hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csúszhat az EU költségvetési javaslata, vita várható a kohéziós kiadásokról

  • Bruxinfo/Adózóna

Küzdeni fog a kohéziós politikára fordított kiadások megkurtítása ellen, bár ezt nem tudja teljességgel kizárni – jelentette ki pénteken Günther Oettinger, az EU költségvetési biztosa, aki azt is jelezte, a Brexit-tárgyalások miatt indítványozni fogja a következő pénzügyi időszakra vonatkozó bizottsági javaslat 2017 végéről 2018 nyarára történő elhalasztását.

A brit kilépésről folyó tárgyalások okozta bizonytalanság miatt az EU költségvetési biztosa kezdeményezni fogja a következő többéves pénzügyi időszakra vonatkozó bizottsági javaslat fél évvel történő elhalasztását. Ezt a Régiók Bizottságának pénteki plenáris ülésén jelentette be Günther Oettinger.

A német biztos, aki a Világbankba távozott bolgár Kristalina Georgievától örökölte meg a kulcsfontosságú költségvetési portfóliót, elsősorban a Brexitről folyó tárgyalásokkal indokolta, miért tartaná szükségesnek a jogszabályok által egyébként 2017 végére előírt keretköltségvetési javaslat 2018. júniusra történő elhalasztását. Oettinger emlékeztetett rá, hogy a brit kilépési tárgyalások egyik központi kérdése lesz a pénzügyek rendezése, és erről, akárcsak a kilépés végleges feltételeiről nem várható megállapodás 2018 ősze előtt.

Márpedig a pénzügyi alku ismeretének hiányában az Európai Bizottságnak is nehéz lesz megbecsülni a brit kilépés uniós költségvetésre gyakorolt hatásait. Oettinger emlékeztetett rá, hogy a jelenlegi hétéves pénzügyi keret 2020 végéig érvényes, és a brit költségvetési befizetések, továbbá az uniós kiadásokhoz való brit hozzáférés 2020 végéig lesznek elérhetők. „Ezt követően költségvetési problémával kell számolni” - mutatott rá a biztos, hozzátéve, hogy Nagy-Britannia a büdzsé bevételi oldalának nagyjából a 15 százalékát fedezi.

Ebből az következik, hogy évente 10-13 milliárd euró lyuk keletkezik a közös költségvetésben, aminek a pótlásáról gondoskodni kellene. Különben Oettinger szerint nem lesz elég pénz a migrációval, a külső határok ellenőrzésével, az EU-török menekültalku végrehajtásával, a terrorizmus elleni fellépéssel, vagy a kutatási és innovációval összefüggő kiadásokra. Ráadásul a lefedendő rés még ennél is 12 milliárd euróval nagyobb lehet, mivel korábbi pénzügyi kötelezettségvállalásokat is kellene teljesíteni.

Az Európai Bizottság a tervek szerint június végén terjeszti majd elő azt a reflexiós papírt, amiben számba veszi a különböző költségvetési opciókat. Ez még csak egy közlemény lesz, tehát egyelőre nincs szó jogalkotási javaslatról. De, jelezte Oettinger, a Bizottságnak több időre lesz szüksége a többéves keretköltségvetésről szól javaslat kidolgozásához, ami tehát így akár fél évet is késhet.

A költségvetési biztos máskülönben azon a véleményen van, hogy még soha sem volt annyira szükség a régiók közötti fejlettségbeli különbségek mérséklésére hivatott kohéziós politikára, mint éppen most, amikor az EU a fejlett és elmaradott régiók közötti szakadékot tovább mélyítő gazdasági és pénzügyi válság örökségének meghaladásával küszködnek.

Oettingernek tudomása van arról, hogy legalább két német nyelvű tagállam (Ausztria és Németország) a kohéziós politikán szeretne spórolni. Ezzel összefüggésben elkerülhetetlennek nevezte a politika modernizálását és a strukturális alapok felhasználási szabályainak egyszerűbbé tételét. A lehetőségek között említette azt, hogy a fejlesztési alapokat a jelenleginél nagyobb mértékben az országspecifikus ajánlások végrehajtásának szolgálatába állítsák.

Az EU költségvetési biztosa azt is leszögezte, hogy „harcolni fog a kohéziós politikára fordított kiadások megnyirbálása ellen, jóllehet, nem tudja kizárni, hogy végül mégis lesznek bizonyos vágások.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyerektartás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close