hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szálláshely-szolgáltatás áfája: csomagban, illetve online felületen nyújtott szolgáltatás

  • dr. Bartha László adójogi szakjogász

Írásunk második részében a szálláshely által nyújtott szolgáltatáscsomag minősítésével és az online felületen nyújtott szolgáltatásokkal foglalkozunk.

Az első részben a szálláshely-szolgáltatás fogalmával, a levonási joggal és a teljesítési időponttal kapcsolatos kérdésekről olvashat.

Szálláshely által nyújtott szolgáltatáscsomag

Ha a szálláshely több szolgáltatást nyújt, meg kell vizsgálni, hogy az érintett szolgáltatások önállóak-e, egy komplex szolgáltatás elemei-e, vagy esetleg főszolgáltatás-mellékszolgáltatás viszonyban vannak-e:

• komplex szolgáltatás esetén egyes szolgáltatáselemek egy komplex szolgáltatássá állnak össze, és azokra annak adómértéke irányadó;

• ha egyes szolgáltatások járulékos költségként, mellékszolgáltatásként kapcsolódnak valamely főszolgáltatáshoz, úgy annak adókezelését osztják; jellemzően a mellékszolgáltatások a főszolgáltatás teljesítését segítik elő, egészítik ki, a főszolgáltatáshoz képest kisebb nagyságrendűek, és igénybevételükre a főszolgáltatás nélkül nem kerülne sor;

• elkülönült termékértékesítések, szolgáltatások esetében azok elkülönülten teljesíthetők – így elkülönült ügyletre utalhat az, ha az egyes ügyletek időben elkülönülnek, azok megvalósítása nem függ össze.

Az Adózóna áfával kapcsolatos további írásait ITT találja; "Nemzetközi ügyletek áfája" és "Áfa – speciális esetek" című kiadványainkat ITT rendelheti meg kiadói kedvezménnyel.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja: hogyan kell vizsgálni a szálláshely csomagját az áfa szempontjából!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Színházjegy elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink