hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fő- és mellékszolgáltatások: áfaszabályok szálláshely-szolgáltatóknál – 2. rész

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász

Az utazásszervezésre, turizmusra vonatkozó adózási szabályok a közelmúltban jelentősen átalakultak. Hatrészes cikksorozatunkban egyrészt a szálláshely-szolgáltatókra, másrészt a közvetítőkre vonatkozó speciális szabályokat tekintjük át. A cikksorozat első része a szálláshely-szolgáltatókra vonatkozó áfaszabályokkal (a szálláshely-szolgáltatás fogalma, elhatárolása más szolgáltatásoktól, a szolgáltatásra vonatkozó adókulcs) foglalkozott, jelen cikkben a szálláshely-szolgáltatáshoz kapcsolódó egyéb szolgáltatások áfamegítélését elemezzük.

Tekintettel arra, hogy a szálláshely-szolgáltatást sok esetben kiegészítő szolgáltatásokkal együtt nyújtják, kérdésként merül fel a kapcsolódó szolgáltatások áfatörvénybeli megítélése.

Az áfatörvény  szerint beletartoznak az adóalapba az értékesítés (szolgáltatás) teljesítéséhez közvetlenül kapcsolódó költségek (mellékszolgáltatások), még akkor is, ha azok külön szerződésen alapulnak [70. § (1) bekezdés b) pontja és (2) bekezdése]. Ez a szabály azt jelenti, hogy a főszolgáltatás adókulcsával adóznak a hozzá kapcsolódó mellékszolgáltatások.

OLVASSA EL cikksorozatunk első részét is! 
Milyen szabályokra kell figyelni a szálláshely-szolgáltatónak? – 1. rész

Fontos azonban annak meghatározása, hogy a szolgáltatásoknál két vagy több szolgáltatás egyidejű nyújtása esetén melyik minősül főszolgáltatásnak, és így mi határozza meg az egész tevékenység adómértékét. Természetesen csak akkor értelmezhető a járulékos költség, ha ugyanazon adóalany nyújtja (illetve, ha a saját nevében a 8. § (4) bekezdése szerint közvetíti) a fő- és mellékszolgáltatást, ugyanakkor semmi nem zárja ki, hogy az adóalany által közvetített szolgáltatásként továbbnyújtott szolgáltatás is melléktevékenységként legyen kezelhető.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben tisztázzuk a fő- és mellékszolgáltatásokkal kapcsolatos értelmezési kérdéseket.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénztárgép használata

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Katából társasági adózásra visszatérő bt. osztalékfizetése 2023-ban

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Áfa – teljesítési idő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs