hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Brexit: eltérő nézetek a szabadkereskedelmi megállapodás tartalmáról

  • MTI

A brit pénzügyminiszter szerint Nagy-Britannia és az Európai Unió közös érdeke egy olyan kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás, amely a pénzügyi szolgáltatásokra is kiterjed.

Philip Hammond szerdán, egy londoni üzleti rendezvényen felszólalva kijelentette: a londoni pénzügyi szolgáltatási szektor olyan erőközpont, amely nemcsak a brit gazdaság, hanem egész Európa gazdaságának egyik hajtómotorja.

Hammond szerint a londoni City pénzügyi központját nem az EU passporting-rendszere – a londoni bankok euróövezeti szolgáltatásnyújtási jogosítványainak mechanizmusa – teremtette meg, hanem olyan megfoghatatlan tényezők elegye, mint az angol nyelv, az angol jogrendszer, az időzóna, a kapcsolati hálózatok, a kockázatvállalási hajlandóság és a szabályozói hozzáállás. Mindez együtt olyan „ökoszisztémát” hozott létre, amelyet lehetetlenség lenne máshol ugyanígy lemásolni.

Hammond felhívta az európai uniós döntéshozók figyelmét arra, hogy a brit gazdaságnak óriási előnyei származnak ugyan a hatalmas londoni pénzügyi központból, ám e pénzügyi központ működésének kockázatait is a brit gazdaság viseli, és a brit adófizetők állnak helyt e kockázatokért. „Ezt a saját, nagyon is valós költségünkre tanultuk meg a pénzügyi válság alatt, amikor az adófizetők 136 milliárd font (48 ezer milliárd forint) támogatásban részesítették a pénzügyi szektor cégeit” – mondta Hammond.

Hozzátette: a londoni Cityben kialakult mély tőkepiac, a felhalmozódott szaktudás és a szabályozói kompetencia hatékony, biztonságos és magas színvonalú szolgáltatásokat kínál az Európai Unió gazdaságainak is. A City 1500 milliárd euró értékű befektetői vagyont kezel uniós kliensek megbízásából, az EU-ban honos vállalatok adósságpapír- és részvénykibocsátásainak kétharmadát londoni bankok intézik, az uniós devizakereskedelem 75 százaléka, a kamatpiaci származtatott termékek forgalmának 74 százaléka a londoni pénzügyi szolgáltatási piacon zajlik – sorolta a brit pénzügyminiszter.

Hammond szerint ennek a hatalmas szolgáltatási piacnak az előnyeiből mind a 28 EU-gazdaság részesedik.

A miniszter egyértelmű üzenetet is küldött az EU-ban maradó, a Cityből bankok átcsábításával próbálkozó potenciális versenytársaknak, mondván: a londoni piac „feldarabolásának” nagy nyertese nem Párizs, Frankfurt, Dublin vagy Luxemburg lenne, hanem nagyobb valószínűséggel New York, Szingapúr vagy Hongkong.

Philip Hammond szerint mindezek alapján „ideje azokhoz a kétkedőkhöz fordulni”, akik azzal érvelnek, hogy nem lehet olyan szabadkereskedelmi megállapodást elérni, amely kiterjed a pénzügyi szolgáltatásokra is, csak azért, mert ilyesmire még nem volt példa.

„Nekik azt mondom: az EU által eddig kötött mindegyik kereskedelmi szerződés egyedi, az unió soha nem kötött két ilyen megállapodást azonos feltételekkel” – mondta a brit pénzügyminiszter.

Hammond érvelése azonban homlokegyenest ellenkezik az EU vezetői által rendszeresen kifejtett állásponttal.

Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-főtárgyalója nemrégiben kijelentette, hogy „nincs egyetlen olyan szabadkereskedelmi megállapodás, amely nyitva állna a pénzügyi szolgáltatások előtt (...) Ilyesmi nem létezik”.

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a héten a BBC rádiónak nyilatkozva szintén azt mondta, hogy a pénzügyi szolgáltatásoknak nincs helyük a szabadkereskedelmi megállapodásokban, „számos okból”, például stabilitási okokból, és azért sem, mert ez szolgáltatásfajtára nagyon sajátságos szabályozók vonatkoznak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő traktor beszerzése

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Életkori pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Rehab mentor

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs