hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vásároljon félsertést frissen vagy fagyasztva - kinek jó az áfacsökkentés?

  • dr. Csobánczy Péter

Ha a Parlament is áldását adja, a költségvetési bizottság javaslata nyomán az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényt érintő jövő évi módosítások köre két további újdonsággal gyarapodik. A következőkben ezeket vesszük röviden górcső alá.

A kétségkívül fontosabbik az, amely az 5 százalékos kedvezményes áfa-kulcs alá sorolt termékkört bővíti az élő- és félsertésekkel. A vámtarifaszámra való hivatkozással megadott termékkör szó szerint megegyezik azzal, amelyre az eredeti szándékok szerint ez év április 1-jétől fordított adózás vonatkozott volna, csakhogy ettől az Európai Bizottság vétója miatt a kormány időközben visszakozni volt kénytelen. Ez az egyezőség egyszersmind azt is jelenti, hogy az áfa-teher 22 százalékpontos csökkentése a lakosság terheit érdemben nem mérsékli, tekintettel arra, hogy a kedvezmény olyan termékeknél fejti ki hatását, amelyek állapotuknál, feldolgozottságuknál fogva jellemzően végső fogyasztásra nem kerülnek. Magyarán: a kedvezményes áfa-kulcs az emberi fogyasztásra feldolgozott húsárukra már nem terjed ki.

Ilyenformán a kedvezményes áfa-kulcsot olyan célok szolgálatába állítják, amely nem az eredendő és eredeti rendeltetésének felel meg, ahogy ezt egyébként a módosító indítvány indokolása is bevallja. A kérdés márcsak az, hogy az áfa-csalások és a számla nélküli értékesítések visszaszorítására valóban ez a megoldás-e a hatékony és eredményes eszköz; a jövő majd eldönti.

Arra azonban bizonyosan számítani lehet, hogy a húsféleségek közötti markáns áfa-teherbeli különbség a lakosság egyes, valószínűleg szegényebb rétegeit arra ösztönzi majd, hogy a sertéstermék-pályát lerövidítve, közvetlenül vegyék meg a kedvezményes áfa-kulcs alá soroltakat, és azokat saját háztartásukban, otthon dolgozzák fel, tegyék emberi fogyasztásra alkalmassá. Ez pedig a költségvetési bevételkiesésen túl felvet, felvethet egyéb, az előbbinél súlyosabb, történetesen közegészségügyi kérdéseket is.

A másik említést érdemlő újdonság a halottszállító személygépkocsikat érinti, értve ez alatt azokat a személygépkocsikat, amelyeket a vonatkozó jogi szabályozás értelmében ilyenként tüntetnek fel a járműnyilvántartásban. Nos, ezekre a járművekre jövő évtől kezdve megszűnne a tárgyi típusú áfa-levonási tilalom, mégpedig úgy, hogy ebben a körben az áfa-levonási jog gyakorlását – eltérően például a személytaxisoktól – semmiféle többletkövetelmény nem befolyásolja.

Egyébiránt a halottszállító kocsit nem pusztán az Áfa tv. kedvezményezné, hanem a regisztrációs adóról szóló törvény is – azzal, hogy hasonlóan mentőautóhoz, erre a személygépkocsi-kategóriára szintén adómentesség érvényesülne 2014. január 1-jétől. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégcsoporton belül átirányítás a 47/2020 és 61/2020 tekintetében

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Nyílt végű pénzügyi lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Alapítvány megszűnése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close