hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az adóbevallásokhoz és banki adatokhoz is hozzáférnek majd a titkosszolgálatok Csehországban

  • MTI

A nemzetközi terrorizmus és a korrupció elleni harc erősítése érdekében szélesebb jogköröket kapnak a cseh titkosszolgálatok. A kormány által kidolgozott és a parlament két háza által a közelmúltban jóváhagyott törvénymódosításokat Milos Zeman köztársasági elnök kedden aláírta – közölte Jirí Ovcácek elnöki szóvivő.

A hatályos szabályok szerint a törvénymódosítások a hivatalos közlönyben való megjelenéstől számított 15. napon lépnek életbe, jelen esetben valószínűleg szeptember első felében.

A módosított törvény lehetővé teszi, hogy a titkosszolgálatok a jövőben bizonyos szabályok szerint hozzáférjenek az adóbevallásokhoz, a bankszámlákhoz, és információkat kérjenek a távközlési vállalatoktól is.

A Bohuslav Sobotka miniszterelnök vezette kabinet álláspontja szerint az új jogkörök lehetővé teszik, hogy a titkosszolgálatok könnyebben jussanak információkhoz a szervezett bűnözéssel és a pénzmosással kapcsolatban, ennek következtében pedig hatékonyabb lehet a korrupció, valamint a nemzetközi terrorizmus elleni harc is.

Az adóbevallásokhoz eddig a titkosszolgálatoknak nem volt semmiféle hozzáférhetőségük. A jövőben viszont információkat kérhetnek az országos pénzügyi hivataltól.

A távközlési cégeknek a jövőben kötelességük lesz kiadni a titkosszolgálatok által kért telefonszámokat, illetve azt az információt is, hogy kihez tartozik ez a szám.

A banktitkot pedig egyebek között akkor "sérthetik" majd meg a titkosszolgálatok, ha az általuk vizsgált eset összefüggésben van a terrorizmussal. Szükségük lesz azonban a bírói engedélyre.

A sajtó és az ellenzéki képviselők, illetve szenátorok egy része bírálja a törvénymódosítást, mert szerintük az túl sok jogot ad a titkosszolgálatoknak, amelyek ezzel visszaélhetnek. Úgy vélték, hogy a titkosszolgálatok tevékenysége jelenleg nincs megfelelő módon ellenőrizve.

Milan Chovanec belügyminiszter alaptalannak minősítette a bírálatokat, s azt állította, hogy az ellenőrző rendszer kielégítő.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close