon.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A Miniszterelnökség által közzétett statisztika szerint a 2023-as év során benyújtott ingatlanszerzési kérelmek száma 18 százalékkal meghaladta a 2022-es év adatait, sőt, 10 százalékkal még 2021-et is túlszárnyalta. A külföldiek ingatlanszerzése szempontjából leggyengébbnek számító 2020-as év adataihoz képest 2023 36 százalékos emelkedést mutat a benyújtott kérelmek számának tekintetében.

A tavalyi évben a legjelentősebb arányban a kínai nemzetiségű ingatlanvásárlók voltak aktívak a hazai ingatlanpiacon, összesen 647 ingatlanra tettek szert, ami 17 százalékkal kevesebb, mint 2022-ben. Azonban még így is az összes EU-tagállamon kívüli, külföldi ingatlanvásárló 22 százalékát teszik ki, ugyanakkor érdemes kiemelni, hogy 2022-ben 32 százalék, 2021-ben pedig 36 százalék volt ez az érték. A kínaiak által, a tavalyi év során vásárolt ingatlanok zömében Budapesten találhatóak, azon belül preferált területnek a XIII. és a X. kerület számított, ahol az összes kínai állampolgár által szerzett ingatlan 13, valamint 11 százaléka található.

A háborúval érintett nemzetiségek közül az orosz vásárlók aktivitása emelkedett 2023-ban az előző év adataihoz képest, az ukrán állampolgárok ingatlanszerzése 7 százalékkal mérséklődött a 2022-es adatokhoz viszonyítva tavaly. Az aktivitásuk csökkenése ellenére, míg 2022-ben az ukrán volt a negyedik legtöbb magyar ingatlant szerző népcsoport, addig 2023-ban 5 százalékos jelenléttel a harmadik helyet szerezték meg. Az ukrán állampolgárok zömében (9 százalék) a főváros IX. kerületét preferálták, de keresett volt még körükben a nyíregyházi lokáció (8 százalék) is.

A beadott kérelmek alapján a második legtöbb ingatlant orosz állampolgárok szerezték hazánkban, akik 2023 során 16 százalékkal több alkalommal kértek engedélyt az ingatlanszerzésre a 2022-es év darabszámához képest. Körükben a VI. kerületi ingatlanok számítottak a legkeresettebbnek, az összes orosz állampolgár által szerzett ingatlan 17 százaléka rendelkezett terézvárosi lokációval, 9 százalékban pedig Erzsébetvárosban szerződtek ingatlanvásárlás céljából.

A tavaly benyújtott kérelmek 82 százaléka lakóházra, lakásra vonatkozott, az összes engedélykérés 72 százaléka fővárosi ingatlan megvásárlására irányult, ami a darabszámok tekintetében 30 százalékos erősödést jelent 2022-höz képest.

„A fővárost illetően a külföldi befektetők körében népszerű lokációnak számít a pesti belváros azon belül is az újépítésű fejlesztések számában rekorder XIII. kerület vezeti a sort a beadott igénylések száma szerint (145 darab), utána kevéssel lemaradva a VI. kerület következett (140 darab). 100 feletti kérelemszámmal keresett volt még a VII., a VIII., és a IX. kerület is.” – ismertette a szakértő a miniszterelnökségi statisztika adatait.

Budapesten kívül is keresettek voltak az ingatlanok, az esetek 7 százalékban Pest vármegyei lokáció mellett tették le a voksukat a külföldiek tavaly, a benyújtott kérelmek száma az előző évi adatnál 2 százalékkal volt magasabb. „Számottevő változás érezhető a Komárom-Esztergom vármegyei kereslet kapcsán, ugyanis csaknem négyszer annyi engedélykérést nyújtottak be tavaly a más nemzetek országaiból érkező vásárlók ezen a területen található ingatlanokkal kapcsolatban, mint 2022-ben.” – folytatta a szakértő.

Hogy milyen ingatlanokat keresnek idén a két legaktívabb népcsoport tagjai, a kínai és az orosz befektetők hazánkban?

„A külföldi vevők az ingatlankeresés során alaposan átnézik a kínálatot, maga a döntéshozás és a tranzakció egyelőre lassabb ütemben zajlik. Az orosz állampolgárok között azok, akik a háborús helyzet ellenére megoldják, hogy ingatlanhoz jussanak, és megfelelő tőkével rendelkeznek, javában befektetési céllal luxus ingatlanokat vásárolnak, azonban általánosságban az is igaz rájuk, hogy más országok piacán is rendelkeznek ingatlanbefektetéssel. A kínai vásárlókat illetően is igaz az, hogy csökkent az otthonteremtési céllal vásárlók aránya, inkább befektetési szándékkal vásárolnak, nappali plusz egy vagy két hálóval rendelkező ingatlanokat, zömében 80–100 millió forintos értékhatárig, a belvárosi területeken, akár teljes berendezéssel együtt, azonnali kiadás céljából. Mindkét nemzet képviselőire igaz, hogy előszeretettel vesznek igénybe ingatlanszakértői segítséget a vásárlás során, a Duna House hálózata pedig több orosz és kínai nyelven beszélő kollégával, illetve angol, német, orosz, valamint kínai nyelvű nyomtatványokkal felkészülve várja a megkereséseket.” – árulta el Benedikt Károly.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Elmaradt szállásfoglalások számlázása

Bunna Erika

adótanácsadó

Csoportos jóváíró számla könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink