hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szálláshely-szolgáltatás 3. rész. Áfa online platformos közvetítésnél, utalványoknál

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász

Az utazásszervezéssel- turisztikai adózással kapcsolatos szabályok a közelmúltban jelentősen átalakultak. A cikksorozat harmadik részében az online platformok segítéségével nyújtott szálláshely-szolgáltatás szabályait, illetve az utalványokkal kapcsolatos szabályokat vizsgáljuk meg.

Szálláshelyszolgáltatás nyújtása online platform segítségével

A szálláshely-szolgáltatások nyújtásának egyik legnépszerűbb módja az online platformok segítségével történő szálláshelykiadás. Akár az Airbnb-vel, akár a booking.com-mal, vagy akár a magyar szallas.hu-val való együttműködés adójogi elemzésénél mindig a felek közötti szerződést kell részletesen megvizsgálni. Ezen rendszerek esetén általában az online platform azt a célt szolgálja, hogy a felek kapcsolatba kerüljenek egymással, és egyszerűen megkössék a szálláshely-szolgáltatásra vonatkozó szerződést (azaz az utasok lefoglalják a szállást). Az online platformokat üzemeltető vállalkozások át is veszik a szolgáltatónak utalandó összeget, amelyet – az ő szolgáltatásukért járó jutalék levonása után – utalják át a szálláshely-szolgáltatók részére.
Vizsgáljuk meg, milyen kötelezettségei vannak a szálláshely-szolgáltatónak ezen (komplex) jogügylet tekintetében.

Cikksorozatunk előző részeit itt olvashatja el!

Elsőként azt kell rögzíteni, hogy ha valaki bármely online foglalási rendszeren keresztül akár egy vagy több szobát, akár egy teljes ingatlant szálláshelyként kíván hasznosítani, akkor a szolgáltatás üzletszerűségére tekintettel az adott ingatlanhasznosító forgalmi adózási szempontból adóalanynak fog minősülni. Adóalany az a jogképes személy vagy szervezet, aki (amely) saját neve alatt gazdasági tevékenységet folytat, tekintet nélkül annak helyére, céljára és eredményére (áfatörvény 5. § (1) bekezdés). Gazdasági tevékenység pedig valamely tevékenység üzletszerű, illetőleg tartós vagy rendszeres jelleggel történő folytatása, amennyiben az ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi, és annak végzése független formában történik (áfatörvény 6. § (1) bekezdés). Azaz ilyen esetekben (azaz szálláshelykiadás esetében) akár egy magánszemély is áfaalannyá válik, ez pedig nyilvántartási – vételi, számlázási és adóbevallási – kötelezettséget is magával hordoz. Természetesen amennyiben az adott tevékenységből származó bevétel éves szinten nem éri el a 12 millió forintot, akkor az adóalany jogosult alanyi adómentességet is választani – ez esetben az általa nyújtott szolgáltatás után nem kell áfát fizetnie.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük az online platformon történő szálláshelykiadás tranzakcióinak, továbbá az utalványok ismérveit és áfás rendelkezéseit!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó euróban fizethet-e ki egyéni vállalkozói kivétet?

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Térítés nélküli gyógyászati eszköz könyvelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Előre értékesítés lehetősége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs