hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Drágulás ismét: ennyivel nőttek az árak

  • adozona.hu

Átlagosan 0,6 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak szeptemberben, mint egy évvel korábban, az előző hónaphoz viszonyítva pedig 0,2 százalékkal nőttek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Augusztusban éves összehasonlításban még 0,1, az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal csökkentek az árak.

Az éves összevetésű szezonálisan kiigazított maginfláció az augusztusi 1,2 százalékról 1,4 százalékra emelkedett. Az év első kilenc hónapjában átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az előző év hasonló időszakához képest.

A legnagyobb mértékben a dohányáruk (4 százalék) és a szolgáltatások (1,3 százalék) ára nőtt szeptemberben az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A szolgáltatások között a lakbérek 4,6, a lakáshoz kapcsolódó javítási karbantartási szolgáltatások 3,4, a belföldi üdülés 2,9 százalékkal drágultak, de az átlagosnál jóval nagyobb mértékben emelkedett a színház- és mozijegyek ára is.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: az üzemanyagokért 3,9 százalékkal kevesebbet kellett fizetni a tavaly szeptemberinél, de az árcsökkenés már sokkal kisebb mértékű, mint a korábbi hónapokban, amikor kétszámjegyű volt. Az előző hónaphoz képest pedig 3 százalékkal nőtt az üzemanyagok ára szeptemberben.

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva szeptemberben az élelmiszerekért 0,8 százalékkal többet kellett fizetni, ezen belül a cukor ára 22,2, az étolajé 5,8, az idényáras élelmiszereké – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – 4,3 százalékkal nőtt. A KSH adatai szerint a sertéshús ára 10,8, a tojásé 3,3, a baromfihúsé 2,1 százalékkal csökkent.

A ruházkodási cikkek és a tartós fogyasztási cikkekért egyaránt 0,2 százalékkal többet kellett fizetni. A háztartási energia ára átlagosan nem változott, a palackos gáz ára 9,8 százalékkal csökkent, és a tűzifa 3,9 százalékkal drágult.

Az egyéb cikkek ára átlagosan  0,7 százalékkal csökkent az augusztusi 4,1 százalékos éves összevetésű visszaesés után. Szeptemberben a tanszerek, írószerek ára 3,7 százalékkal emelkedett, a gyógyszerek ára 2,3 százalékkal emelkedett, amellett, hogy az üzemanyagok árának éves csökkenése az augusztusi 11,4 százalékosról 3,9 százalékosra lassult.

Augusztushoz viszonyítva szeptemberben az élelmiszerekért 0,1 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. Ezen belül csökkent egyebek mellett az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs ára 2,1 százalékkal, a baromfihúsé 1,3 százalékkal, a száraztésztáé pedig 1,2 százalékkal. A tojás 2,7, a tej 2,4, a sajt 2,1, a cukor 1,9, a sertéshús 1,5 százalékkal drágult.

A legnagyobb mértékben, 1,2 százalékkal az egyéb cikkek ára nőtt, ezen belül a járműüzemanyagoké 3 százalékkal.

A szezonváltás miatt a ruházkodási cikkek 0,9 százalékkal drágultak. A tartós fogyasztási cikkekért 0,2 százalékkal többet kellett fizetni. A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia ára 0,1 százalékkal nőtt.

A szolgáltatások ára 0,4 százalékkal mérséklődött, ezen belül az üdülési szolgáltatásoké 5,3 százalékkal.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlabefogadás

Nagy Norbert

adószakértő

Közösségen belüli szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close