hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Decemberben csekély mértékben visszaesett az ipari termelés

  • adozona.hu

2019 decemberében az ipari termelés volumene 1,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 3,7 százalékkal visszaesett. 2019-ben a termelés volumene 5,4 százalékkal nagyobb volt, mint 2018-ban, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal oldalán közzétett gyorstájékoztatóban.

2019. decemberben

Az ipari termelés volumene 1,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 3,8 százalékkal mérséklődött.

Az ipari export volumene 1,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari exportértékesítés 32 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 10,1 százalékkal visszaesett, ugyanakkor a 18 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 4,9 százalékkal emelkedett.

Az ipar belföldi értékesítése 1,6, ezen belül a feldolgozóiparé 3,0 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

Az ipar mindhárom ágában csökkent a termelés: a döntő súlyt (94 százalék) képviselő feldolgozóiparban 1,4, az energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 0,9, míg a csekély súlyú bányászatban 4,8 százalékkal.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártásban tizennégy hónap növekedés után következett be visszaesés: a kibocsátás decemberben 10,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól (ez volt a legnagyobb mértékű csökkenés az alágak közt). A közúti gépjármű gyártásának volumene 19,5, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 0,7 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari termelés 13 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 1,4 százalékkal nőtt. A két legjelentősebb alágazat közül az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 0,4, a híradástechnikai berendezés gyártása 1,7 százalékkal emelkedett.

A feldolgozóipari termelésből 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 3,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva a kivitel bővülésének köszönhetően, a hazai eladások mérséklődtek. Az alágazatok közül a legnagyobb súlyt (28 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 6,1 százalékkal emelkedett, míg a legnagyobb mértékben, 24 százalékkal a csekély súlyú dohánytermék gyártása bővült. Mindössze két alágazatban csökkent a termelés: az italgyártásban 3,6, a takarmány gyártásában 1,4százalék-kal.

A két közepes súlyú alág teljesítménye elmaradt az egy évvel korábbitól: a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 1,9, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 10,2 százalékkal csökkent.

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 28 százalékkal a kisebb súlyú villamos berendezés gyártása bővült, mind a hazai, mind a külpiaci eladások kedvező alakulásának köszönhetően.

A kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás 14,7 százalékkal nőtt, amihez az alacsony bázis hatása is hozzájárult.

Közel azonos mértékű volt a visszaesés a textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásában (7,3 százalék), illetve a gép, gépi berendezés gyártásában (7,1 százalék), ez utóbbinál mindegyik szakágazatban csökkenést mértünk.

A termelés alakulása a feldolgozóipar jelentősebb alágaiban, 2019. december

Az ipari termelés Pest régióban (9,5 százalék), Észak-Alföldön (6,6 százalék), valamint Budapesten (4,0 százalék) nőtt. A többi régióban 1,0 és 8,4 százalék közötti volumencsökkenést mértünk, a legnagyobb mértékűt Nyugat-Dunántúlon.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 6,7százalék-kal nagyobb volt a 2018. decemberinél. Az új belföldi rendelések 10,1, az új exportrendelések 6,4százalék-kal nőttek. Az összes rendelésállomány december végén 1,7százalék-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

2019-ben az előző évhez képest

Az ipari termelés 5,4 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi, 3,5 százalékos növekedést követően. Ezen belül a három nemzetgazdasági ág közül a feldolgozóipar kibocsátása 5,5, az energiaiparé 1,1, a kis súlyú bányászaté pedig 20,1százalékkal nőtt 2018-hoz viszonyítva.

A feldolgozóiparban folyó áron közel 33 ezer milliárd forint termelési értéket állítottak elő 2019-ben. A termelés volumene csupán két hónapban nem haladta meg az egy évvel korábbit. A legnagyobb mértékű növekedés júliusban volt (12,2 százalék). A feldolgozóipar tizenhárom alága közül háromban csökkent a termelés volumene, a többiben 1,4 és 14,3 százalék közötti volumenbővülést regisztráltunk. A három legnagyobb alág közül a legjelentősebb járműgyártás kibocsátása 9,8, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 6,8, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásáé 5,2 százalékkal nőtt.

Az ipari export 6,3 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál (2018-ban 1,6 százalékos volumennövekedést mértünk). A teljes ipari értékesítés 63, a feldolgozóipari értékesítés 72 százaléka származott külpiaci eladásokból. A feldolgozóipari export 6,2 százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva. Az exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. A feldolgozóipari export 36 százalékát képviselő járműgyártás exportvolumene 11,4 százalékkal bővült (bár az év utolsó két hónapjában már csökkenést mértünk), a második legnagyobb, 16 százalékot kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásé 8,4 százalékkal emelkedett.

Az ipar belföldi értékesítése 5,3, ezen belül a feldolgozóiparé 6,7 százalékkal nőtt. A feldolgozóipar belföldi értékesítésének legnagyobb részét, 23 százalékát adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásának hazai eladásai 2,8 százalékkal emelkedtek. A második legnagyobb (13 százalékos) súlyú gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártásának a belföldi eladásai 2019-ben 6,7százalék-kal bővültek.

Magyarország minden régiójában nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben Pest régióban (10,1 százalék), a legkevésbé Észak-Magyarországon (0,1 százalék).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adómentes temetési segély

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kiskereskedelmi adó

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Visszakerülés kivából a tao hatálya alá.

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close