hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Babakötvény: csak azok kapnak támogatást, akik péntek délig fizetik az önrészt

  • adozona.hu

A Babakötvény egy páratlan – pénzügyi gondoskodási – lehetőséget kínál a szülőknek, emlékeztet közleményében a Pénzügyminisztérium. A hatezer forint éves állami támogatásnál és a jelenleg 5,4 százalékos kamatnál nehéz jobb alternatívát találni. Az idei támogatás akkor jár, ha az összeg 2018. december 31-éig a Babakötvényhez tartozó Start számlára beérkezik, ezért fontos, hogy legkésőbb péntek délig az érintettek elutalják az erre szánt összeget.

A Babakötvény páratlan lehetőséget biztosít a gyermekeik pénzügyi jövőjéről gondoskodni kívánó szülőknek. Az éves befizetés után járó állami támogatás mellett, a kötvény kiemelkedően magas hozamot biztosít. A kamat ugyanis minden évben az előző évi infláció plusz három százalék. Az aktuálsi kamat jelenleg 5,4 százalék. A Babakötvény e mellett rendkívül rugalmas is, mert bármekkora havi összeg elhelyezhető, és akkor sem történik semmi, ha néhány havi vagy éves befizetés kimarad – olvasható a közleményben.

A Babakötvény az öngondoskodás, az előtakarékosság és a pénzügyi tudatosság hármasa mellett arra is ösztönzi a magánszemélyeket, hogy megtakarításaikat magyar állampapírban helyezzék el.

A kormány biztosította állami támogatás az éves befizetés tíz százaléka, de maximum hatezer forint. Ha azonban a befizetés nem érkezik meg a Babakötvényhez tartozó Start számlára 2018. december 31-éig, akkor az idei támogatás elveszik. Ezért érdemes minél előbb elutalni az erre szánt összeget. Tekintettel arra, hogy idén az utolsó munkanap december 28-a, és a banki átutalások jellemzően aznap teljesítésre kerülnek, így legkésőbb péntek délig célszerű elindítani az utalást.

A szülők egyre erősödő pénzügyi tudatosságát igazolja a statisztika is: a megtakarítások állománya átlépte az 51 milliárd forintot, ez jelentős, harminc százalékot meghaladó, növekedést jelent a tavalyi 38 milliárdos állományhoz képest.  A  Babakötvény bevezetése óta a szülők, a nagyszülők,illetve más hozzátartozók már több mint 165 ezer Start értékpapírszámlát nyitottak. A megtakarításhoz a Start-számlatulajdonos fiatal a nagykorúvá váláskor, vagyis a 18. életévének betöltése után juthat hozzá.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft. és őstermeői tevékenység

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kattás ev. mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Adószámos magánszemély

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs