hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A tokaji borok is benne vannak az EU és Kína közötti földrajzi árujelző oltalmi megállapodásban

  • BruxInfo

Első körben 100-100 kurrens európai és kínai termék földrajzi árujelzőjének védelméről kötött megállapodást szerdán az EU és Kína. A százas, de négy év múlva újabb 175 termékkel bővülő listán egy Hungarikum is szerepel, a Tokaji bor.

Kína többek között a Tokaji borok hamisítása és nevének kisajátítása ellen is fel fog lépni a hatalmas kínai piacon annak a megállapodásnak az értelmében, amelyről szerdán állapodott meg az EU és Peking. 

A felek a szerdán lezárult tárgyalásokon megállapodtak  száz európai és száz kínai földrajzi árujelző oltalom alá helyezéséről. Brüsszel szerint a mérföldet jelentő megállapodás várhatóan kölcsönös kereskedelmi előnyöket biztosít és a jó minőségű termékek iránti kereslet növekedését eredményezi majd mindkét oldalon. 

A földrajzi eredetmegjelölések védelméről szóló egyezség várhatóan még 2020 vége előtt hatályba lép, miután az Európai Parlament és a Tanács is jóváhagyja a szöveget. A hatálybalépés után négy évvel a felek újabb 175-175 uniós és kínai földrajzi árujelzőre kiterjesztik majd az oltalmat. 

A százas listán egyetlen magyar termék szerepel: a Tokaji bor (ez az egyetlen szlovák termék is). A védelem többek között francia, spanyol és olasz borokra, a Portóira, a Müncheni Sörre, a görög Feta sajtra, a lengyel és a finn vodkára, az ír és a skót whiskyre és a Cheddar sajtra is kiterjed majd. 

A kínai termékek közül egyebek mellett a Pixian Dou-Ban (Pihszieni babpép), az Anji Bai Cha (Ancsi fehér tea), a Panjin Da Mi (Panjin rizs) és az Anqiu Di Jiang (Ancsiui gyömbér) szerepel az oltalom alá kerülő árujelzők listáján.

Mint a Bizottság rámutat, az uniós agrár-élelmiszeripari export tekintetében Kína a második legjelentősebb célország – 2018 szeptembere és 2019 augusztusa között az uniós kivitel értéke elérte a 12,8 milliárd eurót. Kína a földrajzi árujelzők oltalma alatt álló termékek uniós exportja tekintetében is a második legfontosabb célállomás. A földrajzi oltalmat élvező termékek a kereskedelem 9 százalékát teszik ki. 

Az uniós minőségrendszerek célja meghatározott termékek elnevezésének oltalma, a földrajzi eredetükhöz vagy hagyományos előállítási módjukhoz kapcsolódó sajátosságaik népszerűsítése céljából. Több mint 3 300 – oltalom alatt álló földrajzi jelzésként (OFJ), vagy oltalom alatt álló eredetmegjelölésként (OEM) – bejegyzett uniós elnevezés létezik. Emellett további mintegy 1 250 nem uniós elnevezés élvez oltalmat az EU-n belül, elsősorban a Kínával kötötthöz hasonló kétoldalú megállapodásoknak köszönhetően. Az uniós földrajzi árujelzők piaci volumenben mintegy 74,8 milliárd eurót képviselnek, és együttesen az uniós élelmiszer- és italexport 15,4 százalékát teszik ki.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tőkekivonás számvitele

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kötelezettség és nyilvántartásban szereplő követelés összevezetése 3.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Rokkantsági ellátás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close