hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

17 ország az uniós feketelistán

  • BruxInfo

Tizenhét ország szerepel az uniós pénzügyminiszterek által kedden elfogadott feketelistán, ami az úgynevezett nem együttműködő adózási joghatóságok nevét tartalmazza. Az EU ugyanakkor beéri a megnevezéssel és a megszégyenítéssel, szankciókkal nem kívánja sújtani a tisztességtelen adógyakorlatokat fenntartó országokat.

Tizenhét ország került fel arra a feketelistára, amit az Európai Unió állított össze azokról az államokról, amelyek nem felelnek meg a nemzetközi szinten rögzített jó adózási sztenderdeknek. A listát – ami premier az EU gyakorlatában – keddi ülésükön fogadták el a tagállamok pénzügyminiszterei.

A 17 „nem együttműködő adózási joghatóság” a következő: Amerikai Szamoa, Bahrein, Barbados, Grenada, Guam, Koreai Köztársaság, Macaó, Marshall-szigetek, Mongólia, Namíbia, Palau, Panama, Szent Lucia, Szamoa, Trinidad és Tobago, Tunézia, Egyesült Arab Emirátusok. 

47 további ország az EU közbenjárására kötelezettséget vállalt az adórendszerükben beazonosított hiányosságok pótlására és a szükséges követelmények teljesítésére.

Az Európai Bizottság szerint a példátlan listázás hozzájárulhat a globális szintű jó adókormányzáshoz, és segíthet az olyan nagy volumenű adóvisszaélések megelőzésében, amilyenekre a „Paradise Papers” és más botrányok a közelmúltban rámutattak.

Az Unió ugyanakkor legalábbis egyelőre beéri a nem együttműködő országok megnevezésével és megszégyenítésével, szankciók alkalmazásáról azonban nincs szó ellenük.

„Az adóparadicsomokról készült első uniós feketelista mérföldkőnek számít az átláthatóságért és tisztességért folytatott küzdelemben. A folyamat ugyanakkor nem áll meg itt. Fokozni kell a nyomást a listázott országokra annak érdekében, hogy változtassanak a gyakorlatukon. A feketelistázott joghatóságokat elrettentő szankciók formájában kellene büntetni, az erre kötelezettséget vállalóktól pedig gyors és hiteles cselekvést várunk. Senki sem kaphat szabadkártyát” – jelentette ki Pierre Moscovici, gazdasági, pénzügyi és adópolitikai biztos. 

A 47 államnak 2018 végéig ad határidőt az EU a szükséges lépések megtételére, illetve annak elkerülésére, hogy őket is feketelistázzák. A Bizottság azt is el szeretné érni a tagállamoknak, hogy erőteljes és visszatartó erővel bíró ellenintézkedéseket hozzanak a listázott adójoghatóságokkal szemben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék kifizetése kivás cég esetében

Széles Imre

tb-szakértő

Gyet melletti ev.

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs