hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vállalkozás újraindítása szünetelés után: az áfamentesség és átalányadózás kérdései

  • adozona.hu
2

Egyéni vállalkozás 2020. 12. hónapban kezdődő szüneteltetés után újraindítja a tevékenységét. A szüneteltetés előtt tételes költségelszámolást alkalmazott, szüneteltetés után választhatja-e az átalányadózást (május 1-jei visszatérés)? Lehet-e a szüneteltetés után az áfakörből az alanyi mentességre áttérni? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Az alanyi adómentesség a szüneteltetést nem érinti, a tevékenység továbbfolytatása esetén a szüneteltetést megelőzően alanyi mentes adóalany továbbra is alanyi adómentes lesz, és ez fordítva is igaz. Áttérni csak az általános szabályok szerint, év végén lehet majd.

A személyi jövedelemadó hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók a vállalkozói jövedelem szerinti adózás helyett választhatnak átalányadózást, azonban a választás adóévre szól, tehát a szünetelés ilyen szempontból ezt sem érinti. Ha tehát a vállalkozó pl. 2020. december 1-jétől 2021. április 30-áig szünetelteti a tevékenységét, majd május 1-jétől ismét aktiválja a vállalkozását, és a novemberi bevételére átalányadózást/vagy tételes elszámolást alkalmazott, akkor a májustól decemberig tartó időszakra is azt kell alkalmaznia.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (2)
Ruszin Zsolt

A kijavítás intézménye fontos, ami teljes egészében hiányzik a válaszból. Természetesen értem, hogy a kijavítás egy bonyolult izé az áfa törvényben, de ettől még nem szabadott volna mellőzni a válaszból.

Ha nem volt áfás számlázás (és ugye miért is lett volna), akkor a visszatérés előtt/után/alatt kijavítási kérelmet lehet benyújtani a 22T101E nyomtatványon, ha egyébként ennek választásától nincs eltiltva az egyéni vállalkozó, az áttérés után 4 éves időszaka le nem járta miatt. Az alanyi mentesség - véleményem szerint - 2022.01.01-vel is választható, ha nem volt ilyen választás az elévülési időn belül és persze, ha nem áttérés miatt keletkezett az áfa körösség.

Jó bonyolult, igaz?

Ruszin Zsolt

A kijavítás intézménye fontos, ami teljes egészében hiányzik a válaszból. Természetesen értem, hogy a kijavítás egy bonyolult izé az áfa törvényben, de ettől még nem szabadott volna mellőzni a válaszból.

Ha nem volt áfás számlázás (és ugye miért is lett volna), akkor a visszatérés előtt/után/alatt kijavítási kérelmet lehet benyújtani a 22T101E nyomtatványon, ha egyébként ennek választásától nincs eltiltve az egyéni vállalkozó, az áttérés után 4 éves időszaka le nem járta miatt. Az alanyi mentesség - véleményem szerint - 2022.01.01-vel is választható, ha nem volt ilyen választás az elévülési időn belül és persze, ha nem áttérés miatt keletkezett az áfa kötösség.

Jó bonyolult, igaz?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nők 40 gyes

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szolgálati idő

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Munkaidőkeret rendkívüli munkaidő, pótlékok

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs