hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Babaváró hitel: bonyodalmak a tb-igazolások körül

  • adozona.hu

Nem a megfelelő tb-jogviszony-igazolást kapták meg a babaváró hitelt igénylők a járási hivatalokban, így akár napokat is csúszhat, mire megkaphatják a hitelt azok, akik így jártak. A Bank360 utánajárt, mit lehet tenni, hogy a lehető leghamarabb leadhassák az igénylők az igazolást.

Rövid kronológia, mi történt az elmúlt hetekben:

  • Július elsejétől lehetett volna igényelni a 10 millió forintos babaváró hitelt, ezt azonban gyakorlatilag senki sem tehette meg. Szintén ekkortól lehetett ugyanis kikérni a hiteligényléshez feltétlenül szükséges tb-jogviszony-igazolást a kormányablakoktól és a járási hivataloktól. 
  • Az első napokban tehát nem a bankfiókokban, hanem ezekben az intézményekben alakult ki hosszú sor az dokumentumért, amelyet legfeljebb nyolc napon belül állít ki a hatóság.
  • Július közepén viszont kiderült: az első napokban igénylők olyan igazolásokat kaptak, amelyek nem felelnek meg a banki elvárásoknak. 
  • Július 17-étől érhető el az a formanyomtatvány, amely egységes, minden bank számára elfogadható. Akik most igényelnek, már megfelelő dokumentumot kapnak.

Leginkább azoknak az igénylőknek jelent a helyzet problémát, akiknek hamarosan érkezik a gyermekük. Már július előtt lehetett tudni, hogy gondok lesznek a tb-igazolással, ezt a helyzetet egy rendeletmódosítás oldotta meg, így akkor is kamatmentessé válik a kölcsön, ha a gyermek hamarabb születik meg júliusban, mint ahogy az igénylést beadta a házaspár.

A nem egységes formanyomtatvány miatt azonban újra kicsúszhatnának a határidőből azok, akiknek sürgős lenne az igénylés, hiszen lehetséges, hogy az igazolás csak július után érkezik meg. Úgy néz ki, hogy a bankok találtak megoldást a problémára: felfüggesztik a hiteligénylést és hiánypótlást kérnek, azaz az igénylés dátuma nem módosul, és nem csúszik át a baba megszületése utáni időszakra.

A Bank360 arról is megkérdezte a pénzintézeteket, hogy hány érintettje lehet a tb-kálváriának, és hogyan kezelik a helytelen tb-igazolásokat. Több bank is jelezte: jelentős az érintettek száma. Összességében több ezren vannak, akiknek hiánypótlásra van szükségük, ám ezen ügyfelek igénylését nem utasítja el a bank, hanem az új tb-igazolás leadásával folytatható a már megkezdett hitelfelvétel. Azaz a hitelt felfüggesztik, de az ügyfélnek nem kell újabb igénylést leadni, kizárólag a helyesen kiállított igazolást kell benyújtani. Van olyan pénzintézet is, amely segítséget próbált nyújtani az ügyfeleknek a pótlás során felmerülő ügyintézésben is, ám adatvédelmi okok miatt az új igazolást csak az igénylő kérheti ki.

Ha az igénylő a kormányhivataltól vagy a járási hivataltól hibás vagy eltérő szövegezésű hatósági bizonyítványt kapott, javíttatnia és pótolnia kell azt, mert a bankok csak a hivatalos igazolást fogadhatják el. A legfontosabb, hogy az igazoláson a következő szövegrészletnek mindenképpen szerepelnie kell:

„Az egészségbiztosítás nyilvántartásában a babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdés c) pontjában foglalt feltételeknek – a 4. § (2) bekezdés szerinti követelmények figyelembevételével – megfelel.”

Az új igazolás kérelmezése új igénylésnek számít, így a hatóságnak újabb 8 nap áll a rendelkezésére, hogy kiállítsa az okmányt, plusz további napokat vesz igénybe annak postázása. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close