hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Decemberben csekély mértékben visszaesett az ipari termelés

  • adozona.hu

2019 decemberében az ipari termelés volumene 1,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 3,7 százalékkal visszaesett. 2019-ben a termelés volumene 5,4 százalékkal nagyobb volt, mint 2018-ban, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal oldalán közzétett gyorstájékoztatóban.

2019. decemberben

Az ipari termelés volumene 1,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 3,8 százalékkal mérséklődött.

Az ipari export volumene 1,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari exportértékesítés 32 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 10,1 százalékkal visszaesett, ugyanakkor a 18 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 4,9 százalékkal emelkedett.

Az ipar belföldi értékesítése 1,6, ezen belül a feldolgozóiparé 3,0 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

Az ipar mindhárom ágában csökkent a termelés: a döntő súlyt (94 százalék) képviselő feldolgozóiparban 1,4, az energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 0,9, míg a csekély súlyú bányászatban 4,8 százalékkal.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártásban tizennégy hónap növekedés után következett be visszaesés: a kibocsátás decemberben 10,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól (ez volt a legnagyobb mértékű csökkenés az alágak közt). A közúti gépjármű gyártásának volumene 19,5, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 0,7 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari termelés 13 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 1,4 százalékkal nőtt. A két legjelentősebb alágazat közül az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 0,4, a híradástechnikai berendezés gyártása 1,7 százalékkal emelkedett.

A feldolgozóipari termelésből 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 3,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva a kivitel bővülésének köszönhetően, a hazai eladások mérséklődtek. Az alágazatok közül a legnagyobb súlyt (28 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 6,1 százalékkal emelkedett, míg a legnagyobb mértékben, 24 százalékkal a csekély súlyú dohánytermék gyártása bővült. Mindössze két alágazatban csökkent a termelés: az italgyártásban 3,6, a takarmány gyártásában 1,4százalék-kal.

A két közepes súlyú alág teljesítménye elmaradt az egy évvel korábbitól: a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 1,9, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 10,2 százalékkal csökkent.

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 28 százalékkal a kisebb súlyú villamos berendezés gyártása bővült, mind a hazai, mind a külpiaci eladások kedvező alakulásának köszönhetően.

A kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás 14,7 százalékkal nőtt, amihez az alacsony bázis hatása is hozzájárult.

Közel azonos mértékű volt a visszaesés a textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásában (7,3 százalék), illetve a gép, gépi berendezés gyártásában (7,1 százalék), ez utóbbinál mindegyik szakágazatban csökkenést mértünk.

A termelés alakulása a feldolgozóipar jelentősebb alágaiban, 2019. december

Az ipari termelés Pest régióban (9,5 százalék), Észak-Alföldön (6,6 százalék), valamint Budapesten (4,0 százalék) nőtt. A többi régióban 1,0 és 8,4 százalék közötti volumencsökkenést mértünk, a legnagyobb mértékűt Nyugat-Dunántúlon.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 6,7százalék-kal nagyobb volt a 2018. decemberinél. Az új belföldi rendelések 10,1, az új exportrendelések 6,4százalék-kal nőttek. Az összes rendelésállomány december végén 1,7százalék-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

2019-ben az előző évhez képest

Az ipari termelés 5,4 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi, 3,5 százalékos növekedést követően. Ezen belül a három nemzetgazdasági ág közül a feldolgozóipar kibocsátása 5,5, az energiaiparé 1,1, a kis súlyú bányászaté pedig 20,1százalékkal nőtt 2018-hoz viszonyítva.

A feldolgozóiparban folyó áron közel 33 ezer milliárd forint termelési értéket állítottak elő 2019-ben. A termelés volumene csupán két hónapban nem haladta meg az egy évvel korábbit. A legnagyobb mértékű növekedés júliusban volt (12,2 százalék). A feldolgozóipar tizenhárom alága közül háromban csökkent a termelés volumene, a többiben 1,4 és 14,3 százalék közötti volumenbővülést regisztráltunk. A három legnagyobb alág közül a legjelentősebb járműgyártás kibocsátása 9,8, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 6,8, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásáé 5,2 százalékkal nőtt.

Az ipari export 6,3 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál (2018-ban 1,6 százalékos volumennövekedést mértünk). A teljes ipari értékesítés 63, a feldolgozóipari értékesítés 72 százaléka származott külpiaci eladásokból. A feldolgozóipari export 6,2 százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva. Az exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. A feldolgozóipari export 36 százalékát képviselő járműgyártás exportvolumene 11,4 százalékkal bővült (bár az év utolsó két hónapjában már csökkenést mértünk), a második legnagyobb, 16 százalékot kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásé 8,4 százalékkal emelkedett.

Az ipar belföldi értékesítése 5,3, ezen belül a feldolgozóiparé 6,7 százalékkal nőtt. A feldolgozóipar belföldi értékesítésének legnagyobb részét, 23 százalékát adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásának hazai eladásai 2,8 százalékkal emelkedtek. A második legnagyobb (13 százalékos) súlyú gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártásának a belföldi eladásai 2019-ben 6,7százalék-kal bővültek.

Magyarország minden régiójában nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben Pest régióban (10,1 százalék), a legkevésbé Észak-Magyarországon (0,1 százalék).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Személygépkocsi – áfa

Kelemen László

adószakértő, jogász

MÁV jegy, áfalevonás

Kelemen László

adószakértő, jogász

FAD-os számlázás

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs