hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

750 milliárd forintos hitelprogram kkv-knak és a lakosságnak az MFB Pontokon

  • MTI/Adózóna

Mától 126 új MFB Pont kezdte meg működését, ahol 2020-ig összesen 750 milliárd forint fejlesztési forrás lesz elérhető hitelprogramok keretében a kis- és középvállalkozások és a lakosság számára – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az OTP Bank Flórián téri fiókjában megnyitott legújabb MFB Pont átadásán.

A 2014-2020-as uniós ciklusban elérhető, visszatérítendő európai uniós források kihelyezésére jöttek létre az MFB Pontok, amelyek közbeszerzésen nyertes hitelintézetek közreműködésével helyezik ki a forrásokat. Kezdetben négy bank vett részt ebben a projektben – a Takarékbank Zrt., a B3 TAKARÉK Szövetkezet, a Budapest Bank Zrt.  és az FHB Zrt. –, majd az OTP Bank, a Gránitbank, az MKB Bank és az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. konzorciumával bővült a hálózat. Az eddigi 442 MFB Pont az év végére 642-re bővül, miután a tervek szerint a mostani 126 mellett további 74 új pont nyílik meg.

A kormány kiemelt célként határozta meg a 2014-2020-as uniós ciklusban elérhető források kihelyezésénél, hogy a vállalkozások a lehető legszélesebb körben, könnyen elérhető módon, gyorsan és minden eddiginél olcsóbban juthassanak fejlesztési forráshoz, a ciklusban a támogatások több mint 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják, szemben a korábbi ciklus 16 százalékával – húzta alá Varga Mihály.

A miniszter megfogalmazása szerint a magyar gazdaság uniós források felhasználása nélkül is képes volt növekedési pályán maradni az elmúlt időszakban. Megkezdődött a szerkezetváltás, ami lehetővé teszi, hogy ha 2020 után az Európai Unió a forráskihelyezések csökkentéséről dönt, a magyar gazdaság akkor is növekedési pályán tud maradni – ecsetelte Varga Mihály.

A miniszter jelezte: ősztől további versenyképességet javító és foglalkoztatáspolitikai lépésekre készül a kormány. A pénzügyi eszközök felhasználását a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország  Operatív Programból (VEKOP) biztosítják.

A pénzügyi eszközforrások fontos jellemzője a visszafizetési kötelezettség, amely arra ösztönzi a pályázó vállalkozásokat, hogy jól átgondolt üzleti tervet dolgozzanak ki, és hatékonyan valósítsák meg beruházási terveiket – jegyezte meg a miniszter kiemelve, hogy a 2014-2020-as uniós ciklus első felében a több mint 750 milliárd forintos keretösszeg mintegy 75 százalékát hirdeti meg a kormány.

A tervek szerint csak az új pénzintézetek közvetítésével 2017-ben közel 60 milliárd forint uniós forrást tudnak eljuttatni az érintettekhez: 52 milliárd forintot a vállalatoknak és több mint 8 milliárd forintot a lakossági ügyfeleknek – húzta alá Varga Mihály.

Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) elnök-vezérigazgatója elmondta: eddig 40 milliárd forintot fizettek ki a nyertes pályázóknak a hitelprogramok keretében. A folyósítás sikeréhez tovább egyszerűsítik a hozzájutást az uniós forráshoz.

Wolf László, az OTP vezérigazgató-helyettese elmondta: 600 munkatársat képeztek ki az MFB Pontok munkájához, és az informatikai rendszert is fejleszteni kellett. Felkészültek arra, hogy az ügyfeleket tanácsadással is segítsék.

Bártfai-Mager Andrea postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos az MKB Bank MFB Pontjának megnyitóján elmondta: számos intézmény hatékony együttműködésére volt szükség ahhoz, hogy jól működő rendszer jöjjön létre az uniós források vállalkozások és lakosság részére történő eljuttatására. A programmal a kormány célja, hogy az uniós forrásokat a lakosság és a vállalkozások minél szélesebb köre ismerje, és használja – hangsúlyozta.

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MKB Bankban tartott megnyitón kifejtette, hogy az MFB Pontok bővülése újabb mérföldkő az uniós források felhasználásában. A mintegy 750 milliárd forintos visszatérítendő pénzügyi támogatás több mint háromszor akkora, mint ami 2007-2013-ban rendelkezésre állt, ennek hatékony és gyors felhasználását segíti az MFP Pontok hálózata.

Balog Ádám, az MKB Bank Zrt. vezérigazgatója elmondta: a bank 35 fiókjában hoz létre MFB pontot, a csoport komplex, pályázatírás és projektmenedzsment szolgáltatásokat is nyújt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ünnepnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végelszámolás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Webshop kerekítések nettó/áfa hatása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs