hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Terembérlet és catering áfája rendezvényszervezésnél

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

A rendezvények adózásáról szóló sorozatunk második részében a rendezvényszervezési tevékenység végzése utáni általános forgalmi adó levonhatóságával foglalkozunk, illetve azzal az esetkörrel, amikor a rendezvényszervező cég a szolgáltatása nyújtásához, a helyszín biztosításához egy másik jogalanytól bérel termet.

Előző írásunkban áttekintettük, mire érdemes figyelni az általánosforgalmiadó-kötelezettség és -számlázás kapcsán. Most nézzük, melyek a rendezvényszervezési szolgáltatásban megjelenő terembérlet áfakezelési szabályai!

A konferenciák, rendezvények mindig igényelnek egy helyszínt. Amennyiben a rendezvényt szervező vállalkozás erre szolgáló ingatlannal nem rendelkezik, jellemzően maga is bérbe veszi az erre alkalmas helyiséget. Felmerülhet, hogy ilyen esetben a terembérlet ingatlan-bérbeadásnak minősül-e, vagy a rendezvényszervezés része lesz.

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

Ha az érintett cég a rendezvényszervezési szolgáltatása keretében egy harmadik féltől termet bérel az adott rendezvény lebonyolítása érdekében, és a terembérlet díja megjelenik az általa (a rendezvényszervező által) nyújtott komplex csomag elemeként, akkor az nem terembérbeadási, hanem rendezvényszervezési szolgáltatás, amelyhez járulékosan kapcsolódik a terem használata. Ebben az esetben a terembérlet – ha kérik is a külön számlán történő szerepeltetést – ugyanazzal az adókulccsal adóztatandó, mint a főszolgáltatás, a rendezvényszervezés, tehát 27 százalékos adómértékkel. Ilyen esetekben tehát nem ingatlan-bérbeadásról beszélünk.

Természetesen, ettől eltérő az ügylet megítélése, ha a megrendelő nem rendezvényszervezést rendel meg, hanem önálló szolgáltatásként szeretne termet bérelni. Ebben az esetben a nyújtott szolgáltatás mentes az áfa alól az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) 86. § (1) bekezdés j) pontjában foglaltak alapján [kivéve, ha az adózó azt áfakörössé tette az Áfa tv. 88. § (1) bekezdés b) pontja és (6) bekezdése szerint].

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a catering szolgáltatásokra felszámított áfa levonhatósági szabályait!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alapítványi óvoda játékbeszerzése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Adóraktári kitárolás "egysége"

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállítási szolgáltatások áfabesorolása

Tüske Péter

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close