hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A kormány benyújtotta a parlamentnek a megalapozó törvénymódosításokat

  • MTI

A kormány hétfőn benyújtotta az Országgyűlésnek az idei költségvetést és az egyes közteherviselési kötelezettséget előíró törvényeket módosító törvényjavaslatait. Ezekben az államháztartási hiány alacsonyan tartása érdekében hozott intézkedések szerepelnek, közöttük a tranzakciós illeték, a vállalkozások távközlési adója és a bányajáradék megemelése, az egészségügyi hozzájárulás kiterjesztése, valamint az állam által átvállalt önkormányzati hitelek után egy egyszeri, 7 százalékos banki befizetés.

A kormány által hozott pótlólagos intézkedéseket Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentette be hétfőn délelőtt. A parlament honlapján olvasható dokumentumok szerint a 2013-as költségvetést módosító törvényjavaslat létrehozza a Beruházási Alapot, és ebbe az alapba tartozó beruházások esetében – fő szabályként – akkor teljesíthető kifizetés, vagy vállalható új kötelezettség, ha annak fedezetére a költségvetésbe be nem tervezett, az állami vagyon értékesítéséből vagy hasznosításából származó bevétel érkezik. Így az egyszeri jellegű beruházási kiadások teljesítésére a költségvetési folyamatok alapján, az egyszeri jellegű vagyonhasznosítási bevételek figyelembe vételével kerülhet sor.

A javaslat az önkormányzati adósság állam általi átvállalásához a hitelező befizetési kötelezettségét kapcsolja, mivel a hitel kockázata az adós személyének megváltozása miatt csökken. Ez a javaslat, valamint a külön törvényjavaslatban szereplő, a közteherviselés egyes elemeit (reklámadót, a pénzügyi tranzakciós illetéket, a bányajáradékot, a távközlési
adót, az egészségügyi hozzájárulást) érintő rendelkezések – a Beruházási Alap létrehozásával együtt – biztosítják, hogy az államháztartás stabilitása előre nem látható események esetén is fennmarad - áll az indoklásban.

A bankoknak egyszeri, az állam által már korábban átvállalt önkormányzati hitelösszeg 7 százalékát kitevő befizetést írnak elő. Ezen túl azoknak a hitelező pénzintézeteknek, amelyek az államnál ez év október 31-ig kezdeményezik a még meglévő önkormányzati adósságállományuk állami átvállalását a még fennálló tartozás hét százalékának megfelelő összeget kell befizetniük a költségvetésbe.

Az átvállalás feltétele, hogy a hitelező nyilatkozatban vállalja, hogy az összeget a központi költségvetésbe forintban befizeti 2013. december 20-áig. A devizában fennálló adósságrész után fizetendő befizetési kötelezettséget a 2013. június 28-i, Magyar Nemzeti Bank által közzétett hivatalos devizaárfolyamon kell forintra átszámítani. A javaslat a fentieken túl a fuvarozók útdíj fizetését megkönnyítő hitelprogram hatékonyságának növelése érdekében módosítja a hitelprogramhoz kapcsolódó állami kezességvállalás szabályait is.

Az egyes közteherviselési kötelezettséget előíró törvényeket módosító javaslatok szerint változik a tranzakciós illeték, a vállalkozások távközlési adójának a mértéke, megemelik a bányajáradékot, illetve az egészségügyi hozzájárulást is kiterjesztik. A kormány a törvényjavaslatban azt indítványozta, hogy 6 ezrelékre emelkedjen a jelenlegi 3-ról a pénzügyi tranzakciós illeték a készpénzfelvételnél, és itt eltörölnék a 6 ezer forintos felső korlátot, míg az átutalásoknál 2-ről 3 ezrelékre emelkedne az illeték, a felső, 6 ezer forintos korlát megtartásával. További intézkedések között a vállalkozások által fizetett távközlési adó mértékének 2 forintról 3 forintra emelését tervezik, továbbá az adó 2500 forintos felső limitjét 5 ezerre növelik. A távközlési adó emelése nem vonatkozik a magánszemélyekre, csak a cégeket érinti. A bányajáradék szintén emelkedik, 12 százalékról 16 százalékra. A kormány azt is javasolta a törvénymódosításban, hogy tőkejövedelmekhez hasonlóan az egészségügyi hozzájárulás vonatkozzon a kamatokra is, mértéke 6 százalék legyen.

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó alapjának megállapítása

Szipszer Tamás

adószakértő

Mit jelent?

Szipszer Tamás

adószakértő

Bérelt ingatlan megvétele

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink