hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adótrükkökkel tetten ért kapcsolt vállalkozások

  • Adózóna

A NAV rendszeresen ellenőrzi a kapcsolt vállalkozások közötti transzferárak alkalmazását, és a trükközések miatt az idei év első három negyedében már csaknem 35 milliárd forintos adókülönbözetet állapított meg emiatt - válaszolta Orbán Gábor, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára egy képviselői kérdésre.

"Milyen eredménnyel vizsgálja a NAV a nemzetközi tevékenységet is végző cégek belső elszámolásait, tervezik-e megváltoztatnia ennek rendjét?" - kérdezte Szili Katalin független képviselő Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, akinek nevében Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár válaszolt a kérdésre.

Az adózás rendjéről szóló 2003 . évi XCII . törvény (a továbbiakban : Art.) 90. § (1 ) bekezdése értelmében a kötelező ellenőrzéseken túl az állami adóhatóság az ellenőrzési tevékenységét a vezetője által évenként február 20-áig közzétett ellenőrzési irányelv, illetve ellenőrzési tájékoztatás alapján végzi - szögezte le írásos válaszában az államtitkár. A közzétett ellenőrzési irányelvek, ellenőrzési tájékoztatások alapján is megállapítható módon a kapcsolt vállalkozások egymás közötti áralkalmazásának vizsgálata hosszú évek óta az állami adóhatóság kiemelt vizsgálati irányai közé tartozik. Az állami adóhatóság a kezdetektől fogva kiemelt fontosságúnak tekinti a multinacionális cégek esetében a transzferár-alkalmazás jogszerűségének fokozott figyelemmel kísérését, valamint a nemzetközi viszonylatban is egyre nagyobb hangsúlyt kapó agresszív adótervezés problémakör uniós iránymutatásoknak megfelelő kezelését.

Az Európai Bizottságnál is egyre nagyobb számban jelennek meg az adócsalással, adókijátszással foglalkozó kérdéskörök. A Bizottság célja, hogy konkrét lépéseket dolgozzanak ki az adócsalás és adókijátszás elleni fellépés eredményességének javítása érdekében. Ezért növelni kívánják a tagállami adóztatás hatékonyságát, a tagállamok közötti adóügyi együttműködés fejlesztése, és a harmadik országok felé irányuló koherens uniós, adócsalás és adókijátszás elleni fellépést képviselő koncepció kidolgozása révén. Az előzőeken túl a Bizottság tervei között szerepel az agresszív adótervezés elleni fellépést segítend ő stratégia kidolgozása is. Mindezek jól szemléltetik a problémakör határokon átívelő kiterjedését, valamint azt, hogy az adócsalást, adókijátszást már nemcsak pusztán nemzeti, hanem uniós problémaként is kell tekinteni - hangsúlyozta Orbán.

Az adóhatósági vizsgálat vonatkozásában, a transzferárak ellenőrzésére irányuló vizsgálatok esetén - a bonyolult és alapos eljárást igénylő elemzési tevékenység megalapozása, az ellenőrzés hatékonyságának előmozdítása céljából – kiemelt jelentőségű az ellenőrzésre történő felkészülés, igy vizsgálni kell, hogy a vállalkozás milyen jövedelmezőséget realizált a korábbiakban, illetve a vizsgált időszakban, valamint szükséges a vállalkozás pénzügyi eredményének vizsgálata is, különös tekintettel a pénzügyi veszteség okaira.

A rendelkezésre álló üzleti adatbázisok segítségével az államtitkár szerint annak mélyrehatóbb vizsgálata is indokolt, hogy az ellenőrzésre kiválasztott társaság mérleg, illetve eredménykimutatás adatai hogyan változtak a vizsgált és a vizsgálatot megelőző években.

Az állami adóhatóság ellenőrzései körében egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak a kapcsolt vállalkozásnak minősülő személyek/társaságok adatainak bejelentésére, valamint a transzferár nyilvántartási kötelezettség teljesítésére vonatkozó szabályok betartására vonatkozó ellenőrzések. Természetesen az adminisztratív feltételek ellenőrzésen túl az ügyeletek tartalmi vizsgálata körében annak ellenőrzésére és megállapítására is sor kerül, hogy a kapcsolt vállalkozások által alkalmazott transzferár megfelel-e a szokásos piaci ár elvének. A tartalmi vizsgálatra lehetőséget biztosító adóvizsgálatok körében a transzferárak ellenőrzésével egyidejűleg minden esetben vizsgálják az ügylet valódi tartalmát is, annak érdekében, hogy az adózási jogkövetkezmények levonására a valóságos gazdasági események figyelembevételével kerüljön sor - ismertette az eljárást Orbán.

Mindezeken túl a kiemelt adózók ellenőrzését végző adóigazgatóságon kialakított szervezeti és munkarend biztosítja azt a lehetőséget is, hogy a transzferár kérdések vizsgálatát – a szokásos piaci ár alkalmazásával összefüggő tapasztalataikat folyamatos önképzés és számos nemzetközi és hazai szakmai fórumon történő részvétel útján bővítő – szakértői szervezeti egység bevonásával folytassák le.

Az adóhatóság 2012-ben a 3000 legnagyobb adózó esetében, transzferár témakörben összesen 548 ellenőrzést folytatott le, amelyek során 42 milliárd forint adókülönbözetet állapítottak meg, ez évben pedig – az I-III. negyedéves adatok alapján – 362 ellenőrzéshez – csaknem 35 milliárd forint adókülönbözet megállapítása társult.

A transzferár-ellenőrzések megállapításait realizáló határozatok bírósági felülvizsgálata esetén elért kiemelkedő pernyertességi arány jól jellemzi az adóhatóság ez irányú munkáját. Ezért a cégekkel kapcsolatos ellenőrzési gyakorlat megváltoztatása nem indokolt - szögezte le az államtitkár.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close