hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rendezvényszervezés: áfa, számlázás

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

A rendezvényszervezés keretében teljesített ügyletre általában jellemző, hogy bár többféle szolgáltatást is magába foglal, a megrendelő felé mégis egységes szolgáltatásként, egyfajta csomagban jelenik meg. Háromrészes sorozatunk első cikkében áttekintjük, hogy mire érdemes figyelni az általánosforgalmiadó-kötelezettség és -számlázás kapcsán.

Rendezvény-, például konferenciaszervezéssel foglalkozó vállalkozások esetén gyakori, hogy szolgáltatásaikat más szolgáltatásokkal együtt értékesítik a megrendelő, illetve a résztvevő részére. A leggyakrabban a terem bérlése, az étel és ital, valamint a személyzet biztosítása tekinthető olyan tevékenységnek, amelynek teljesítéséhez a rendezvényszervezők igénybe veszik más gazdálkodók szolgáltatásait.

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

Az esetek jelentős részében a rendezvényszervezők a megrendelő részére nyújtott szolgáltatásról egyetlen számlát állítanak ki, amelyen jellemzően a rendezvényszervezés megnevezés szerepel, és nem tüntetik fel külön a bizonylaton a vállalkozó által más gazdasági szereplők közbeiktatásával végzett, egyéb szolgáltatások ellenértékét. A rendezvényszervezés keretében teljesített ügyletre általában jellemző, hogy bár többféle szolgáltatást is magába foglal, a megrendelő felé mégis egységes szolgáltatásként, egyfajta csomagban jelenik meg.

Az egységes szolgáltatás részeként megjelenő egyéb szolgáltatások áfatartalma

A konferenciák megtartásához gyakran kapcsolódik étkezés is. Ha a rendezvényt szervező vállalkozás tevékenységei között nem szerepel az étkezési szolgáltatás nyújtása (például éttermi vendéglátás vagy vendéglátóipari tevékenység), abban az esetben külsős vállalkozótól rendeli meg az említett szolgáltatást.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy ha a rendezvényszervező cég részére a vállalkozó az ételfogyasztást a kedvezményes 5 százalékos általános forgalmi adóval terhelten számlázza ki, akkor a rendezvényszervezőnek is kötelező jelleggel 5 százalék áfával kell-e továbbszámláznia az igénybevett szolgáltatást, és ha igen, az említett tételt külön fel-e kell tüntetni a megrendelő részére kibocsátott számlán.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a választ!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

2023 HIPA

Szipszer Tamás

adószakértő

Főfoglalkozású átalányadózóból katás

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékfizetés katából visszatért bt.

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs