hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bizalmi vagyonkezelés: kinek kell illetéket fizetnie?

  • adozona.hu

Március 15-étől úgynevezett bizalmi vagyonkezelőre is bízhatjuk vagyonunk gyarapítását, hasznosítását, és az erről szóló szerződésben meg kell jelölnünk e vagyon kedvezményezetteit. Kell-e illetéket fizetnie a vagyonkezelőnek és a kedvezményezettnek? Összefoglaltuk az új szabályokat.

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: új Ptk.) hatályba lépésével – 2014. március 15-étől – a magyar jogrend is tartalmazza az úgynevezett bizalmi vagyonkezelési szerződést. Az angolszász jogban „trust”-ként, a német jogban „Treuhand”-ként ismert jogintézmény a megbízási szerződéstípusok közé tartozik, és lényege, hogy a vagyonösszességet nem a tulajdonos, hanem – jellemzően profi gazdasági szakemberként – az úgynevett bizalmi vagyonkezelő hasznosítja a kedvezményezett javára.

A jogügylet természetesen számos adózási kérdést is felvet, így a szerződés magyar jogrendszerbe történő bevezetésével egyidejűleg szükségessé vált az egyes adószabályok áttekintése, módosítása is. A bizalmi vagyonkezeléssel összefüggő adózási tárgyú jogszabály-alkotás alapvetően kettős célt tűzött ki:
a)      egyfelől a bizalmi vagyonkezelés alkalmazása ne járjon magasabb adókötelezettséggel ahhoz képest, mint ha a vagyonrendelő közvetlenül a kedvezményezettnek adná át a vagyontárgyakat, illetve azok hasznait,
b)      másfelől a jogintézményt ne lehessen adóoptimalizálásra használni.

A módosított szabályok körébe tartozik az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) is, amely egy új alcím alatt rendelkezik a bizalmi vagyonkezelési szerződés keretében történő vagyonszerzés illetékkötelezettségéről. Az alábbi cikk ezeket az illetékszabályokat mutatja be amellett, hogy rávilágít a bizalmi vagyonkezelési szerződés lényeges elemeire is.

Röviden a bizalmi vagyonkezelésről

Az új Ptk. 6:310. § (1) bekezdése értelmében a bizalmi vagyonkezelési szerződés a vagyonrendelő és a vagyonkezelő között jön létre annak érdekében, hogy a vagyonkezelő – a saját nevében – a vagyonrendelő által megnevezett kedvezményezett javára kezelje a tulajdonába adott vagyont. A kezelt vagyon gyakorlatilag bármely vagyonelemet tartalmazhat, így ingót, ingatlant és vagyoni értékű jogot is. A vagyonkezelő tulajdonosként rendelkezhet a vagyonkezelésébe adott vagyontárgyakkal, de természetesen a tulajdonosi pozícióból fakadó jogok és kötelezettségek őt terhelik.

A jogügylet meghatározó eleme az úgynevezett bizalmi jelleg, hiszen a vagyonrendelő azzal az elvárással adja a vagyonkezelő tulajdonába a szerződés tárgyát képező vagyontárgyakat, hogy azokat megfelelően, fokozott gondossággal, a kereskedelmi ésszerűség szabályai szerint kezelje.

A bizalmi jellegből fakad a vagyonkezelő titoktartási kötelezettsége is, mely a vagyonkezelési szerződés megszűnésétől függetlenül fennmarad.

Mind a vagyonrendelőt, mind a kedvezményezettet ellenőrzési jog illeti meg a vagyonkezelő tevékenységével összefüggésben, az utasítási jog gyakorlását azonban az új Ptk. 6:316. §-a kizárja. A vagyonkezelőt viszont tájékoztatási jog terheli, így köteles számot adni a vagyonkezelés egyes lépéseiről, a kezelt vagyon aktuális állapotáról stb.

A vagyonkezelésért főszabály szerint a vagyonrendelőt díjfizetési kötelezettség terheli, de nem kizárt az ingyenes vagyonkezelési tevékenység sem. A szerződés érvényességéhez a megállapodás írásba foglalása szükséges. 
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen esetekben terheli illeték a bizalmi vagyonkezelést!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyílt végű pénzügyi lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Pavilon értékcsökkenése

Nagy Norbert

adószakértő

Éjszakai pótlék

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close