hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Számlaküldés: elég-e csak e-mailben vagy postázni is kell?

  • adozona.hu
1

A hatályos jogszabályok szerint belföldi vevők részére el kell-e küldeni a számlát postai úton vagy elegendő e-mailben, és majd az ügyfél kinyomtatja a számlát? A számla másolati példányait ki kell-e nyomtatni megőrzésre? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Az olvasó kérdése a mai napig megosztja még a szakmabelieket is – mutatott rá válasza elején szakértőnk.

A számlázás szabályait az áfatörvény rögzíti. A papír alapú mellett az egyetlen megengedett forma az elektronikus számla (áfatörvény 175. paragrafus), melyet – mint a nevében is benne van – elektronikus úton állítja elő a vállalkozás, elektronikus úton továbbítja, és mindkét oldalnak (a vevőnek és a szállítónak is) elektronikusan kell tárolnia és megőriznie. Azaz nem szükséges kinyomtatni, de ez esetben azt is biztosítani kell, hogy a kontírozás szabályainak meg lehessen felelni, miszerint annak elválaszthatatlanul a számlához kell kapcsolódnia. Az ilyen számlák kétféle módon állíthatók elő:

–  elektronikus aláírással és időbélyegzővel ellátva vagy
– úgynevezett EDI – elektronikus adatcsere – rendszerben.

Utóbbi használatáról előzetesen a feleknek meg kell állapodniuk.

Amikortól a számlázási szabályok megengedték, hogy a kinyomtatott számla aláírás és pecsét – azaz mindenféle kézjegy, kézírás – nélkül is hiteles, illetve nem kell szerepeltetni rajta a példány sorszámát, a számlázó programok gyártói elkezdtek beépíteni a rendszerükbe olyan funkciókat, mely a számlát e-mail útján egyenesen a vevőhöz továbbította.

Később megjelent olyan adóhatósági állásfoglalás, mely szerint ez csak egy számlakép, s a vevő nem lehet biztos benne, hogy az eredeti számla majd pont ugyanúgy fog kinézni, ha megérkezik a postán. Azaz az adóhatóság azt az álláspontot képviselte, hogy mindenképpen el kell küldeni postán is a számlát. Szerinte ilyenkor csak az előzetes kontírozást segíti az e-mail-ben megküldött számlakép.

A gyakorlatban azonban, ha a felek megbíznak a másik fél számlázó programjában, illetve biztosak lehetnek abban, hogy az eredeti számla pont ugyanúgy nézne ki, mint a számlakép, beleértve annak file-kiterjesztését is, használják a kérdező által leírt módszert. Hiszen ilyenkor voltaképpen annyi történik, hogy a nyomtató egy távoli helyen, a vevőnél van.

Az adóhatóság is némileg engedett szigorából, így, ha a vevő közvetlenül az eladó rendszeréből – például a nyomtatási gombra kattintva – tölti le a számlát, azt elfogadhatónak tartja.

Az e-mailes számlaküldésben az okozhat további problémát, ha később a számla kézbesítését megkérdőjelezi a vevő, akkor nehezebb igazolni, hogy a számlakép meg is érkezett; ennek kockázatát a küldő fél viseli.

Kinyomtatni természetesen ki kell az e-mailes számlákat, mivel ezek papíralapúnak minősülnek, hisz nem felelnek meg a fent részletezett elektronikus számla követelményeinek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Kitűnő válasz. A postán küldött számláknál is ugyanaz szokott lenne a bizonyítás: ha ez előző számlát megkapta, akkor a következőt miért nem? Általában rendszeres számlázásnál szokás átállni a PDF számlákra, itt pedig a fizetési kötelmet az írásos szerződés amúgy is rögzíti, a PDF számla kézbesítését pedig könnyű megismételni.

Több ilyen cikk kellene, hogy mindenki megértse: a PDF számla nem veszélyes!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás 8. sora

Bunna Erika

adótanácsadó

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3