7 találat a(z) A1 cimkére

Németországi munkavállalás esetén járulékfizetési kötelezettség Kérdés

A1 kérdés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Adott egy multinacionális cég. A magyarországi telephely néhány munkatársa alkalmanként külföldön végez munkát (például ügyféltalálkozókon vesz részt, konferenciára utazik ki külföldre). A kiutazás hossza általában 1-2 nap, legfeljebb 1-2 hét. A munkavállalók tehát nem más cégnél végeznek munkát külföldön, nem kapnak ezért plusz juttatást, se napidíjat, nem keletkezik külföldi bejelentés, írásos kiküldési nyilatkozat sincsen, hiszen a munkájuk részeként utaznak külföldre külön elrendelés nélkül. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben is szükséges igényelni számukra A1-et? Válaszát előre is köszönöm, Krisztina

Munkavégzés az EU más tagállamában: hol kell fizetni a tb-t? Cikk

A személyi jövedelmek adóztatása mellett társadalombiztosítási kötelezettségeket is befolyásolja, ha a magánszemély külföldön dolgozik. Általánosságban megállapítható, hogy szinte minden élőmunkát terhelő adónak és járuléknak alapja az a jövedelem, amelyet az szja-előleg megállapításánál figyelembe vettünk. Ez alól kivételt képeznek például azok a jövedelmek, melyek után a külföldön történő munkavégzés következtében Magyarországon részben, vagy egészben nem kell szja-előleget fizetni.

A kiküldöttek juttatásairól döntött az uniós bíróság Cikk

A kiküldött munkavállaló a munkavégzés helye szerinti ország szociális rendszerében biztosított akkor is, ha egy másik cég kiküldött munkavállalóját váltja fel – közölte döntését az Európai Unió Bírósága csütörtökön.

EU-s állampolgár részére történő megbízási díj kifizetés Kérdés

Egy magánszemély kizárólag külföldi (közösség) tartózkodási hellyel rendelkezik és magyar társaság megbízási szerződés alapján kíván neki kifizetést eszközölni. A megbízott közösségi államban egyetemi (főiskolai) hallgató, a saját országában nincs biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony, így A1 lapot nem tud beszerezni. A kérdés az, hogy köthető-e vele megbízási szerződés, kell-e utána valamilyen egészségbiztosítással kapcsolatos járulékot megfizetni? A fentiekből következik, hogy a munkavégzés külföldön történik. Köszönettel és üdvözlettel Löffler András Löffler és Orbán Kft.

Hivatkozás: könyvelői felelősség A1 igazolás hiánya esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kapott válaszból számomra nem egyértelmű, hogy a könyvelőt terheli-e felelősség vagy sem. Az világos, hogy az A1 igazolás bemutatás a hatóság (!) részére elengedhetetlen, HA ellenőrzésre kerül a sor, azonban a kérdés, hogy ha az ügyfél megfelelő tájékoztatást kapott az igazolás természetéről, annak hiányának esetleges jogkövetezményeiről, és ezután kifejezetten arra utasítja a könyvelőt, hogy a járulékbevallást úgy készítse el, hogy ő rendelkezik az A1-el, akkor a könyvelőt terheli-e például büntetőjogi felelősség azért, mert fizikai valójában nem látta az igazolást? A NAV-tól kapott tájékoztató szerint ők nem vizsgálják, nem is vizsgálhatják a könyvelő felelősségét. Ezzel szemben a Btk. költésgvetési csalás törvényi tényállása a valótlan tartalmú nyilatkozattal már formailag megvalósulhat, még ha a szándékosság hiányát az ügyfél nyilatkozata alapján elvileg könnyen bizonyítani lehetne (de ki akar ide eljutni). Másrészt minden bevallás az ügyfél nyilatkozatára épül, hiszen az A1 igazolást is legfeljebb egy alkalommal kéri be a könyvelő és nem minden havi bevalláshoz külön kér igazolást. Például az ügyfél másik biztosítotti jogviszonyának megszűnéséről sem kapunk információt csak ha az ügyfél ezt átadja, annak hiányában pedig megtörténhet, hogy ismét valótlan tartalmú nyilatkozatot teszünk (önhibánkon kívül persze) és formailag előáll a Btk.-s tényállás. Tagadjuk meg az ügyfél kérését a járulékbevallásait illetően, amíg nem kapjuk kézhez az A1-et vagy ez azért túlzás?

A1 ügyvezető munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben az ügyvezető (magyar állampolgár magyar lakcímmel), aki munkaviszonyban látja el ügyvezetői teendőit A1-es igazolást hozott. Párhuzamosan munkaviszonya van Ausztriában és Magyarországon is, A1 alapján külföldön biztosított. A kérdésünk az, hogy ebben az esetben mi a teendő a továbbiakban? 16T1041-es járulékbevallásban továbbra is szerepel, csak szja-t vonunk? köszönettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Meghiúsult ügylet előlegének rendezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szálláshely-szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Helyi iparűzési adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close