hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

17 ország az uniós feketelistán

  • BruxInfo

Tizenhét ország szerepel az uniós pénzügyminiszterek által kedden elfogadott feketelistán, ami az úgynevezett nem együttműködő adózási joghatóságok nevét tartalmazza. Az EU ugyanakkor beéri a megnevezéssel és a megszégyenítéssel, szankciókkal nem kívánja sújtani a tisztességtelen adógyakorlatokat fenntartó országokat.

Tizenhét ország került fel arra a feketelistára, amit az Európai Unió állított össze azokról az államokról, amelyek nem felelnek meg a nemzetközi szinten rögzített jó adózási sztenderdeknek. A listát – ami premier az EU gyakorlatában – keddi ülésükön fogadták el a tagállamok pénzügyminiszterei.

A 17 „nem együttműködő adózási joghatóság” a következő: Amerikai Szamoa, Bahrein, Barbados, Grenada, Guam, Koreai Köztársaság, Macaó, Marshall-szigetek, Mongólia, Namíbia, Palau, Panama, Szent Lucia, Szamoa, Trinidad és Tobago, Tunézia, Egyesült Arab Emirátusok. 

47 további ország az EU közbenjárására kötelezettséget vállalt az adórendszerükben beazonosított hiányosságok pótlására és a szükséges követelmények teljesítésére.

Az Európai Bizottság szerint a példátlan listázás hozzájárulhat a globális szintű jó adókormányzáshoz, és segíthet az olyan nagy volumenű adóvisszaélések megelőzésében, amilyenekre a „Paradise Papers” és más botrányok a közelmúltban rámutattak.

Az Unió ugyanakkor legalábbis egyelőre beéri a nem együttműködő országok megnevezésével és megszégyenítésével, szankciók alkalmazásáról azonban nincs szó ellenük.

„Az adóparadicsomokról készült első uniós feketelista mérföldkőnek számít az átláthatóságért és tisztességért folytatott küzdelemben. A folyamat ugyanakkor nem áll meg itt. Fokozni kell a nyomást a listázott országokra annak érdekében, hogy változtassanak a gyakorlatukon. A feketelistázott joghatóságokat elrettentő szankciók formájában kellene büntetni, az erre kötelezettséget vállalóktól pedig gyors és hiteles cselekvést várunk. Senki sem kaphat szabadkártyát” – jelentette ki Pierre Moscovici, gazdasági, pénzügyi és adópolitikai biztos. 

A 47 államnak 2018 végéig ad határidőt az EU a szükséges lépések megtételére, illetve annak elkerülésére, hogy őket is feketelistázzák. A Bizottság azt is el szeretné érni a tagállamoknak, hogy erőteljes és visszatartó erővel bíró ellenintézkedéseket hozzanak a listázott adójoghatóságokkal szemben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink