hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Teljesítésigazolás és a teljesítés időpontja: innen ketyeg a 8 nap a számla kiállítására

  • Kis Gábor okleveles könyvvizsgáló és adószakértő, Finacont Kft.

Egy adóztatandó ügylet tényállásszerű megvalósulása áfafizetési kötelezettséget keletkeztet, alapvetően ez az időpont egyben a kibocsátandó számla teljesítés dátuma is. Van azonban olyan eset, amikor a szerződés teljesítésigazolás kiállítását követeli meg. Miként kell az áfatörvény rendelkezését értelmezni, ha az ügyletet ilyen teljesítésigazolás kíséri – befolyásolja-e, és ha igen, milyen módon befolyásolja az ügylet teljesítési időpontját e dokumentum kiállítása?

Mint az jól ismert, az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 55. § (1) bekezdése alapján az adófizetési kötelezettséget annak a ténynek a bekövetkezése keletkezteti, amellyel az adóztatandó ügylet tényállásszerűen megvalósul, és ezen időpont tüntetendő fel – fő szabály szerint – a kibocsátandó számlán is a teljesítés időpontjaként, amennyiben az eltér a számla kiállítás dátumától.

Olvassa el az Adózóna „Éleslátást biztosító szemüveg – így számolható el, amikor nem csak a kötelező minimumot adja a munkáltató”, „Számlakibocsátás elévült időszakra – áfaelszámolás” és „Több ingatlanja van a cégnek – áfaügyek, figyelési idő, készletnyilvántartás” című cikkét!

Sok esetben előfordul, hogy egy-egy ügylet tényleges megtörténtéről – a szerződésben foglalt rendelkezések alapján – jegyzőkönyv, átadás-átvételi dokumentum kiállítására kerül sor, amely tartalmazza a szerződésben foglalt és elvégzett feladatok tényleges (műszaki) átadás-átvételi időpontját, azaz a teljesítés napját is.

A számlakibocsátási kötelezettségnek – szintén az áfatörvény rendelkezései alapján – az adóalany 8 napon belül köteles eleget tenni.

Szintén mindennapi gyakorlat, hogy a teljesítésigazolást – aláírást követően – postai úton küldik meg a vevő részére. A kézbesítéshez szükséges időtartamot és a partner ügyintézési „sebességét” is figyelembe véve a számlakibocsátási kötelezettségét teljesítő adóalany így a tényleges teljesítés időpontjától számított 8 napon belül sok esetben nem tud eleget tenni ezen kötelezettségének.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja mi tekinthető teljesítési időpontnak abban az esetben, ha a felek közötti szerződés tartalmazza azt, hogy az ügylet tényállásszerű megvalósulásához a vevő általi teljesítésigazolás, valamint átadás-átvételi eljárás szükséges!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás

Széles Imre

tb-szakértő

Folyamatos munkarend (megszakítás nélküli)

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1