hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Betétgyűjtésbe kezdett a Revolut

  • adozona.hu

Aktív betétgyűjtésbe kezdett a litvániai székhelyű, itthon határon átnyúló szolgáltatóként működő Revolut Bank – írja honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A litván Revolut Bank UAB 2024 februári bejelentése szerint a továbbiakban – díjcsomagtól függően eltérő kamatozású – forint alapú betétet kínál magyarországi ügyfelei számára. A társaság (amelyik már évekkel ezelőtt megszerezte Litvániában a hazánkra is érvényes betétgyűjtési engedélyt) idén tehát immár ténylegesen is aktív betétgyűjtésbe kezdett Magyarországon.

A mostani üzleti lépése mellett egyelőre továbbra sem történt semmiféle változás a Revolut Bank jogállását illetően, vagyis fióktelepi tevékenységét sem kezdte meg, Magyarországon változatlanul határon átnyúló intézményként kínál elektronikus pénzforgalmi szolgáltatásokat, s immár betétet is. Ez azt jelenti, hogy nem a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hanem székhelye szerint a tevékenységét engedélyező uniós tagállam, jelesül a litván jegybank felügyeli a fogyasztóvédelmi előírások betartását, míg – az intézmény méretére tekintettel – üzleti megbízhatóságát 2024. január 1-jétől az Európai Központi Bank ellenőrzi.

A társaság – néhány nappal ezelőtti bejelentése szerint – Franciaországban már fizikailag elérhető bankfiókok telepítését tervezi, mivel ezek megjelenése hozzájárulhat az ügyfélbizalom növeléséhez.

Mivel a Revolut Bank nem itthoni engedéllyel és tőkével, illetve nem az MNB által felügyelt leánybankként működik, kívül marad a hazai Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) védőernyőjén. Egy esetleges probléma esetén így nem a hazai, hanem a litvániai betétbiztosítási rendszer állna helyt a kb. 1 millió hazai Revolut ügyfél pénzéért. A magyarországi leánybankok esetében viszont a hazai OBA vállalja ezt a garanciát. A litvániai betétbiztosító (DII) rendelkezésre álló vagyona ugyanakkor korábban és most is jelentősen elmaradt az OBA vagyonától, miközben a Revolut teljes ügyfélszáma meghaladta a 18 milliót – áll az mnb.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ügyvezetés – Megbízási jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Részesedés csökkenése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink