hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóváltozások 2014 – az új javaslatokról szavaz ma az Országgyűlés

  • Adózóna

Ma este szavaz az Országgyűlés a 2014-es adóváltozásokról, pontosabban az azokhoz benyújtott képviselői és bizottsági módosító indítványokról.

A kormány által T/12792-es számon benyújtott 2014-es adóváltozásokat tartalmazó törvényjavaslathoz a szokásosnál jóval kevesebb, az ajánlásokkal együtt összesen mindössze 60 képviselői és bizottsági indítvány érkezett. Ezekből legtöbbet a költségvetési bizottság nyújtotta be, ebből kilencet a kormány is támogat. Ezeken kívül még fél tucatot sem ér el azoknak a kormánypárti indítványoknak a száma, amelyek elnyerték a kabinet tetszését, az ellenzéki javaslatok pedig szokás szerint még a bizottságok szűrőjén sem mentek át.   

A költségvetési bizottság legfontosabb és sokak által várt javaslat a hús áfájának csökkentésére irányul, de ezen belül kizárólag a sertés hús, abból pedig csak az élő, illetve az egész és félsertés forgalmi adója csökkenne 2014-től 5 százalékra.

A bizottság kicsit átírta a családi kedvezmény kibővítésére vonatkozó eredeti kormányjavaslatot, egyértelművé téve, hogy az egyéni járulékok közül milyen sorrendben érvényesíthető a családi kedvezmény. Eszerint a sorrend a következő: első körben a természetbeni egészségbiztosítási járulékból, a másodikban a pénzbeli egészségbiztosítási járulék terhére érvényesíthető majd a kedvezmény, a nyugdíjjárulékéra pedig csak, ha a családi kedvezmény teljes igénybevételéhez az előbbi nem nyújt elegendő fedezetet.

A költségvetési bizottság egy másik indítványa szerint a vállalkozások a kibővített családi kedvezményt kizárólag abban az esetben érvényesíthetnék, ha van tényleges vállalkozói kivétjük, személyes közreműködés alapján kiosztott jövedelmük, vagy átalányban megállapított jövedelmük. Vagyis ha az úgynevezett minimum szabályok szerint teljesítik járulékfizetési kötelezettségüket, nem vehetik igénybe családi járulékkedvezményt.

Költségvetési bizottsági indítvány az a javaslat is, amely egyszerűsített adózást biztosítana azoknak a Magyarországon csak rövid ideig tartózkodó külföldi előadóművészeknek. Ők választhatnák, hogy bevételük 70 százaléka után fizetik meg a 16 százalékos személyi jövedelemadót (szja), a 30 százalék költségátalány lenne. Ilyen adózás mellett adókedvezményt nem vehetnének igénybe, az adót pedig az ország elhagyásáig kellene megfizetniük.  Egy másik passzus a kisjövedelmű művészeknek megengedné, hogy ha bevételük 12 hónapon belül nem haladja meg a 200 ezer forintot, egyáltalán ne fizessenek adót.

A képviselői tiszteletdíjat a költségvetési bizottság átsorolná a nem önálló tevékenységből szerzett jövedelmek közé. Ennek következtében a képviselői tiszteletdíj 2014-től bérjellegű jövedelem lenne.

Az indokolás szerint a bizottság turisztikai és vidékfejlesztési érdekből megengedné, hogy saját bort üzlethelyiség nélkül is lehessen kóstoltatni és értékesíteni.  Könnyítenének a halottszállítók terhein is: a halottszállító autók után nem kellene regisztrációs adó fizetni. 

A bizottság egy másik javaslata szerint a 10 millió forintot meghaladó köztartozást tartósan felhalmozó vállalkozók gazdálkodását független könyvvizsgálónak kellene ellenőriznie, még akkor is, ha amúgy nem lennének kötelezettek könyvvizsgálatra.

A közművezetékek adóját is enyhítené a bizottság,  a kormány által támogatott javaslata átszabná az adókedvezmény jelenleg is sávos rendszerét, és így a mostaninál magasabb vezetékhossz (500 kilométer) után kellene megfizetni a teljes adót a mostani 300 kilométer helyett.

A kormány nem támogatja a költségvetési bizottság azon javaslatait, amelyek 2014-től lehetővé tették volna a távközlési cégek helyi adójának megosztását a cég székhelye és telephelye szerinti önkormányzatok között. Nem kapott kormányzati támogatást az a javaslat sem, amely lehetővé tette volna, hogy a tartós befektetések lekötési időszakok alatt is „vándorolhassanak” a szolgáltatók között.

Az önálló képviselői indítványok közül mindössze ötöt támogat a kormány, ezek többsége a jövedéki adóról, illetve az adózás rendjéről szóló törvény kiigazításáról, illetve az eredeti kormányjavaslat egyes passzusainak elhagyásáról szól. A támogatott javaslatok közül a legfontosabb Aradszki András és Seszták Miklós, Aradszki András indítványa, amely szerint „Adóügyekben az elektronikus úton kézbesített adóhatósági irat az átvétel napján kézbesítettnek minősül, ha a központi elektronikus szolgáltató rendszer az irat kézhezvételét igazolja vissza . Az elektronikus úton kézbesített adóhatósági irat vonatkozásában a kézbesítési vélelem az iratnak az elektronikus kézbesítési tárhelyen történő ismételt elhelyezésétől számított ötödik napot követő munkanapon áll be .”

A képviselői és bizottsági indítványokról és a 2014-es adóváltozásokról írt néhány korábbi cikkünk:
Vásároljon félsertést frissen vagy fagyasztva - kinek jó az áfacsökkentés?
Mégis 5 százalék lesz a húsáfa
Nyugdíjra köt biztosítást? Az állam még meg is fejeli
Adókedvezmény művészeknek
Benyújtotta a kormány az adócsomagot

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyházból egyesület – ingatlanok

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Mezőgazdasági vállalkozóból őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs