Cégek átalakulása és megszűnése - hibajavítás

  • adozona.hu

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a Cégek átalakulása és megszűnése című kiadvánnyal kapcsolatban az alábbi javításokat tesszük közzé!

A Cégek átalakulása és megszűnése című kiadvány néhány helyen hibát, tartalmaz, ami miatt szíves elnézésüket kérjük! A hibák javíását az alábbiakban tesszük közzé:

8. oldal 3. hasáb Kötelező könyvvizsgálat című fejezet első mondata:

„A vagyonmérleg-tervezetet és az azt alátámasztó vagyonleltár-tervezetet minden esetben könyvvizsgáló ellenőrzi.”

szöveg helyébe a

„A vagyonmérleg- és vagyonleltár-tervezeteket csak akkor kell könyvvizsgálóval ellenőriztetni, ha egyébként a jogelőd is a számviteli törvény előírásai szerint könyvvizsgálatra kötelezett.”

kerül.

58. oldal 2. hasáb Egyszerűsített végelszámolás fejezetnél a módosítás szövege a következő:

„Egyszerűsített végelszámolásnak van helye minden olyan cég esetében, amely könyvvizsgálatra nem kötelezett. Az egyszerűsített végelszámolás megindítását a cég változásként jelenti be a NAV-nak a T201T jelű nyomtatványon. A végelszámolás megindításáról nem az adózó, hanem a NAV értesíti a cégbíróságot, amely automatikusan jegyzi be a cégjegyzékbe az egyszerűsített végelszámolás kezdő időpontját. Az egyszerűsített végelszámolás megindításáról szóló közleménynek a Cégközlönyben történő közzétételét a cégbíróság szintén automatikus intézkedés kezdeményezi. A közlemény, többek között, tartalmazza a hitelezőknek szóló felhívást, hogy követeléseiket negyven napon belül jelentsék be a cégnél. Egyszerűsített végelszámolásnál a cég legfőbb szerve végelszámolót nem választ, mert a végelszámolót terhelő feladatokat a cég egyetlen vezető tisztségviselője, vagy vezető tisztségviselői látják el.

Az egyszerűsített végelszámolást százötven napon belül be kell fejezni, ellenkező esetben kötelező az általános szabályok szerinti végelszámolásra áttérni. Szintén kötelező az általános szabályok szerinti végelszámolásra történő áttérés, ha a cég a végelszámolás során vitatja valamelyik hitelező igényét, vagy végelszámolási kifogással kapcsolatos eljárás van folyamatban. A kötelező áttérést előidéző esemény bekövetkezése esetén a cég köteles végelszámolót választani, valamint hatvan napon belül köteles e tény változásbejegyzési kérelemben a cégbíróságnak bejelenteni. Ha a cég a változásbejegyzési kérelem benyújtását elmulasztja, akkor a cégbíróság az egyszerűsített végelszámolás kezdő időpontját követő kettőszáztizenegyedik napon a végelszámolás befejezését a cégjegyzékbe bejegyzi.

Ha a cég az egyszerűsített végelszámolást százötven napon belül befejezi, ezt a tényt a NAV-nak jelenti be változásként. A változásbejelentést ebben az esetben is a T201T jelű nyomtatványon kell teljesíteni. A cég a NAV-hoz intézett változásbejelentéssel egyidejűleg elektronikus úton köteles a cégbírósághoz benyújtani a vagyonfelosztási javaslatot, valamint a legfőbb szervének az egyszerűsített végelszámolás befejezéséről hozott határozatát. A vagyonfelosztási javaslat és a legfőbb szervi határozat kizárólag az előírt iratminta alkalmazásával nyújtható be. Ha a NAV megállapította, hogy a cég törlésének adózási és társadalombiztosítási szempontból nincs akadálya, akkor erről a változásbejelentést követő harminc napon belül elektronikus úton értesíti a cégbíróságot.”

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adomány Kárpátaljára

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Személygépkocsi áfa levonása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Tárgyi eszköz értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close